Návod na kalendář … pomocí kroužkových vazačů

Foto a text Ekulka

Tak jsem o druhé adventní neděli zjistila, že musím do Vánoc stihnout vyrobit 6 kalendářů. Pak jsem ale zjistila, že jsem si koupila jen pět kalendářů. A nejhorší zjištění bylo, že Aktijka už kalendáře nemá… aktuální info, Aktijka už opět 🙂 . No a protože jsem od přírody spořivý člověk, je mi líto objednat jeden kalendář někde jinde a za poštovné zaplatit ještě více než kalendář 🙂 . Pak mě napadlo, že by takový kalendář šel lehce vyrobit doma.

Potřebujeme:

  • karton (lepenku) na konstrukci kalendáře
  • černé nebo bílé čtvrtky pro nalepení fotek
  • kalendárium
  • zutter nebo jiný strojek na kroužkovou vazbu (dá se nahradit děrovačkou a kloboukovou gumičkou nebo knihařskými kroužky)
  • psací potřeby, pravítko, nůžky (řezačku)

Nejdříve je vhodné si připravit kalendárium. Složitější možnost je si kalendárium vytvořit podle nějakého jiného kalendáře na další rok, například v MS Excel. Jednodušší je použít kalendářovou šablonu, kterou MS Excel nabízí (jestli to nabízí i tabulkový editor Open Office netuším). Pro neznalé práce s tímto programem je nejjednodušší zadat do Nápovědy (F1) slovo kalendář a pak na vhodný výsledek jen kliknout a upravit si vše podle potřeby. Komu by se kalendáře v nabídce nelíbily, je možno další dohledat na internetu nebo webu microsoft.cz. Kalendárium si upravte do podoby, která vám vyhovuje (např. jako já si kalendář vytiskněte oboustranně – leden-prosinec, únor-listopad atd.). Jednodušší je vytisknout kalendář na 12 stran.

Podle velikosti kalendária vystřihněte 7 (pokud chcete kalendář oboustranný a titulní stranu) nebo 13 stránek z černé nebo bílé čtvrtky. To bude základ pro fotky. Zvolit můžete i jinou barvu, např. vaši oblíbenou. Na šířku může být širší než kalendárium, na výšku by měl být stejně dlouhý, aby kalendář vypadal úhledně.

Poté je potřeba si ještě připravit karton na korpus kalendáře. Je to jednoduché. Karton bude stejně široký, jako kalendárium a čtvrtky pro fotky (může být o cca 5mm širší, aby se kalendář dobře otáčel. Na výšku (rozumějte jednu stranu korpusu) bude kalendář cca o 2cm delší, než je kalendárium i čtvrtky pro fotky. Nezapomeňme na podstavu – ta bude cca 6cm široká (rozdělená na 2x3cm, aby kalendář dobře stál). Tento popis vypadá nesrozumitelně, ale při pohledu na obrázek je to jasné. Podstavu ohneme podél čar tak, jak je na obrázku.

Nyní už jen ve středu čtvrtek a kalendária prorazíme dírky Zutterem (nebo děrovačkou) a poté totéž vyrazíme do kartonu (doporučuji si vše pořádně přeměřit a načrtnout pomocné čáry).

Teď už jen kalendář svážeme dohromady. Já jsem si svázala jen kalendárium, černé čtvrtky si svážu, až je nazdobím a polepím fotkami, lépe se mi s nimi bude manipulovat.