MOTANÉ HVĚZDIČKY… nejen na Vánoce

Foto a text Simona

Pokud chcete zaměstnat své děti, nechte je „motat“ hvězdičky o). Mám ozkoušené, zvládnou to i prvňácci a ve škole motáme a motáme… Jsou nadšení, vždy mají krásný výsledek i když to někdy maličko popletou… Máme hvězdičky na záclonách, na oknech, vyrábíme adventní kalendář, ozdobíme stromeček, jmenovky na dárky…možností je mnoho.

Stačí kousek tvrdšího papíru (čtvrtka) a bavlnka na vyšívání (může být i vlna na pletení, ale nesmí být moc silná), barvy si zvolíme podle potřeby. Pokud budeme tvořit adventní kalendář, jednotlivé hvězdičky nelepíme, ale protáhneme bavlnku na rubovou stranu např. stromečku, kde zajistíme lepící páskou a děti mohou postupně každý den hvězdičku s číslem otočit, i z druhé strany(rubové) je moc hezká, takže nám dekorace dělá radost celý měsíc. Ten, co je na obrázku není ještě dokončený, ale protože je plně v režii dětí, nechtěla jsem jim do práce vstupovat…. ještě máme týden na dokončen

Postupujeme dle předlohy, červená barva je jedna strana, modrá přerušovaná čára je strana druhá (rubová)..Hvězdičky mohou mít libovolný počet zoubků, pro učení je lepší méně (viz šablona).

Hvezdičky jsou rozdílné podle počtu „přeskočených“ zoubků, čím více zoubků přeskočíme, tím je větší a více do středu, čím méně zoubků přeskočíme, je více u okraje.

Starší děti se mohou pustit do dvou řad, nejprve přeskočíme více zoubků, dokončíme a zavážeme, pak můžeme vyměnit barvu nebo pokračovat stejnou a přeskočíme odlišný počet zoubků (viz fialové hvězdičky).