Co můžete očekávat od Big Shot Machine STARTER KIT

Foto a text Astarte

Jsem majitelkou Big Shotu!

Hrdě a plna očekávání jsem si dneska od Aktijky dovlekla krabici s Big Shot Machine Starter Kitem. Určitě se mezi vámi najdou tací, kteří o jeho koupi uvažují, připravila jsem proto ze svého prvního použití Big Shotu takovou online reportáž. Všechno jsem průběžně fotila, zapisovala aktuální pocity i přísun nových zkušeností a tady to máte.

Abych demonstrovala správné uživatelské chování, přečtu si nejprve český návod, který Aktijka k Big Shotu dodává. A dám si k tomu kafe 🙂

Hmmm… mám plnou hlavu skládání podložek a typů šablon. Ještě tu mám malý anglický návod s obrázky a výukové DVD. Spousta informací.

Podle obrázků v anglickém návodu jsem se i já (technický antitalent) odvážila přimontovat kliku a strojek finálně zprovoznit. No není krásnej? 🙂

Trošku mi přechází zrak z různých druhů desek a šablon, které k BS patří. A to je hromada originálních a další tři hromady neoriginálních, které mi Aktijka vrazila na vyzkoušení. Ale v dnešním článku se budu věnovat pouze Starter Kitu a jeho možnostem.

Obsahem Big Shot Machine Starter Kitu je:

  • Samotná mašinka Big Shot – doufám, že víte, o co se jedná. Ruční pohon točením klikou, počítače ani elektřiny netřeba, lisujeme papír přes šablony a tím vyřezáváme nebo embosujeme. Nebo oboje.
  • Solo platforma – pokud jste někdy viděli rozkládací Big Shot multifunkční desku, tak tohle NENÍ ona. Je to vlastně její nejspodnějšía nejtlustčí část coby samostatná deska. Zase je v prodloužené verzi, což je výhoda pro některé šablony.
  • v sadě také je SOLO SHIM – tenký list plastu, který se dá připevnit na Solo platformu. Jinak také druhá část multifunkční desky, tady rovněž v prodloužené verzi. Teoreticky chybí třetí část multifunkční rozkládací desky SOLO THIN DIE ADAPTER (nejsou součástí sady, musí se dokoupit), je asi 2 mm tlustý. K přiloženým šablonám BigZ, Sizzlits a embosovací kapse není potřeba. Prý by byla třeba až navyřezávání tenkými kovovými šablonami, ale ty v základní sadě nemám.

  • 2 akrylové řezací desky velikosti standardní – vyfotila jsem vám je vedle těch Aktijčiných již slušně opotřebovaných.

  • Šablona BigZ – univerzální srdíčko ve třech velikostech, touto šablonou by měla jít vyřezávat i lepenka, kůže apod.

  • 2 šablony Sizzlits – krucánek a dvě velikosti kytičky, taky celkem přihodné.

  • Embossovací kapsa – puntíky mi udělaly radost.
  • 10 malých čtvrtek ColorCore na testování, kousek šmirglpapíru, anglický a český návod + výukové DVD v angličtině.

Už se nemůžu dočkat. Jde se na věc.

Big Shotem se prohání sendvič seskládaný z různých desek a podložek, mezi které někam umístíte šablonu a papír. Trochu mi z těch kombinací jde hlava kolem, tak jsem se rozhodla vzít jednotlivé šablony po řadě a důkladně je vyzkoušet, abych si složení sendviče zafixovala v paměti.

Šablony BigZ jsou nejjednodušší. Sendvič je složený z řezací podložky, šablony (pěnovou stranou nahoru), papíru a druhé řezací podložky. Celý sendvič za veselého točení klikou projede Big Shotem a je hotovo. Dobře mi Aktijka poradila, abych se při prvním použití řezací desky nelekla, že na ni zůstane obrys šablony vyříznutý. Je to tak v pořádku. První čáry na čisté hladké desce člověka trošku zaskočí, ale časem se desky zaplní a zvyknete si. Na funkčnosti to nijak neubírá. Jediné co, tak horní řezací podložka se průběžně ohýbá, takže je dobré ji sem tam otočit, aby se prohýbala se na druhou stranu. Tyto šablony umí i silnější materiály. Vyzkoušela jsem, co bylo zrovna po ruce – lepenku, vlnitou lepenku, moosgumi a silnější přířodní stuhu. Všechno parádní a úplně snadno.


Další řezací šablony, které jsou v sadě, jsou tenké Sizzlits. Podle návodu sendvič tvoří Solo platforma, Solo Shim, řezací podložka, Sizzlit šablona, papír a druhá řezací podložka. Big Shotem to prolezlo, ale zdá se mi, že to šlo poněkud ztuha, tak dělám ještě druhý pokus bez Solo Shim a řeže to bez problémů taky. Aktijka online radí, že Solo Shim se přidává na dorovnání tloušťky u tenkých materiálů, když se pořádně nedoříznou. Celkově jediná nepříjemná drobnost je, že řezací desky silně elektrizují a chytá se na ně kdeco, však je to na fotkách vidět. Aktijčiny desky na kurzu to nedělaly, možná se to zlepší, až se pořádně dořežou. Každopádně na funkci to nemá vliv (dokonce ani na funkci rostlináře 🙂

Poslední šablona je embosovací kapsa. Podle návodu nemám používat Solo Shim pro silný nebo skládaný materiál, tak ji napoprvé rovnou vynechám a uvidíme. Takže Solo platforma, (vynechaná Solo Shim), řezací podložka, papír schovaný v embosovací kapse, druhá řezací podložka. Na první pokus jsou puntíky velice uspokojivé, takže pro klasickou čtvrtku Solo Shim používat nebudu. Na fotce vidíte, že přední část puntíků má světlejší barvu. Zkusila jsem je zrovna vzít tím šmirglpapírem, když už ho přiložili. Musím uznat, že je to taky zajímavá varianta.


Uff, jsem psychicky vyčerpána a k Big Shotu se hrne moje pětiletá dcera, která evidentně stihla všechno okoukat a už si umí vyřezávat i sama. Takže nebojte se Big Shotu, zvládne ho malé dítě 🙂

Chystáme pro Vás další články… jak se pracuje s různými typy šablon…