Foto a text Avellana
Asi to máme za sebou každá, která máme BS. Poprvé jsme celé rozechvělé vložily šablonu mezi řezací desky, zatočily klikou, ozvalo se zakřupání, my jsme se vyděsily k smrti a desky se nám začaly prohýbat. A čím více jsme řezaly, tím více se kroutily, „pupík“ jim rostl a je čím dál tím těžší umístit šablonu do místa, které má ten správný přítlak, prostě se nám to trochu zkomplikovalo.
Ale nedávno jsem narazila na video, které ukazuje jak desky zrepasovat.
To víte, že jsem váhala – jako jestli to nezkazím ještě víc. Ale už mám nové (záložní 🙂 ), tak co už…a víte co? FUNGUJE TO! A vůbec to není složité.
Potřebujete alobal, rovný plech na pečení, něco, čím desky zatížíte během procesu a obyčejnou troubu – ano, tu, ve které pečete nedělní buchtu.
Troubu předehřejeme na 150-155 stupňů Celsia. Každou desku zabalíme do alobalu – jedna vrstva, otočit spojem dolů, druhá vrstva.
Alobalové „tajemství“ položíme na pečící plech „pupíkem“ nahoru…
…shora zatížíme (já jsem použila druhý plech, do kterého jsem vstavila dva litinové kastroly).
A šupneme do trouby. Návod uvádí 20-30 minut. Potom troubu vypneme, otevřeme a necháme to celé vychladnout. Rozbalíme – a opravdu budou rovné, nejhlubší „řezné rány“ budou zatažené a z některých dokonce vypadnou i ty vmáčknuté papíry! Stačí okartáčovat papírové piliny, otřít a můžeme zase řezat bez potíží. A tohle je zrepasovaná deska položená na multifunkční podložce.
Moje chyba – tak ji nezopakujte:
- Nastavila jsem teplotu 160 stupňů – to je přepočet uvedených stupňů Fahrenheita, asi mají v Americe slabší trouby nebo jsem špatně počítala. Těch 155 max bude stačit.
- Moje trouba nemá ventilátor a já jsem neotočila plech (jak to běžně dělám s buchtou) – a tak je jedna deska perfektní, a ta zadní deska se trochu přepekla (udělaly se v ní bublinky a maličko zkrabatěl povrch. Ale použít jde, o to nic. Až to budu dělat příště vím, kde je chyba a dám si pozor.
- V návodu, který jsem viděla já, je ještě jedno upozornění – nezkoušejte desky rozbalovat zahorka nebo nedočkavě chladit pod sprchou, pokazilo by se to. Dejte jim čas – stojí to za to!