Využití akrylových barev

Text a foto Katuan

Nedávno jsem si koupila dva druhy akrylových barviček s tím, že zkusím co umí a pak kdyžtak dokoupím další. Musím říct, že jsem si je zamilovala a už pokukuji po dalších. Dnes Vám ukáži jak ze dvou barviček udělat krásně ladící papíry.

obrazek001

Základ je papír, akrylová barva a kus houbičky. Doporučuji také igelit na stůl, je to dobra vychytávka 🙂

obrazek002

Začneme jedoduše.

  1. Pomocí světlé barvy a houbičky si natřeme celý papír.
  2. Připravíme si tmavou barvu. Já kápla trochu na papír, nechala trošku proschnout a tou polozaschlou barvou udělala čmouhy. Kdybych použila barvičku hned a nepočkala, neudělalo by to fleky, ale rovnou bych přetřela tu světlou barvu.
  3. Jako třetí vrstvu natřeme světlou barvu z podkladu. Zde nemusíme nechat barvu schnout. U mne je to velký rozdíl v barevnosti, takže jedna vrstva světlé barvy nepřetře tu tmavou.

obrazek003

Stejně postupujeme i u tmavšího papíru

  1. Natřeme tmavou vrstvu
  2. Zde nemusíme barvu nechávat tolik zaschnout, stačí chvilička a netlačit na houbičku.
  3. Ve třetím kroku je ale rozdíl. Nenatřeme rovnoměrnou vrstvu tmavé barvy, jako minule. To bychom světlou úplně zamalovali. Tmavou barvou budeme trošku “šmudlat”. Jak umíme šmudlat distreskama tak zde budeme šmudlat jemně s akrylkama.

obrazek004

Zde pro porovnání.

obrazek005

Stačí dvě barvy na vytvoření krásného ladícího pozadí.

obrazek006

Pak už jen stačí projekt dozdobit. Já použila ručně dělaný hřebíček, potažený papírem a zbytečky mašliček, co se mi barevně hodily. Ty jsem připevnila na hřebíček následovně.

obrazek007