KOREK… staronový materiál pro plastičnost scrap projektů

Foto a text Katka Trnka

Při letních scrapových nákupech jsem narazila na plátky korku. Hned jsem si vzpomněla, že jsem na zahraničních webových stránkách zahlídla různé ozdoby z něj a jedno balení zakoupila.

Tento korek je poměrně tenký, šuplera ukázala 1 mm. Jeho výhodou je, že je podlepený, takže funguje jako nálepka.

Pro mě to hned byla výzva, abych ho vložila do Big shotu. Nejprve jsem chtěla vyzkoušet nějaký větší tvar, a tak mě napadlo udělat „klasické“ podložky pod skleničky. Vybrala jsem si scrapovou čtvrtku stejného formátu a šablony. Po odstranění ochranného papíru jsem korek nalepila na scrapovou čtvrtku a nachystala šablonu.

Na výřez jsem použila tenkou kovovou šablonu vroubkovaného kruhu. Korek jsem položila na šablonu nalepeným papírem, abych zajistila jeho proříznutí, a celé to projela strojkem. Výřez byl bezchybný.

Udělala jsem si dvě větší podložky a dvě menší. Pak jsem obě větší kolečka přetřela lakem na decoupage, aby se ještě zpevnila a měla ochrannou vrstvu proti skvrnám. Lak tedy zajistí jejich snadnou údržbu.

Tímto jsem si materiál trochu osahala a mohla jsem zkusit to, nač jsem se celou dobu těšila a doufala, že to taky půjde udělat – vyřezat si z korku písmena. Vybrala jsem si písmena větší, jednak aby vynikl materiál a jednak taky proto, že jsem při výrobě koleček zjistila, že je třeba s plátky zacházet opatrně. Při jednom prudším vytahování z balíčku jsem jeden plátek roztrhla. Už jsem na Big shotu řezala samolepící papír, a tak vím, že je lepší nepokládat takový papír odlupovací vrstvou na šablonu. Proto jsem tentokrát položila plátek na šablonu korkem a pak projela sendvič strojkem. Písmena se hezky prořízla, jen při členitějších tvarech jsem si na vylupování písmen vzala na pomoc i nožík (skalpelového typu). Písmena jsem hned použila na stránce a vidíte, že opravdu dělají parádu.

Tento materiál lze zpracovat i bez Big shotu, protože se dá velmi snadno stříhat nebo řezat. Mohli bychom ho částečně přirovnat k moosgummi, jenomže je křehký.  Je lepší, když se s ním pracuje přímo na podložce. Mě se líbí hlavně proto, že je to přírodní materiál (od moosgummi mě odrazuje právě to, že jde o plast). A v tomto konkrétním případě je pro aplikaci na projekty moc šikovná právě ta lepící vrstva (což člověk ocení zejména u malých tvarů). Jaké užití korku napadá vás?