Silhouette… část druhá aneb POŘIZUJEME SILHOUETTE :-)

Text Pettie

Spousta z vás už Silhouette má. Ale hodně z vás po něm teprve pokukuje a více či méně koketuje s myšlenkou, že byste si ho pořídili. Jsem moc ráda, že se za posledním článkem o Silhouettu rozjela diskuze o všem, co se jeho nákupu týká. Víc hlav, víc ví 🙂

S jakými verzemi Sihouettů se můžete setkat

Silhouette je na trhu nějaký ten pátek, a tak už má tři verze. Zasloužilé scrapařky, které jej pořizovaly cca před 3 lety, mají nejstarší verzi, kterou výrobce označuje jako original Silhouette. Já jsem jej pořizovala později, a tak mám verzi Silhouette SD. No a v dnešní době se už téměř výhradně pořizuje Silhouette Cameo. Zjišťovala jsem, jaké jsou mezi jednotlivými verzemi rozdíly. Verze SD má oproti originalu navíc LCD display. Umožňuje také pracovat bez PC, protože umí načíst data z SD paměťové karty (zatím jsem neměla potřebu zkoušet to). Největším (a možná i jediným) kladem Camea je to, že řeže i větší formáty než obě předchozí verze Silhouettu (balení obsahuje podložku 12×12 palců, ale řezat je prý možné až délku 3m; SD verze řeže na podložce A4, případně do délky 1m).

Nože

Když už jsem se zmínila o rozdílech a novějších verzích, chtěla bych se zastavit ještě u nožů. S verzemi original a SD se prodával nůž se třemi distančními čepičkami (modrá na nejtenčí materiály, žlutá na středně silné a růžová na nejsilnější). Je vždy potřeba vyjmout držák nože a vyměnit čepičku podle síly řezaného materiálu. S verzí Cameo však přišly do prodeje nože nové (respektive jejich držáky). Jejich nastavení je jednodušší a rychlejší. Nemusíte nůž vydělávat a měnit čepičku, stačí otočit kroužkem. Dobrá zpráva je, že tyto nové držáky můžete použít i pro starší verze Silhouettu.

Jestli kupovat náhradní nůž rovnou s nákupem nového Silhouettu je sporné. Záleží, jak často budete Silhouette používat a na jaké materiály, což jde ovšem dost těžko odhadnout. Každopádně je tu i možnost dokoupit nůž zvlášť a poštovné při nákupu samotného nože přes Custom Crops jsou necelé 3 USD, což není tak hrozné.

A ještě jedna novinka. K Silhouettu si můžete koupit i speciální nůž, který lépe řeže textil (má modrou barvu). Takže zvažte, jestli nebudete potřebovat i tento.

Řezací podložky

Další diskutovanou věcí je pořízení náhradní podložky, na kterou se umísťuje papír, z něhož chcete vyřezávat. Po čase totiž přestane lepit a papír na ní nedrží tak, jak by měl. Já jsem si nějaký čas vypomáhala izolepou (přilepila jsme pomocí ní papír k podložce na okrajích), ale pak už nepomáhalo ani to. Od scrap-kolegyň jsem se dověděla, že podložku lze obnovit pomocí přemístitelného (repozičního) lepidla ve spreji. O tom jsem sice nikdy dřív neslyšela, ale mám podnikavého muže, který zapátral a na internetu objevil ideální lepidlo (alespoň podle amerických scrapařek) s názvem „3M Scotch-Weld Spray 75 Repositionable Adhesive“. Vyzkoušela jsem je a funguje výborně. Stojí sice kolem 500,- Kč, ale jeho obsah je 500 ml, takže počítám, že vydrží dlouho. Při používání nezapomeňte na dvě věci. Výpary z tohoto lepidla se mohou prudce vznítit (nevystavujte teplu) a jsou škodlivé (pozor na kůži, oči a vdechování výparů). A méně podstatná, ale pro nás důležitá věc: okraje podložky, kterou takto obnovujete, polepte např. maskovací malířskou páskou, aby pak také nelepily. Použít můžete samozřejmě i jiná lepidla ve sprejích, jen nezapomeňte, že musíte použít lepidlo přemístitelné (repoziční) a ne permanentní, aby šel papír opět odlepit.

Nákup Silhouettu

Ještě bych se chtěla vrátit k nákupu Silhouettu. Některé z vás mají nákup teprve před sebou. Možná se bojíte nakupovat z USA jako já. Nebojte se 🙂 Od mého nákupu už sice uběhla nějaká doba, ale třeba se vám bude moje zkušenost hodit. Nakupovala jsem přes Custom Crops, kde kupuje Silhouette většina českých scrapařek. Klasicky jsem se zaregistrovala, provedla objednávku a zaplatila pomocí platební karty. Zboží mi odeslali ihned, jakmile bylo na skladě, a za 3 dny byla zásilka v Praze. Největším zdržením bylo samozřejmě proclení. Během té doby jsem odeslala emailem podepsanou plnou moc a následně si vyměnila několik emailů s celní deklarantkou ohledně popisu zboží potřebnému k jeho proclení. V podstatě jsem nenarazila na žádný velký problém a jednání bylo také bezproblémové. Kde je zásilka a co se s ní zrovna děje, jsem mohla nejprve sledovat na stránkách USPS a později na stránkách České pošty.  Silhouette jsem měla doma měsíc po jeho odeslání z USA. Celou akci můžu jen doporučit, výsledek za to určitě stojí 🙂

A ještě bych vás chtěla upozornit na pár věcí. Když už budete mít Silhouette doma:

–          umístěte ho tak, aby před ním i za ním byl dostatek místa (při řezání vyjíždí podložka s papírem střídavě vpřed a vzad).

–          nelekněte se zvuků při řezání, Silhouette není rozhodně tak tichý jako tiskárna,

–          pokud si nebudete vědět rady, nakoukněte do uživatelského manuálu ( http://www.sws.cz/prod_img/graphtec/silhouette_%C4%8Desk%C3%BD%20manu%C3%A1l.pdf ), díky Mileně tu máme i odkaz na český (díky! 🙂 ).

Přeju příjemné (nejen) řezání a opět se těším na vaše reakce, zkušenosti a poznatky 🙂

… SILHOUETTE MŮŽETE KOUPIT WWW.FORART.CZ