Gelli tape

Text a foto Pavla H.

Dlouho jsem zvažovala, jestli si pořídit Gelli Plate nebo ne. Připadalo mi, že si vystačím se šablonami a válečkem. Ale když jsem poprvé viděla techniku, kterou vám dnes představím, byl to ten poslední impuls k tomu si ho pořídit. Tato technika totiž staví práci s gelovou podložkou naruby – nemusíte totiž spěchat, aby barvy nezaschly. Naopak čekáte, až zaschnou. A tento způsob práce mi naprosto vyhovuje…

Tohle je výsledek (doporučuji pro washi tape závisláky):

01

Jediným pravidlem pro tuto techniku je ČEKAT. Nanesete jednu vrstvu a čekáte, až úplně zaschne. Úplně. Když se jedna vrstva nepovede, nevadí, zakryje se to další.

02

Zde je další příklad… Nezapomínejte čekat, až barva zaschne. Jinak se vám nalepí v dalším kroku na šablonu a budete litovat 😉

03

Nemusíte používat jenom šablony a masky. Můžete razítkovat, klidně i malovat štětcem. Cokoliv.

04

Jakmile jste se svým dílem spokojeni, přistupte k poslednímu kroku. Na zaschlou barvu přilepte průhlednou lepicí pásku nebo lepicí etikety (dají se dostat i ve velikosti A4 nebo v roli). Dobře to uhlaďte, aby se na pásku nachytala všechna barva.

05

Teď pásku pomalu odlepujte. Když se stane, že bude barva zůstávat na podložce, pásku přilípněte zpátky a znovu uhlaďte. Pokud jste dodržovali to jedno zásadní pravidlo – čekat, až barva zaschne – nemělo by se to stát. (Mimochodem, lepicí páskou dobře „umyjete“ gelli plate po běžném používání.)

06

Jakmile pásku sejmete, zadní strana je trochu lepivá. Můžete toho využít a hned ji někam nalepit, nebo můžete na zadní stranu aplikovat např. zlatý pudr, který pak bude zepředu hezky prosvítat. (Pozn.: Je to sice pěkný efekt, ale v mém případě ne moc oblíbený, protože pak mám třpytky všude. Proto raději zadní stranu přetřu bezbarvým akrylovým médiem – např. Claudine Hellmuth Studio Multi Medium od Rangeru – aby to přestalo lepit.)

07

Jakmile budete mít šuplík plný pásek, začnete řešit, co s nimi. Vzhledem k tomu, že mám také šuplík plný washi tape, nejraději je kombinuji spolu.

08

Také můžete využít své vyřezávací mašinky a vyříznout různé tvary (např. jako já zde listy).

09

Nebo je třeba použít na Project Life kartičky.

10