Silhouette… část první aneb SEZNAMTE SE, PROSÍM:-)

Text Pettie

Většina z vás Silhouette určitě zná. Já jsem scrapovala sotva pár týdnů, když jsem se o něm dozvěděla. Narazila jsem na něj při pátrání po různých technikách a pomůckách na internetu a už tehdy jsem věděla, že ho prostě jednou musím mít. Měla jsem to štěstí, že jsem se stala jeho šťastnou majitelkou dřív, než jsem si vůbec uměla představit.

Co všechno Silhouette umí?

Silhouette je výborný pomocník při tvoření stránek, přáníček, minialb a dalších projektů. Využít se dá však na mnohem více věcí než jen na scrap. Dokáže vyřezat různé obrázky a nápisy z papíru a čtvrtek do gramáže 220 g/m2. Řeže také motivy z látek a z magnetického papíru. Ze speciálního materiálu vyřeže motivy, které pak lehce nažehlíte na oblečení nebo třeba na polštářek. Pomocí Silhouettu si můžete ozdobit tričko motivem složeným ze třpytivých kamínků. Dětem vyrobíte tetování na ruku. Vyřezává motivy ze samolepící folie, které můžete použít nejen na scrapových projektech, ale i k dekorování sklenic, zrcadel, oken, nábytku, zdí. Díky optickému senzoru dokáže vyřezat obrázky vytištěné na vaší tiskárně. Pomocí speciálních tužek dokáže některé obrázky dokonce i namalovat.

Spoustu inspirace na využití Silhouettu najdete např. na oficiálním blogu.

Jak Silhouette pracuje?

Silhouette je elektrický přístroj, který spolupracuje s PC. Při jeho koupi dostanete spolu se samotným přístrojem i příslušný software na CD, který si do PC nainstalujete. Jde o program Studio, v němž si připravíte motivy, se kterými chcete dále pracovat (vyřezávat, tisknout). Díky tomuto programu navíc ovládáte i samotný Silhouette (nastavujete různé parametry pro řezání). Před samotným vyřezáváním motivu umístíte papír na lepivou podložku, tu vsunete i s papírem do Silhouettu a nůž Silhouettu motiv vyřeže. Je to řečeno velmi stručně a ve skutečnosti je to ještě o něco málo složitější. Pokud budete mít zájem, v dalších článcích bych vás se vším ráda seznámila podrobněji.

Máte pocit, že Silhouette nutně potřebujete? 🙂

Možností, jak jej pořídit, je víc. Nový Silhouette můžete koupit přímo v USA, ale také u nás v ČR. Pokud budete nakupovat v USA a nemáte možnost nechat si Silhouette dovézt někým známým, připlatíte si ještě za poštovné (cca 55 dolarů). Nezapomeňte také na clo a 20% DPH, které vám cenu ještě navýší. Je tu ještě druhá možnost a to nákup přímo zde v ČR. Cena je pak ovšem o dost vyšší, než při objednávání z USA (a to i po přičtení všech poplatků, které jsem tu vyjmenovala).

Silhouette můžete koupit také z druhé ruky, např. přes eBay. S tím zkušenost nemám, ale prý i to stojí za zvážení.

Já sama jsem objednávala Silhouette z USA. Je to ovšem už víc než rok. Tehdy se prodával ještě Silhouette SD, který už je nahrazen novým modelem Silhouettem Cameo. I cena je už někde jinde. Přesná čísla (DPH, clo…) vám tedy neřeknu, ale třeba se ozve někdo s aktuálními informacemi.

… SILHOUETTE MŮŽETE KOUPIT WWW.FORART.CZ