CANDI… papírová vypouklá kolečka

Foto a text Astarte

Candi byly hitem na letošním scrapbookovém veletrhu v Birminghamu. Škemrala jsem u Aktijky, aby je objednala do obchodu, a mám z nich velkou radost. Jsou to takové šikovné a levné papírové ozdůbky se širokými možnostmi použití – však se podívejte sami.

Co jsou vlastně Candi zač? Vlastně nic složitého – vypouklé papírové kloboučky o průměru 9 mm. Vypadají trochu jako hlavička svorky, ale nemají žádnou nožičku. Seženete je v mnoha různých designech a barvách – blýskavé, matné, perleťové, s puntíkama, hvězdičkama, proužkama, potištěné i jednobarevné. Zatím jich v obchůdku máme pár balení na zkoušku, ale pokud budete mít zájem, objednáme víc. Za rozumnou cenu získáte desetigramový pytlíček. Zkusila jsem pro vás spočítat obsah, ale při dvou stovkách jsem vyměkla a mohu zodpovědně říci, že jich je přesně 400 – 500 kusů 🙂

Tady přikládám stránku z mého Birminghamského smashe, kde je mé první seznámení s Candi.


Ovšem s Candi můžete dělat mnohem víc věcí než jenom nějaké ty středy kytiček. Dají se polepit samolepkami, vylepšit propisoty, potisknout razítky, obarvit takřka čímkoliv, prošít jako knoflíky nebo dírky jen naznačit fixou, použít jako ozdoby na tvarované kraje, atd. Výhodou je, že jsou levné, takže se můžete objemově vyřádit více než se svorkami. Navíc nepotřebujete dělat dírku do stránky, což oceníte zejména u kalendářů. A taky je to papír – dá se barvit, stříhat, lepit. Dají se z nich třeba slepit krásné kytičky, stačí je rozložit na nepřilnavou pracovní podložku a doprostřed kápnout lepidlo. Připadně můžete pak tyto kytičky vlepovat do sebe a dělat růžičky, ale na tyhle prostorová kvítka já moc nejsem. Jo a když nakonec celou tu potištěnou nebo nabarvenou Candi potřete něčím, co udělá lesklou vrstvu (třeba mým oblíbeným Diamond Glazem), povznesete jejich vzhled ještě o několik tříd výše a opravdu vypadají jako hlavičky brads.

Lepí se nejlépe oboustranně lepicí pěnovkou, jdou čtverečky i kolečka. Podle výšky pěnovky získate zase trochu rozdílný efekt – jako moc Candi vystupuje nad podkladem.

Nakonec jsem připravila pro Aktijku visačku, kde jsem shrnula své pokusy s Candi 🙂
Máte ještě nějaké nápady, co s nimi?