Distress inkousty – část 1.

Text a foto Pettie

Distress inkoustům jsem dlouho odolávala, protože jsem si nebyla jistá, jestli zvládnu použití aplikátoru. Nechala jsem si to několikrát ukázat, než jsem se definitivně rozhodla a pořídila ho. Ale pak mě to začalo bavit, a tak jsem objevovala i další techniky využívající distress inkousty.

DISTRESS INKOUSTY A POUŽITÍ APLIKÁTORU

Základní technikou je nanášení inkoustu pomocí aplikátoru. Je dobré pracovat na skleněné podložce, po které aplikátor dobře klouže. Několikrát ho otiskněte do polštářku distress inkoustu a nanášejte krouživými pohyby. Začněte vedle papíru na skleněné podložce, kde uděláte několik tahů (kroužků) a pak přejděte s tahy plynule i na papír. Tahy nebudou tak zřetelné a viditelné, budou tvořit na papíru méně nápadný přechod. Chcete-li výraznější barvu, nanášejte ji víckrát na jedno místo.

Při použití aplikátoru vzniká opravdu nenápadný přechod mezi barvami. Není tedy problém vytvořit takto pozadí pomocí několika barev, které budou pozvolna přecházet jedna ve druhou.

DISTRESS INKOUSTY A VODA

Distress inkousty jsou inkousty na bázi vody, a tak většina následujících technik je založena na reagování těchto inkoustů s vodou.

Na skleněnou podložku otiskněte polštářek distress inkoustu (použijete-li více barev vedle sebe, snadno tak získáte vícebarevné pozadí), postříkejte vodou z rozprašovače a otiskněte papír. Přitiskněte více či méně, podle požadovaného efektu. Chcete-li mít barvou pokrytý celý papír, přitiskněte více, případně i znovu na místa, která zůstala bílá.

Pokud přitisknete méně, otiskne se barva jen na některá místa. Jestliže jste již předtím papír obarvili světlejším odstínem, vznikne opět zajímavé pozadí. Dosušit vždy můžete horkovzdušnou pistolí.

Na obarvený papír zkuste různými způsoby použít vodu. Postříkáním vodou z jemnějšího rozprašovače vytvoříte více drobných skvrnek, rozprašovačem s většími otvory pak méně větších skvrn. Papír můžete také postříkat pomocí štětce nebo ho přejeďte mokrým kartáčkem na zuby. Kapky vody na papíru můžete také přelévat různými směry.

Papír pomačkejte a po narovnání přetřete přímo polštářkem nebo také aplikátorem s inkoustem. Papír přestříkejte vodou z rozprašovače, aby se změkčily tvrdé přechody barev.

Další nápady na použití distress inkoustů a vody najdete tady.

DISTRESS INKOUSTY A RAZÍTKOVÁNÍ

Do mokrého podkladu (například po přitisknutí papíru na postříkanou podložku) otiskněte razítko s naneseným distress inkoustem. Podle toho, jak moc mokrý podklad máte, razítko se více či méně rozpije.

Připravte si distress inkoustem obarvený podklad, na razítko nastříkejte vodu z jemně stříkajícího rozprašovače a razítko na podklad otiskněte. Bude-li hodně rozpité, zkuste příště méně postříkat vodou. Pokud se na podklad otiskne málo, naopak vodu přidejte. Lepší výsledky budete mít určitě s razítkem hrubších rysů, bez detailů a jemných „čar“. Mně se navíc lépe osvědčilo razítko gumové, naopak se silikonovými jsem nepochodila. Zkoušela jsem to ale jen s několika málo razítky, takže budu ráda, když napíšete vlastní zkušenost 🙂

Efekt razítkování vodou se mi líbí velice, výsledek už mě tak nenadchnul. Proto jsem přes otisk vodou narazítkovala tentýž motiv ještě distress inkoustem a hned jsem byla spokojenější s výsledkem a jeho použitelností 🙂

Použijete-li k obarvení papíru sytý odstín distress inkoustu, můžete razítkovat i inkoustem určeným pro horké embossování. Otisk razítka bude málo nápadný a tím spíše vhodný k vytváření pozadí.

To ale ještě není zdaleka všechno. Příště si ukážeme práci s maskami, využití horkého embossování a taky embossování pomocí Big Shotu. To všechno samozřejmě ve spojení s distress inkousty.

Hezké povelikonoční úterý! 🙂