Tvořeno v Lukách… EXPLODING BOX (3D krabička)

Foto a text Aktijka

Když si do vyhledávače zadáte EXPLODING BOX, vyjede Vám plno typů krabiček. Já si na víkendový kurz připravila jednu z nejtěžších, aby jsem všem trošku zamotala hlavy a nebyla hned hotová 🙂

IMG_2537             

Na tuto krabičku potřebujete

 

Začneme se spodním dílem krabičky. Použijeme pevnou 12″ čtvrtku (na ukázkové krabičce je tato čtvrtka černá). Na rýhovací podložce knihařskou kostí rýhujete na rysce 4 a 8″otočíte čtvrtku a zopakujete. Budete mít tuto čtvrtku rozdělenou na 9 stejných čtverců.

Přidáte na rýhovací desku pomocný trojúhelník a rýhujete rohy… šikmo.

IMG_2520

Opatrně poskládejte vše do středu včetně rohové části.

IMG_2522

Tato část se nijak nelepí! Bude jen poskládaná 🙂 Aby vám držela pohromadě, použijte kancelářské sponky (tento krok ale není nutný :-)).

IMG_2523

Kraje můžete nechat jak jsou… nebo různě zastřihnou (srdíčko a pod.) nebo vystřihnout úplně pryč.

IMG_2606

Pak přejdeme na dvě středové části s kapsičkami. Tady už to bude složitější 🙂

Další čtvrtku máme na vzorové krabičce oranžovou. Oříznete si ji na velikost 11 3/4 x 11 3/4″ — tj. 29,8 x 29,8 cm. Rýhujete na ryskách 4″ – 7 3/4″ – 11 1/2″ … čtvrtku otočíte a rýhování zopakujete.

Nyní rýhujte ty zadní „tenké 1/4“ proužky, které jsou vždy na „jednom dílku“. Pak čtvrtku jedním směrem otáčíte dokola a vždy na horním dílku rýhujete 1/4″ proužek.

IMG_2550

IMG_2597

Po složení a slepení vzniknou kapsičky…

IMG_2599

Střední, nejtěžší a zároveň nejmenší část 🙂

Použila jsem opět černou čtvrtku. Ořízněte si ji na velikost 11 1/2 x 11 1/2″ — tj. 29,2 x 29,2 cm. Rýhujete na rysce 4″ – 7 1/2″ – 11″ — otočte a rýhování zopakujte.  Pak teprve rýhujte vlevo 1″ přes dva dílky; otočte a opakujte na všech stranách (tyto dílky odstřihnete). Nakonec rýhujete ohyby…. opět jsou na každé straně vpravo, přes 1 dílek, tentokrát 1/2″.

Je to opravdu těžká část. Možná se Vám nepovede napoprvé… chce to vyzkoušet 🙂

IMG_2551

IMG_2601

IMG_2602

Víčko krabičky… a je hotovo 🙂

Černá, 12 x 12″ pevná čtvrtka. Na rýhovací desce potřebujete přídavnou rohovou část. Rýhujete od kraje, vždy odpočítáte 2 1/8″, všechny strany dokola (z každé strany 3 pruhy).

IMG_2527

Naproti sobě nastřihnete … cíp čtvrtky poskládáte „dovnitř“ tak, aby byl schovaný. Nejdříve ohýbáte nejdelší strany, boky zahnete podél středové části. Nakonec kratší strany, opět cípem dovnitř. Čím pevnější čtvrtku mít budete, tím lépe víčko bude držet.

IMG_2529

Koprus celé krabičky je hotov 🙂 Teď už jen vše dozdobit…. a pak vnitřní části slepit. Na největší černý díl nalepíte do středu oranžovou část, na tu opět černou.

IMG_2607

Do středu krabičky můžete vlepit 3D předmět. My jsme si v Lukách s Kakou modelovaly z fima strašidelné postavičky (kdo nezvládne, můžete si objednat u Kakou :-))

Určitě vyzkoušejte! Budu moc ráda, když se ozvete, že jste návod pochopili 🙂

Přeji spoustu času na tvoření!

Aktijka / Jitka Dušáková

PS: Ukázky Vašich krabiček můžete presentovat u nás v diskuzi … děkujeme!!!