Ze starého kalendáře minialbum

Foto a text Astarte

Začal nám nový rok, loňské kalendáře jsou vyměněny za nové, tak tu mám takový malý tip pro ty z vás, které raději než kupované používáte kalendáře scrapované.

Ručně scrapované kalendáře se samozřejmě nikdy NEVYHAZUJÍ! 🙂  Zároveň ale většinou není důvod zachovat kalendář celý i s kalendáriem, které vpodstatě jen zabírá místo. Kalendáře pro vlastní tvorbu, které prodává Aktijka, jsou přímo uzpůsobeny k tomu, aby se z nich daly jednoduchým způsobem udělat sympatická minialba.

U velkého nástěnného kalendáře jsem části s kalendárii uřezala těsně nad názvy měsíců. Na obrázku je konkrétně kalendář, který dělala Míša pro babičku, a protože babička má ráda veselé barvy, ještě jsem jednotlivé stránky pěkně barevně oinkoustovala. Na titulní straně jsem nechtěla mít vyříznutý rámeček s výhledem na lednovou fotku, ale klasické desky, takže jsem rámeček přelepila černou čtvrtkou a doplnila nadpis a rok.

Tady pozor – záleží na tom, jak aktuálně kalendáře děláte. U nás to funguje tak, že náš domácí stolní kalendář dělám z aktuálních fotek pěkně každý měsíc, takže mi souhlasí plus minus datování fotografií s rokem kalendáře. Ze stejné sady fotek pak moje dcera Míša dělá kalendáře babičkám (během roku na čtvrtky, které pak do kalendáře vlepíme), které je ovšem dostanou až celé hotové. Tedy fotografie jsou vlastně o rok starší než rok uvedený na kalendáři. Proto také na minialbum dávám skutečný rok pořízení fotografií, v tomto případě 2010. U alba už vlastně nikdo nepozná, že to byl dříve kalendář.

U stolního kalendáře byla změna na album ještě jednodušší. Díky tomu, že obrázky i kalendárium jsou na samostatných spirálách, stačí odstranit kartonový základ (odstřihnout) a máte albíčko a pak ještě notýsek s jednotlivými týdny pro děti na hraní nebo na schování, pokud si zapisujete dějinně důležité události do kalendáře 🙂 I vrchní deska je pevná bez vyřezaného rámečku, rok souhlasí (v mém případě), takže stačilo jen doplnit nadpis.

Moc se mi líbí, že mohu práci investovanou do kalendáře takto zúročit ve formě minialba. Obzvláště u toho svého kalendáře, pro mamku už jsem jich udělala kupu, ale všechny šly z domu, a nakonec jsem já ta, kdo nemá co vzít do kabelky na školní sraz 🙂  Tak už konečně mám.

A zároveň nám začly práce na novém kalendáři. Zimních fotek se asi letos v lednu nedočkám, takže jsme s Míšou domluvené, že v sobotu zkusíme nafotit nějaké veselé kreace se sáňkama na zelené trávě 🙂

Astarte