CO POUŽÍVÁ SCRAPAŘKA…Pavluša

Text a foto Pavluša 

1-1-Rok_2013_1604

1. Moji tvorbu vystihují hlavně přáníčka, dělám je jednoduchá, srdcovkou mi jsou přáníčka s gorjuss holčičkama, která teda zaberou nejvíc času díky vymalování. Vymalovávám je kombinovanou technikou, mám pár fixek PROMARKER, které hodně využiji na vlasy, boty,… a zbytek  dělám akvarel. pastelkama. Můj způsob vymalování je hodně plošný, ale snad se časem zdokonalím,…to stínování, mi prostě nejde, a ani na to nemám trpělivost :-).

2-Kolaze11

3-Kolaze5

2. Řezačku mám od začátku tvoření ( již 3 roky) pořád stejnou je to kotoučová tip ARGO 330. Jsem s ní spokojená, ikdyž po 3 letech častého řezání už musím koupit novou hlavu, a začíná se mi ztrácet předtištěné měřítko,ale zvládla to na jedničku hodně dlouho.

3. Používám StaZon,…má krásně čistý tisk,….škoda, že jsem dřív nezjistila že kvůli vybarvování alkoholovými fixami se hodí spíš memento. StaZon používám i pro tisk na dřevo,…v jedné z koláží mám bílou poličku, která má na sobě ornamenty tištěné StaZonem. Na stínování okrajů požívám distress, nejraději a nejčastěji jako spousta z Vás požívám odstín Vintage. Taky mám pár očí od Color Box a hned na začátku jsme si koupila celou sadu mini čtveratých polštářků, ale skoro jsem je nepoužívala.

4. Zásadně kde to jde, oboustranou lepící pásku kupovanou v obyč. papírnictví. Na detaily, kamínky, perličky atd. Diamond Glaze,….

5. Album mám doma jen jedno 30tkové, ale stránky už vůbec nedělám. Jednak nejsem schopná nechat vyvolat fotky a navíc mi to nikdy moc nešlo. Zktrávila jsem kolikrát nad jednou stránkou i 5hodin, a v závěru to odložila na druhý den,…pořád jsem všechno rovnala do úhledných linií, obdivuji takovou tu nahodilou techniku, to sem, to tam. To mě nešlo 🙂

6. Ikdyž stránky nedělám, u přáníček využiji v podstatě všechny techniky. Nejraději používám tisk razítkama a horký emboss.  Hrozně mě baví, dívat se, jak pod horkým vzduchem prášek mění svoji podobu. Také suchý emboss je krásný proces, ale ten tak často nepoužívám. Mám spoustu papírů, snažím se je už moc nekupovat, ale kolikrát se prostě nedá odolat. Na přáníčka toho papíru moc nespotřebuji,… přemýšlela jsem co s něma, jak je využít. Už ani nevím jaký byl ten impuls, ale začala jsem papíry používat pro techniku decoupage. Dekoruji s nimi dřevěné krabičky na papírové kapesníky,…a vůbec je spousta možností kde papíry upotřebit, jednou jsem dělala mamince proutěný věneček s papírovýma kytkama, v kombinaci s brads, dřevěnou ozdůbkou a kovovou ozdůbkou. Teď mám doma překližkové ptáčky a tulipány, které se chystám papírem odekorovat,…to ale není z mé hlavy, viděla jsem to na fléru, tak mě to zaujalo. Občas se na mě kamarádky obrátí, že jsem taková tvořilka, s nějakým úkolem, vždy je to pro mě výzva a snažím se s tím poprat. Onehdá jsem vyráběla do  bytovky, do každého patra systémovou ceduli, která bude poukazovat na toho kdo má úklid. Tak tam jsem taky nějaké papíry umořila, pak třeba rozlučkovou knihu na svatbu. Kdo si všiml té miniknížečky s Marilyn Monroe. To máme s kamarádkama už takovou tradici, vždycky když má někdo narozeniny, nevyrábím přání, ale tuto knížečku, v průběhu oslavy knížečka koluje, a každý do ní napíše nějaký odkaz. Samozřejmě nás za střízliva nic neotřepaného nenapadá, tak to necháváme až na chvíli, když už máme jak se říká v palici, a to je pak počteníčko. Snad se nad tím jednou i jako staré babky v kavárně zasmějem 🙂

4-Kolaze13

7. Na texty u přáníček používám hlavně razítka od Kety, nestraním se anglickým textům…občas i něco napíši rukou,….

8. K této technice jsem dokonale zásobená, jak horkovzdušnou pistolí od Dovecraft, antistatickým sáčkem, který jsem si dlouho myslela, že je zbytečnost, ale už si to nemyslím, emboss fixem,…prášky co vykreslí ty nejjemnější detaily, jiné hrubé a tak nemám pouze ty jemné. Je to krásná technika.

9. Miluji Gorjuss panenky od Santoro, jsem tím postižená ( mám s gorjuss už i kabelku a deník, bez kterého nedám ránu )…nejraději bych měla všechny, protože jsou opravdu všechny krásné. Loni se mi stala s jedním silikonovým razítkem gorjuss nemilá věc. Koupila jsem si ho kolem předešlích Vánoc, použila snad na 3 otisky, pak rok nepoužívala, a když jsem ho vytáhla kolem následujících Vánoc, že s ním udělám vánoční přáníčka, razítko bylo jak želatina, vpodstatě se mi rozpadlo v rukách,…ještě před tím jsem ho stačila sice nedokonale natisknout na papír, chybějící linie jsem se zatajeným dechem dokreslila, občas si ho nechám okopírovat, když ho chci použít, neustále schraňuji kopii, pro další okopírování. Od té doby, ale musím říct, že vzhled a zpracování výrobci gorjuss razítek vychytaly k dokonalosti. Teď už silikonová vůbec nejsou vidět, pak měli jestli si to dobře pamatuji vyloženě jenom gumu s motivem, kterou si musel člověk sám nalepit na cling štoček a pak obstříhat, a teĎ už je to úplně perfektní,…v krásné průhledné taštičce razítka s motivem v barvě ze zadu, kvalitnější guma,…i snad nižší cena. No odolejte 🙂

Nesmím zapomenout na Ch. Chaplina to je taky moje srdcovka, mám s ním snad 4 razítka 🙂