Desky na peněžní dar pro miminko a rodiče – kolekce Artemio Adorable

Foto a text Eva Kožená – Atelier Five Cats

Všechny moc zdravím a ráda bych vám představila krásnou a jemnou dětskou sadu Artemio Adorable. Možná jste ji přehlédli, protože je tak jemně pastelová. Nenechte se ale zmást! Určitě z ní můžete vytvořit spoustu krásných věcí nejen pro miminko a jeho rodiče. V sadě jsou 12″ papíry, razítka, dřevěné ozdoby, buttonky, krásné ozdobné hřebíčky, vyřezávací šablony a samolepky. Pro svůj první článek jsem si z této sady připravila takové malé desky na peněžní dar a přání pro miminko a jeho rodiče. Návod jsem zpracovala pro „holčičí“ verzi. Neobávejte se žádných složitostí. Článek možná děsí svou délkou, ale chtěla jsem ho zpracovat srozumitelný pro všechny. Desky si tedy zvládne vyrobit i zručnější začátečník. Jsem moc ráda, že se tu teď  budeme pravidelně setkávat. Pojďme si tedy spolu něco roztomilého vytvořit 🙂

DSCN6183

DSCN6112

Budeme potřebovat:

  • 2x arch papíru 30,5 x 30,5 cm ze sady Artemio Adorable
  • knihařskou lepenku/karton o síle 2 mm (A4)
  • řezačku papíru, nožík na řezání lepenky, nůžky, pravítko a obyčejnou tužku
  • oboustrannou lepicí pásku a kousek silně lepicí oboustranné pásky
  • tekuté lepidlo a plochý štětec na nanášení lepidla
  • lepidlo/lak Glossy Accents
  • nástroj na dírky „bodátko“
  • akvarelový papír v gramáži 300 gsm (A4)
  • bílou grafickou čtvrtku
  • razítka s dětskými motivy ze sady Artemio Adorable
  • ozdobné hřebíčky ze sady Artemio Adorable
  • sadu samolepek ze sady Artemio Adorable
  • barevně ladící stuhu šíře 1 cm o délce alespoň 50 cm
  • bílou (nejlépe) paličkovanou krajku cca 27 cm dlouhou
  • samolepící enamelky nebo kamínky
  • barevně sladěný provázek
  • dva lehké korálky
  • různé ozdoby dle vlastního výběru
  • vyřezávací šablony a papíry na ozdobné prvky a kartičku dle vlastního výběru
  • razítkovací pomůcky a pomůcky pro vybarvování obrázků
  • Big Shot
  • asistentku 🙂

DSCN6117

 Připravte si předem:

  1. Na Big Shotu si z akvarelového papíru udělejte výřez středového tvaru (kolečko, velká květina atd.) a akvarelovou technikou jej vybarvěte (můžete ale výřez udělat jen z barevné čtvrtky).
  2. Stejným způsobem si vyrobte výřezy menších dekorací, jako jsou například hvězdičky na mém projektu. Uvnitř je použijeme k zakrytí prosvítajících hřebíčků a ozdobíme s nimi desky.
  3. Rámeček z nějakého efektního materiálu, který bude kolem vybarveného obrázku na deskách (já použila glitrový papír, ale vyzkoušejte i metalický, zrcadlový, látku ….).
  4. Vhodný výřez z akvarelového papíru nebo grafické čtvrtky pro razítkovaný obrázek ma deskách (podle toho, čím pak chceme vybarvovat obrázek). Tento výřez by se měl vejít pod rámeček.
  5. Obdélníhový výřez z bílé grafické čtvrtky na přání do kapsičky v rozměru max. 10,2 cm x výška desek.

Doporučení:
Nejprve si na obrázku prohlédněte hotový projekt. Podle svého uvážení si vyberte vyřezávací šablony a papíry, které použijete na výrobu ozdobných prvků. Určitě se nemusíte přesně řídit návodem, protože každá máme jiný vkus a styl. Řiďte se pocity a intuicí 🙂

Tak, jdeme na to 🙂

Ze sady papírů Artemio Adorable si vybereme dva archy papíru, nejlépe s jemným potiskem. Já zvolila barevné hvězdičky a stejně barevné puntíky. Tyto papíry se dají hezky kombinovat a nemusíme tolik řešit, jestli nám dobře lícují vzory. S tím si v tomto projektu opravdu nebudeme dělat hlavu 🙂  Ze sadičky pak ještě využijeme ozdobné hřebíčky, samolepky a samozřejmě razítka. Pokud ale máte nějaké jiné menší razítko s dětským motivem, klidně ho použijte.

DSCN6124

A teď se pustíme do práce. Připravíme si lepidlo, oboustrannou lepicí pásku a silně lepicí oboustrannou pásku (té nám bude stačit jen kousek), štětec na nanášení lepidla, pravítko, obyčejnou tužku, nůžky, nožík na řezání lepenky/kartonu, kus papírové utěrky/ubrousku a lepenku/karton. Lepenku si nařežeme na dva obdélníky o rozměru 17,5 cm x 10,8 cm.

DSCN6125

Vybereme si papír na přední stranu desek. V mém případě je to papír s drobnými barevnými hvězdičkami. Podle obrázku si z papíru na řezačce připravíme obdélník 20,5 cm x 13,8 cm. Kolem kartonu nám pak po všech stranách zůstane okraj 1,5 cm. Aby se nám tvořilo lépe a přesněji, můžeme si lehce na rubovou stranu papíru načrtnout linky, podle kterých se pak budeme orientovat při lepení lepenky/kartonu. Mezi obdélníky lepenky musí být mezera o šířce 4 mm. Jinak by nebylo možné desky zavírat.

DSCN6129

Jakmile máme připravený papír, začneme lepit lepenku/karton. Použijeme tekuté lepidlo a plochým štětcem nanášíme tenkou vrstvu lepidla po celé ploše. Nesmíme mít plochu mokrou, protože papíry z této sady nejsou příliš silné a papír by se promáčel a krabatil. Co nejrychleji přiložíme k načrtnutým linkách a suchop papírovou utěrkou pečlivě uhladíme z obou stran. Stejně tak nalepíme i protilehlou část desek. Opět důkladně uhladíme, aby nám lepidlo nekrabatilo papír. Necháme volně zaschnout a zastřihneme si šikmo rohy (viz obrázek).

DSCN6131

 

DSCN6132

Knihařskou kostí si ohneme přesahující papír po delší straně, naneseme štětcem lepidlo a uhladíme. Postup opakujeme po kratších stranách. Dejte si pozor u středové mezery, aby se papír nepoškodil! Opět necháme volně zaschnout. To je důležité, protože při zavření mokrých desek by vlhký papír udělal blízko ohybu varhánky (bohužel vyzkoušeno 🙂 ). To nejhorší je za námi, máme desky!

DSCN6133

V dalším kroku si připravíme stužky, kterými budeme desky zavazovat a začneme zdobit přední stranu. Vybereme si nějakou pěknou stuhu, která bude mít šířku cca 1 cm a ustřihneme z ní 2 x 25 cm. Toto je minimální délka, kterou budeme potřebovat. Oba díly stužky si na jednom konci začistíme. Já použila udělátko WeR Memory Keepers, které stuhu v jednom kroku začistí a zastřihne. Tak, to by bylo. Protože budeme stuhy a krajku na desky lepit a netoužíme po tom, aby někde něco vykukovalo, musíme to udělat před tím, než na vnitřek desek nalepíme papír a kapsičky. Budeme potřebovat cca 27 cm nějaké hezké krajky. Připraveno? Stuhy i krajku si ještě na chvíli odložíme.

DSCN6136

Teď budeme potřebovat druhý papír ze sady Adorable. V mém případě je to ten puntíkovaný. Z něj si připravíme obdélník o rozměru 22 cm x 17,5 cm a proužek o rozměru 19,5 cm x 5 cm. Proužek nalepíme na střed přední strany lepidlem tak, aby na každém konci o 1 cm přesahoval. Tyto konce ohneme a z vnitřní strany přilepíme. A lepidlo opět nanášíme opatrně štětcem a uhladíme ubrouskem. Tady už bude všechno vidět, tak si dáme záležet. Protože tyto desky budou určeny holčičce, ladila jsem je dl růžové a žluté barvy. Ráda používám vlastnoručně zhotovená pozadí, proto jsem si z akvarelového papíru vyřezala hvězdičky a s tředový tvar s obloučky. Tyto výřezy jsem nabarvila akvarelovými netalickými barvami a nechala uschnout. Použít ale můžeme i výřezy z libovolného papíru, čtvrtky, metalického papíru, látky …  Na desky si tedy nalepíme středový tvar. Může to být kolečko, květina, obdélník. Všechno bude učitě vypadat báječně 🙂 Po kratší (vnitřní) straně desek si naměříme polovinu (střed 8,75 cm) a cca 2 cm od kraje začneme lepit lepicí pásku po obvodu přední strany desek. Končíme zase cca 2 cm od kraje protější kratší strany a zastřihneme. Na tuto pásku lepíme opět po celé její délce připravenou krajku.

DSCN6138

Desky si rozevřeme vnitřní stranou k sobě a v místě, kde máme zakončenou krajku nalepíme kousek silně lepicí pásky. Na pásku hezky na střed nalepíme připravenou stuhu. To samé uděláme na protilehlé straně desek.

DSCN6139

Desky otočíme a na přední straně si v místech, kde budeme mít ozdobné hřebíčky, vytvoříme opatrně bodátkem dírky skrz lepenku/karton. Hřebíčky provlékneme a z druhé strany rozevřeme a srovnáme. Sice se nevyvarujeme hrbolkům, ale snažíme se hřebíčky zamáčknout co nejvíce.  Tip: Pokud budete umisťovat hřebíček – balónek, nejprve si pod něj pomocí Glossy Accents přilepte provázek a až pak hřebíček umístěte a rozevřete.

 DSCN6141

Teď můžeme dokončit i vnitření stranu desek. Na připravený pruh puntíkovaného papíru naneseme lepidlo a papír pomalu lepíme nejprve ke středové mezeře, uhladíme, naneseme lepidlo na střed do mezery, velice jemně jej do mezery vtlačíme a následně dolepíme i druhou polovinu papíru.Vše velmi důkladně uhladíme čistým papírovým ubrouskem. Nyní nechte otevřené desky zcela zaschnout a do té doby je nezavírejte! Po zaschnutí desky velice opatrně zavřete a současně kontrolujte, zda se papír uvnitř nekrabatí a netrhá. Trpělivost je zde opravdu na místě.

DSCN6145

Teď už získávají desky konkrétní podobu. Protože chceme minimku popřát a zároveň ho obdarovat (případně jeho rodiče), potřebujeme dvě vnitřní kapsičky. Ty si vyrobíme velice jednoduše ze zbytku papíru, který máme na deskách, aby nám kontrastoval s puntíkovaným papírem uvnitř. Ze zbytku hvězdičkovaného papíru si vytvoříme dvě jednoduché kapsičky. Papír rozdělíme na dvě části o rozměrech 11,7 cm a 9 cm. Pokud bude jedna kapsička o trochu menší, tak se nic neděje. Do tého kapsičky budeme vkládat peněžní dar nebo dárkovou poukázku. Kapsička na přání však musí být v přesném rozměru, aby se do ní vešla kartička s gratulací. Protože budeme kolem přání zavazovat provázek, není menší kapsička na jedné straně vůbec na závadu. Po nastříhání vzniknou dva obdélníky. U každého si odměříme po obou kratších a jedné delší straně 1 cm, ohneme sestřihneme šikmo rohy a nalepíme oboustrannou pásku. Dále postupujeme podle obrázku. Kapsičky máme hotové a už budeme jen dekorovat 🙂

DSCN6146

Na kapsičky si nalepíme samolepky ze sady Artemio Adorable. Na místa, kde prosvítají hřebíčky nalepíme vyřezané dekorace.

DSCN6148

Na přední straně desek si podle fotografií dolepte vyřezané dekorace, ozdobte je enamelkami či kamínky, vybarvěte si obrázek a všechny části nalepte v odpovídajícím pořadí. Já si ještě ze čtvrtky vyřezala nápis „gratulace“.

DSCN6150

 DSCN6154

DSCN6167

Provázek omotáme kolem desek přes vnitřní stranu (zde uchytíme pár kapkami Glossy Accents) a zavážeme na uzlík. Na provázek můžeme umístit i další dekorace. Já si připravila výřezy dětských motivů z pěnovky, kterými jsem provlékla větší bižutení spojovací kroužky.

DSCN6151

Pak z provázku uděláme mažličku, navlékneme na ni korálky, ukončíme uzlíky a pomocí Glossy Accents nalepíme pod rámeček.

DSCN6176

Na obdélníkový výřez z bílé grafické čtvrtky narazítkujeme obrázek a vybarvíme. Kartičku pak vložíme do jedné z kapsiček. Na tuto kartičku pak můžeme napsat věnování a popřát miminku a rodičům vše nejlepší.

DSCN6162

DSCN6164

Desky zavážeme na mašličku a máme hotovo 🙂 Návod je univerzální a tak můžete takové darovací desky vyrobit i k jiným příležitostem.

DSCN6180