Přání nejen pro děti :-) … hodnotný vláček

Foto a text Astarte

Pokud máte v rodině starší děti, kterým už k svátku nestačí jen přáníčko, ale ocenily by i nějaký menší finanční obnos, můžete zkusit vytvořit takové „vše v jednom“ – přání, které potěší oko i pokladničku.

Byl to takový rychlý nápad cestou z práce a musela jsem ho okamžitě zkusit zrealizovat, takže pokud budete mít pocit, že přání je hodně jednoduché, čáry křivé a obnos málo výživný – máte ve všem pravdu J Jako malou obhajobu dodávám, že jsem byla okolnostmi donucena tvořit s pětiletým kibicem za zády, který mi mezi recitací Křišťálové studánky (stále dokola a dokola) doporučoval, abych tam místo žlutýho pruhu dala zelenej a tohle kolečko že se mi moc nepovedlo J

Potřebovat budete obrázek mašinky (autíčka, stonožky, sněhuláka nebo čehokoliv dalšího, kde hrají výraznou roli kruhové objekty), barevné papíry, nůžky a další běžné potřeby .. a navíc lepicí body, puntíky nebo lepicí pásku, která jde pak i odlepit. A také mince –  v patřičném množství a hodnotě – které jste ochotni do toho vrazit. Tady konkrétně by padesátikoruny byly hezčí, protože tvoří dvojité kolečko a víc by se na mašinku hodily, ale neměla jsem je zrovna po ruce.

Pokud jako já nezvládnete obrázek z barevných papírů vytvořit jen tak od oka, rozstříhejte si šablonu na části, které použijete na obkreslení. Nezapomínejte si při stříhání u jednotlivých dílků nechávat navíc kousky, za které je pak můžete přilepit. Ekulka mě naučila lepit tyhle skládanky Herkulesem a musím uznat, že to má něco do sebe.

Nejdůležitější budou na vláčku kolečka. Aby nebylo odebráním mincí přáníčko znehodnocené, je potřeba kolečka vystřihnout z něčeho hladkého a pevného, z čeho půjde dobře odlepit lepicí páska nebo body. Já jsem nakonec kolečka z obyčejné čtvrtky ještě polepila kouskem černé samolepicí tapety. Kolečka jsem přilepila k podkladu co nejdůkladněji, aby měla dostatečnou výhodu v závěrečné bitvě – jestli povolí lepicí puntík nebo kolo J

Teď mě tak napadá, že černá kolečka na černém podkladu nebudou po odebrání mincí zrovna dobře vidět. Tak se poučte a udělejte to líp než já.

Přáníčko je prakticky hotové, zbývá doplnit mince. Na poslední chvíli mi ještě rubová strana mincí přišla taková .. hmm.. tématicky více se hodící, takže jsem si hned prakticky ověřila, že penízky jdou celkem v pohodě sundat (a zase přilepit).

Doufám, že vás tohle přáníčko inspiruje k dalším kreativním výkonům ohledně uplatnění opravdových mincí jako daru a dekorace zároveň. Nenechávejte si pak své krásné a zajímavé výtvory jen pro sebe. Zaslané fotografie uveřejníme zde u tohoto článku.

Astarte