CO POUŽÍVÁ SCRAPAŘKA… Avellana

Text a foto Avellana

Jaký projekt vystihuje vaši tvorbu?

Jsem  přáníčková. Tvořím romantická, jednuduchá, legrační…nic mi není svaté a  moc ráda používám vyřezávací šablony. Na stránky, které se tady na blogu objevují, koukám s velkým obdivem a lehkou závistí, protože ne a ne sebrat kuráž a aspoň to zkusit. A možná je to i proto, že už nemám vhodný objekt na fotografování – děti vyrostly, muž se moc fotit nechce a kočka o krásné album nestojí 🙂

Jakou používáte řezačku, typ a zkušenost?

Mám starý dobrý trimmer Fiskars – a jako všechny zde jsem učinila zkušenost, že se nože tupí rychlostí světla (a přesnost nestojí za mnoho). Ale protože má i jezdec na ohýbání papíru, mám ji stále na stole a čas od času po ní sáhnu. Zkusila jsem investovat do kotoučovky zn. Dahle, ale ani to není přesně ono. Přáníčka mají relativně malý rozměr a nepřesnost i v řádu milimetrů tam prostě vyskočí – zejména u geometricky rozvrženého přání a několikavrstvého podrámování. A na řezačce tak přesně měřit nejde – anebo to prostě neumím. A tak to u mě řezák a ocelové pravítko vyhrály na celé čáře.

Nejoblíbenější razítkovací barvy?

Vyzkoušela jsem jich poměrně dost a na různé techniky volím různé barvy. Základní černý otisk (pro vymalovávání) – VersaFine. Barevná pozadí, dorazítkování papírů ton in ton, patinování – jednoznačně Distressky. Jsou neuvěřitelně variabilní a použitelné skoro na všechno. Ale když jsem potřebovala narazítkovat velkou jednolitou plochu, tak to nebylo ono – tady jsou lepší (alespoň z mého pohledu)barvy pigmentové. A tak pomaloučku začínám sbírat pigmentové barvy Adirondack. Mají nádherné plné barvy, plno odstínů a skvěle kryjí. Pro větší jednolité plochy nejsou ideální malé polštářky, na otisku jsou vidět kraje i přes sebevětší snahu.Od Rangera mám i pár barev Archival Inks – sepii, červenou a zelenou. ALE – použila jsem dva posledně jmenované na vánoční přání a po měsíci ty barvy jakoby pošedly. Nevím, možná je to papírem, ale trochu mě to otrávilo. Jinak mám pár starých ColorBoxů, tzv. oček – s těmi jsem začínala. Jsou dobré, používala jsem je i na horký emboss.

Jaké používáte lepidlo?

Na různé věci různá lepidla. Lepení větších ploch řeším oboustrankou – mám 2 šířky (9 a 15 mm), na lepení tenkých složitých výřezů Herkules (a párátko 🙂 ), Glossy accent na korálky a kamínky – taky na zvýraznění detailů (a taky mi v hrotu zasychá a neumím tomu zabránit), na glitry 2 way Zig, na 3D efekty pěnové čtverečky nebo 3D pásku, na mašličky a kovové komponenty glue-dots. V poslední době jsem začala používat PVA lepidlo Tacky Glue – a nemá chybu. Po zaschnutí zprůhlední a nesmršťuje se. Konzistencí je jako Herkules, ale hustější, krásně se s ním pracuje, protože tolik neteče. ALE – není vhodný pro archivaci, takže pro alba asi ne. A ještě pořád jsem se nedostala k pořádnému roleru – DM tu nemáme, tak mám smůlu.

Jaký typ alba preferujete?

V mém případě je to krabice od bot. Mám tam prvních 10 let života svých dětí.

Jaké techniky používáte?

Upřímně – všechny, na které narazím. Miluji zkoušení nových technik, i když u některých prskám a vztekám se. Razítkuji, vážu stužky, lepím glitry, vymalovávám, embossuji, vystřihuji, patinuji, trhám, ničím, brousím…vyberte si. A miluji BS – žádná šablona přede mnou není bezpečná,  největší kolekci mám od Marianne (asi proto, že je na našem trhu už déle) a mojí touhou je mít všechny (ale úplně všechny) šablony od Spellbinders.

Jak píšete texty?

Mám nějaké řádkové texty od Kety (Bůj jí žehnej), zbytek řeším počítačem a tiskárnou. Pokukovala jsem po Silhouettu, ale úžasné příspěvky od Pettie tady na blogu mě rychle uklidnily. Na to prostě nemám. Nevadí, v nejhorším se naučím slušně psát. Tak.

Embossování – co něj používáte?

Mám ráda oboje – u horkého ráda kombinuji Distress inkousty a průhledný nebo holografický pudr, efekty nemají chybu. Jinak detailní pudry bílý, černý a zlatý – ty vedou. Moc ráda používám i embossovací kapsy, je jich veliký výběr a dá se s nimi opravdu hezky vyhrát.

Jaká razítka máte nejraději?

To je jako zeptat se těžkého narkomana kterou drogu preferuje. Všechna – velká, malá, bordury, krucánky, pozaďová, gumová, gelová….

A pořád mám málo. Ale vážně – protože dělám přáníčka, mohu si vybírat i razítka s konkrétním obrázkem, takže mám spousty medvídků Forever Friends, nějaké Me to You, retro razítka  od kohokoliv, gelová vybarvovací od Nellie Snellen….všechno asi vypisovat nebudu, koho by to bavilo číst. Ovšem nemohu vynechat svou fatální závislost na praštěných zvířátkách od Penny Black. Její kočičky jsou má vášeň. Nebo postižení?

Co mě mrzí – máme u nás málo textových razítek na přáníčka, tady těžce závidím anglicky mluvícím tvořilkám jejich výběr. Je ale pravda, že v češtině je to vyjadřování trošku složitější, angličtina je tady stručnější a tedy použitelnější. Ale trochu závidět můžu, ne? 🙂