MARTHA STEWART SCORING BOARD… aneb rýhovací deska (a co s ní)

Foto a text Avellana

Rýhovací desku jsem si pořídila k Vánocům – a chtěla jsem ji už dlooouho. Protože je to super pomocník. K čemu ji používám?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To nejjednodušší – když potřebuji naohýbat více papírů na jeden rozměr. Dělávám malé „vizitky“, na které si řežu základy z velkého archu. A na každé mám 2 ohyby. Používala jsem rýhovací jezdec na Fiskars trimmeru, ale přesnost a rychlost se srovnat nedá.

Převod z palce na centimetry najdete zde …  http://www.jednotky.cz/delka/palec/?hodnota=1

Základy přáníček – pokud chceme něco jiného než pouhé přehnutí vpůli. Jednou si to člověk rozměří, a pak už to sviští. Nebo stačí  udělat si značky pro ohyb jen na jedné straně – i to šetří čas. A co teprve když budete šikovné a napíšete si do bloku rozměry pro to které přání (a neztratíte to jako já). Například gatefold card, z-card…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krabičky – naprosto úžasná záležitost. Jak víte, jsem přáníčková a navrch zdobilka jak se patří. Takže občas se mi pod rukama vyklube přání pěkně vypasené, které do běžné obálky prostě nedám. Ani se nesnažím – tato přání většinou předávám osobně. Ale přesto – dát ho jen tak „nahaté…“. A tak na ně dělám krabičky – mám dva oblíbené způsoby a s deskou si ušetřím spousty měření – většinou stačí přáníčko položit na desku, tužkou si přímo na ni udělat značku (jde to pak utřít), a pak už jen přidáme tolik, kolik potřebujeme na hloubku. A co krabičky na mini dárečky? Je to prima vtípek, když jako dar-nedar jednotlivě zabalíte třeba Ferrero Rocher bonbón. Mikulášský kalendář z malých krabiček? Také ty kabelky-minidárek (byly tady na blogu) jsem rýhovala na tomhle zařízení. krabička s víčkem – tvar se udělá 2x, podruhé o vlas větší…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…krabička s víčkem v jednom kuse….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Embossování – myslím suché. Nádherně tady jdou dělat vytlačené rámečky uprostřed plochy, nebo pravidelné linky různých rozestupů, diagonální rýhování (pomocí vkládacího rohu), čtverce, i skoro cihlovou zeď si troufnu 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rozety – vzpomínáte na tu pěknou soutěž s rozetami? Tak víte, co to je rýhovat si rozetový proužek jen tak z ruky. Tady je to záležitost chvilky – a hloubku záhybu si můžete zvolit podle vlastní potřeby (a velikosti rozety).

Obálky – tahle deska má jednu vychytávku. A sice vkládací roh, který má rovněž naznačené míry 1/8 palce. S jeho pomocí si můžeme udělat obálky na libovolný rozměr přání.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pokud vám nedělají problémy americké míry, tak máte výhodu, protože jak na přáníčka základních typů, tak na obálky k nim máte přímo dané rozměry – vlepené uvnitř „schovky“ na knihařskou kost a na vkládacím rohu.

Ovšem u jednoho videa, které jsem zkoukla, tvrdila předvádějící, že ty obálky jsou zbytečně větší než přáníčka uvedeného rozměru.

Nevídáno – já si přáníčko klidně uříznu podle obálky 🙂

Také tam najdete rozměry na 8 velikostí krabiček – i s víčky.

Pokud byste se rozhodly dělat si obálky do svých SMASHů nebo do Life projektů – takové ty, co se přilepí na stránku a do nich se zasunují tags nebo cokoli, opět – i ze zbytků, rychle a bezbolestně.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jasně – tohle všechno si můžete naměřit a narýhovat jakkoliv, i bez tohoto udělátka, ale pokud děláte po více kusech najednou, tak tahle deska nemá chybu a hlavně ohromně šetří čas. A co mě na tom baví vůbec nejvíc – většinu věcí dělám bez měření. Prostě položím papír na desku a jen tak, podle oka, si to značím a hned rýhuji. Funguje to zejména u krabiček a obálek, které nemají špičaté cípky.

Pomyslná nevýhoda může pro někoho být pouze to, že míry jsou zde v palcích (a jejich čtvrtkách a osminách). Ale jde jen o zvyk – na centimetry se to dá docela dobře napasovat taky. Plus mínus 🙂

SPOUSTU NÁVODŮ NAJDETE I NA PINTERESTU.

P.S. Ty černé čáry na fotkách jsou samozřejmě zvýrazněné rýhy, to aby to bylo lépe vidět a omlouvám se za kvalitu ukázek. Ale spěchala jsem a zrovna jsem neměla žádný hotový projekt ani hotový, ani na ukázku. Takže jsou použité tenké papíry a nepřesnosti jsou hodně vidět. Jo, spěchat se prý nemá….