Distress inkousty – část 2.

Text a foto Pettie

Minulý článek byl o aplikátoru, o vodě a o razítkách. Dnes nás čekají masky, horké embossování a Big Shot.

DISTRESS INKOUSTY A MASKY (ŠABLONY)

Masky (šablony) si můžete koupit, ale také vyřezat, použít výsek s Big Shotu nebo Silhouettu apod. Jako maska může posloužit i krajka, stará záclona nebo papírová podložka pod dort s ornamentálním okrajem. Podle toho, jakou masku použijete, si zvolte techniku maskování s distress inkousty. Přes jemnější šablony (papírové, textilní) bude zřejmě muset jen „ťupat“ aplikátorem nebo houbičkou, aby se vám masky nepomačkaly a držely správně na místě.

Masky pevnější (plastové, kovové) snesou i klasické krouživé pohyby aplikátoru. Masku můžete použít na bílý nebo jiný jednobarevný papír, ale ještě lépe vypadá použití masky na světlejším podkladu vytvořeném také distress inkousty.

Efektní stíny vytvoříte tak, že po tom, co jednou použijete šablonu a nanesete přes ni barvu, o malý kousek ji posunete a inkoust nanesete ještě jednou.

Zajímavou obměnou je závěrečné dekorování papíru pomocí pozaďového razítka a stejného odstínu disstress inkoustu, jaký jsme použili při aplikaci přes masku.

Jak ještě můžete použít distress inkousty a šablonu najdete tady.

DISTRESS INKOUSTY A HORKÉ EMBOSSOVÁNÍ

Embossování se mi líbilo vždycky a hodně. Vlastně by se dalo říct, že mě přivedlo ke scrapbooku. Když jsem ho pak ještě zkombinovala s distress inkousty, byla jsem ještě nadšenější 🙂 Vyzkoušela jsem bílý a transparentní embossovací prášek, před Vánoci pak ještě bílý se třpytkami, který vypadal úžasně na vánočních přáních. Kouzlo kombinace horkého embossování a distress inkoustů spočívá především v tom, že naembossovaná místa už distress inkoust nepřebarví. Bíle embossovaný motiv už tedy zůstane bílý, i když přes celou plochu nanášíte aplikátorem barevný inkoust.

Přes motiv naembossovaný transparentním práškem navíc prosvítá barva podkladu, na kterou jste použili embossování. Embossujete-li na bílý podklad, bude výsledný motiv bílý.

Následující ukázka vznikla tak, že jsem na podklad nanesla oranžový distress inkoust (Spiced Marmalade), potom jsem naembossovala motiv pomocí transparentního embossovacího prášku a papír pak přitiskla na skleněnou podložku, kam jsem předtím otiskla polštářek červeného inkoustu (Barn Door) a postříkala jej z rozprašovače.

Na závěr chci ještě upozornit na to, že podklad musí být před embossováním opravdu suchý (nejlépe dosušit pomocí embossovací pistole). Občas zapomenu na to, že po nanesení inkoustu je podklad lehce vlhký (vůbec tak nevypadá, ale je), a tak inkoust ulpí i mimo embossovaný motiv. Někdy i na celé ploše podkladu 🙂

Horké embossování a distress inkousty můžete použít i takto.

DISTRESS INKOUSTY A BIG SHOT

S distress inkousty můžete kombinovat také embossování pomocí Big Shotu a embossovacích kapes. Na otevřenou embossovací kapsu nanesete barvu přímo polštářkem distress inkoustu a přestříknete vodou z rozprašovače. Více kapek způsobí větší rozpití, méně kapek jen slabší. Do kapsy vložíte papír, projedete Big Shotem a necháte uschnout nebo dosušíte pomocí horkovzdušné pistole.

Pro další inspiraci můžete sem:

–    Vybarvování pomocí distress inkoustů.

–    Vybarvování prsty.

–    Inkoustování okrajů papírů, barvení dřeva.

–    Návod na tissue paper.

–    Nadpisy pomocí distress inkoustů.

–    Několik dalších nápadů.

–    A další ve slovníku.

Příjemný den přeju 🙂