Jak zmenšit fotku pro vložení do diskuze – přímo na internetu

Foto a text Astarte

Někdy se stane, že potřebujete přidat fotku do diskuze, zejména k nám na Hurápapír :-), ale nemáte po ruce žádný editační program. Fotku do místních diskuzí potřebujete mít širokou 500 pixelů – a co teď s tím? Mám pro vás dobrou zprávu, několik základních úprav fotografií zvládnete i přímo na internetu. Teď mě napadá, že jsem mohla vybrat více scrapbookovou ukázkovou fotografii, ale zrovna mi přišlo pod ruku naše morče, tak to budete muset přežít 🙂

Kocour

Resizer.cz je velice jednoduchý nástroj, dokonce až příliš. Použít se dá, ale musíte vzít v úvahu. Neumí si totiž dopočítat druhý rozměr fotografie, když zadáte, že šířku chcete zmenšit na 500 px. Alespoň jsem to ani po několikerém zkoumání neobjevila – umí prostě zmenšit fotku jen přesně na tolik, co mu zadáte, a je mu jedno, jestli snímek deformuje změnou poměru stran.  Pokud máte fotografii přímo z fotoaparátu, pak asi znáte poměr stran a druhý rozměr lze jednoduše dopočítat. Pro poměr 3:2 je to 500 px * 333 px, pro poměr 4:3 je to 500 px * 375 px. Pro fotky na výšku to bude 500 px * 750 px a  500 px * 667 px. Důležitá je vyloženě šířka, nikoliv delší rozměr fotografie. Nahrejte soubor, zadejte správná čísla, dejte Upravit a upravenou fotku přes pravé tlačítko stáhnete zase zpátky k sobě – třeba i klidně jen na flashku nebo kartu fotoaparátu, pokud nejste ani u svého počítače. Pokud si nejste poměrem stran jistí nebo máte snímek oříznutý a nechce se vám počítat, zkuste některý z dalších webů. Jinak ještě na fotku větší než 4 MB (tu původní nahrávanou) to vyhodí hlášku, že jste nad limitem, ale zmenší ji v pořádku.

Resizer.cz

Dále tu máme PerfectPhoto.cz. Je to nástroj chytřejší a také obsáhlejší, jen se musíte přenést přes to, že na vás z reklam tu a tam pokukují sprosťárny. Já vám na screenshotech reklamy samozřejmě mažu co to jde .. tak se nelekněte, když to pak na webu bude vypadat maličko jinak. Fotka se tu dá upravit snadno a rychle, velikost se dopočítá sama. Otevřete fotku (tedy nahrajete na web), z levého menu vyberete Zmenšit fotku, tam doporučuji použít šoupátko a popojet s ním tak, aby byla šířka 500. Dáte hotovo a už na vás vlevo zeleně svítí čudlík na uložení fotky. Pokud máte zájem, můžete s fotkou provádět i spoustu dalších úprav.

PerfectPhoto.cz

A pro anglicky mluvící tu máme pic resize. Pro ty, kdož anglicky nespíkají .. nebojte se, zvládnete to taky. Klikněte na tlačítko Browse (označené černou bublinkou Start here), vyskočí vám nabídka z počítače, kde si najdete svůj soubor. Pokračujete velkou žlutou šipkou Continue a za chvíli (dle velikosti souboru) se vám otevře editor. Na zmenšení je bod 2 – Resize Your Picture. Z rozbalovací nabídky vyberte úplně poslední variantu Custom size, do políčka Width (šířka) napište 500 a do políčka Height (výška) jen klikněte. Vpravo vidíte, že se vám Estimated Final, tedy výsledná velikost, správně dopočítala. Ostatní nastavení klidně nechte jak je a pokračujte další žlutou šipkou I’m Done, Resize My Picture! Na další stránce zvolte Save to Disk (uložit na disk) a fotku si uložte. Hotovo! Těšíme se na vaše fotky v diskuzi!

pic resize