Vánoční přáníčka s minirazítky

Foto a text Astarte

Aktijka dovezla z Birminghamu několik sad roztomilých minirazítek a zapůjčila mi je na vyzkoušení – co všechno se s nimi dá podnikat. A vzhledem k roční době jsem se samozřejmě pustila do vánočních přáníček.

minirazitka_00_titulka

Minirazítka jsou obyčejná maličká silikonová nebo gumová razítka. Každé samo o sobě je vpodstatě o ničem, ale představuje část  ucelené sady, ze které se dá poskládat větší obrázek nebo mozaika. Takže větvička, kvítko, lístek, motýlek. Nebo vícero vloček v kruhu a k nim závěsy, takže to ve finále vypadá jako vánoční baňky.  Ten váleček je speciální akrylový bloček – aby se s nimi lépe razítkovalo. Často se razítkuje přes sebe a je potřeba otisk umístit přesně. I když musím přiznat, že přesnější jsem nakonec byla s mým obyčejným hranatým bločkem, možná je to o zvyku. A ještě jeden poznatek vztahující se k velikosti razítek – ty čudly malý se strašně těžko hlídají, aby se žádná neztratila 🙂

minirazitka_01_oprava

Pustila jsem se tedy do zkoušení. Úplně na začátku jsem vytáhla takové ty zimní přáníčkové barvy – modrou a zelenou, ale nešlo to a nešlo. Už jsem se děsila komplexní tvůrčí krize, ale nakonec jsem přišla na to, že je to jenom alergie na kombinaci zelené a modré 😀 Můj mozek evidentně touží po létu a slunci. Tak jsem vytáhla něco veselejšího a rázem se začlo dařit. Použila jsem kombinaci razítek ze tří sad, obzvláště větvička mě okouzlila, tu budu určitě chtít. Na dozdobení nějaké ty zlaté stužky a nitě, a taky glitrové lepidlo, jehož snadné a efektní použití jsem objevila na srazu. Na fotkách to není moc vidět, ale když sem tam nějaké vločce nablýsknete střed tím glitrovým lepidlem, rázem je přáníčko o třídu výš. Při otiskávání razítek nemusíte využívat jen první a nejsilnější otisk, ale zajímavého efektu dosáhnete mícháním prvního, druhého a třetího otisku.

Samozřejmě jsem pro vás pečlivě fotila i postupy – ale ty neuvidíte 🙂 Celou dobu jsem fotila bez karty! Stalo se mi to poprvé, měla jsem opravdu velkou radost. On mi to sice můj foťák řekne, že karta není, ale byla jsem tak zaujatá tvorbou přáníček, že jsem si toho za celou dobu vůbec nevšimla. Nicméně jste holky šikovné a na těch přáníčkách zase není nic tak extra, co by se nedalo vykoukat už z hotového díla.

minirazitka_02

minirazitka_03

Tady je ještě jeden z modrých pokusů na ukázku, že v modré to jde samozřejmě taky. Ale bylo to takové .. studené.. brrr 🙂

Na přáníčku si nějakou šablonou (kruh, čtverec, vánoční baňka, hvězda apod.) zakryjete část plochy a zbytek rovnoměrně potiskáte vybranými razítky. Střídáte více barev a právě taky je pěkné využívat i druhé a třetí otisky. Klidně si nejdřív otiskněte razítko vedle na papír, ať pak použijete rovnou jen ten slabší otisk. Jediné, na co je potřeba dát pozor – když tisknete přes kraj nebo přes šablonu, je pak barevná vrstva na razítku „znehodnocena“. Když ji znovu otisknete, bude část tmavší a část světlejší. Takže je potřeba celé namočit znovu.

minirazitka_04

minirazitka_05

Jde to samozřejmě i obráceně. Nepotiskat celou plochu, ale jen vybraný tvar. Můžete narazítkovat plochu a tvar z ní vystřihnout nebo vyrazit, případně jako já tiskat přes šablonku. Vystřihla jsem pak hvězdu i se širším bílým krajem, aby bylo vidět, že není jen tak vyražená ze vzorovaného papíru 🙂

minirazitka_06

Větvička je prostě super. Půjdou s ní dělat krásná cynická přáníčka, ale samozřejmě se dají i ta slavnostní vánoční.  Kruh jsem si slabounce předkreslila tužkou a pak vygumovala. Je to rozhodně jednodušší a hezčí, než se to snažit trefit od oka. Aspoň pro mne 🙂 Otiskaný kruh z větviček lze pak už snadno dozdobit normálními vločkami, nebo by šlo použít i stejné zdobení jako na borduře dalšího přáníčka.

minirazitka_08

Větvička se dá moc pěkně použít i na okraj přáníčka. Černý „provázek“ je jen tak od ruky černým fixem a na něm pak „navěšené“ kruhové vločky se závěsy.

minirazitka_07

A teď se určitě začnete ptát – kde taková minirazítka seženu? Bohužel, zatím je ještě na skladě nemáme a tuto zimní sezónu nestihneme.  Jsou i krásné sady na jarní a celoroční přáníčka – ty vám ukážu někdy v únoru,  abychom si to jaro trochu přiblížily. Ale nejsou nejlevnější – přibližná cena malých sad je 150 Kč, vetších (spíše doplňkových) sad 300 Kč. Máte zájem? Napište nám – do komentářů nebo na email.

A kdo má pocit, že se jeho vánoční přáníčka bez minirazítek neobejdou, napište nám také. Není problém udělat ve všední den dopoledne tříhodinový kurz (v Brně), kde si všechny Aktijčina minirazítka můžete vyzkoušet a nadělat si vánočních přáníček hromadu.