CO POUŽÍVÁ SCRAPAŘKA… Vertom

Foto a text Vertom

1. JAKÝ PROJEKT VYSTIHUJE VAŠI TVORBU…

Tvořím převážně stránky do rodinného alba, kde ústředními postavami jsou moje dvě děti. Proto se snažím dosáhnout takového hravého stylu, mám moc ráda živé a veselé barvy, kompozice spíše jednodušší, ale promyšlené, a zdobení decentnější, s důrazem na detaily. Většinou dělám stránky vícefotkové. Hodně na stránkách používám bordury, a taky kruhy a kolečka – teď jak procházím své stránky, tak zjišťuju, že je mám opravdu skoro všude, aniž by to bylo původním záměrem J. Ze vzorů u mě jednoznačně vedou proužky a puntíky.

2. JAKOU POUŽÍVÁTE ŘEZAČKU, TYP A ZKUŠENOSTI?

Mám zkušenost jen s jedním typem, a to Tonic Studio. Používám ji od samého začátku a jsem s ní vcelku spokojená, až na to, že je třeba poměrně často měnit žiletky, hodně rychle se tupí.

V práci pak mám ještě pákovou kancelářskou řezačku Dahle, kterou využívám k řezání kartonu.

3. NEJOBLÍBENĚJŠÍ RAZÍTKOVACÍ BARVY… značky + barvy?

V začátcích jsem si velmi oblíbila kočičí oči od Colorbox a pořídila jsem si je v mnoha různých barvách. Používám je pořád a ráda, i když je pravda, že teď už víc k inkoustování než k razítkování. Pak jsem objevila a oblíbila si Distressky. Pořídila jsem si (zatím) základní škálu barev – žlutá, oranžová, červená, modrá, zelená a hnědá. Od každé barvy mám jeden odstín, který mi nejvíc vyhovoval, a s nimi pak různě kombinuju.

Na textová razítka nebo obrysy, které pak vybarvuju, používám černý StazOn, se kterým jsem moc spokojená.

A teď jsem měla možnost vyzkoušet barvy Hero Arts a jsem z nich naprosto nadšená, krásně se s nimi pracuje a mají úžasné barvy, zatím je nevlastním, ale dlouho asi neodolám J.

4. JAKÉ POUŽÍVÁTE LEPIDLO?

Na lepení fotek používám roller z DM, na papíry většinou tuhé lepidlo Pritt. S touto značkou mám výbornou zkušenost, skvěle drží. Na korálky, kovové ozdoby a různé drobnosti používám Glossy Accents. Stužky lepím oboustrannou lepící páskou.

5. JAKÝ PREFERUJETE TYP ALBA, VELIKOST?

Preferuji post-bound album, protože dělám dost dvoustrany a chci, aby v albu na sebe navazovaly. Velikost stránek jsem zvolila 12“, protože většinou umísťuji na stránku více fotek a potřebuji k tomu prostor.

6. JAKÉ TECHNIKY POUŽÍVÁTE?

S technikami moc neexperimentuji, jsem v tomto ohledu spíš konzervativní. Mám ráda razítkování a inkoustování, a pak ještě šití – a protože šicí stroj nemám, tak šiju výhradně ručně.

Razítkování, inkoustování + šití:

Ruční šití:

7. JAK PÍŠETE JOURNALING (TEXTY)?

Journaling píšu většinou ručně. Jednak mám to štěstí, že mám čitelný a celkem úhledný rukopis, a pak mi to přijde velmi osobní, což je právě na stránkách, které dělám pro své děti, mým cílem. Tištěný text z počítače využívám jen tehdy, když je hodně dlouhý, nezabere mi tak tolik prostoru jako ručně psaný.

8. EMBOSSOVÁNÍ… CO NA NĚJ POUŽÍVATE?

Embossuji poměrně málo, na stránkách vyjímečně, vlastně hlavně na vánočních přáníčkách. Proto nemám ani moc výbavy pro tuto techniku. Nejvíc používám průhledný embossovací prášek, který je uviverzální, barvu embossovaného motivu si tak určuji zvoleným odstínem razítkovací barvy. Embossuji úspěšně fénem zapnutým na silnější výkon. Trvá to možná malinko déle než pistolí, ale účel mi to splňuje, takže zatím jsem neměla potřebu investovat do horkovzdušné pistole.

Průhledný embossovací prášek + červená razítkovací barva:

Stříbrný prášek:

9. JAKÁ RAZÍTKA MÁTE NEJRADĚJI (MOTIVY, TEXTY…)?

Razítka mám moc ráda, jak na stránkách, tak i na přáníčkách a nedaří se mi jim odolávat, takže jich mám už slušnou sbírku J. Nejvíc používám přírodní motivy – různé trávy, rostliny, listy, větvičky, pak výletní a cestovatelská, a sezónní – kytky, vločky. Hodně jsem si oblíbila razítka od Kety, ty využívám často a všude. Dost využiju taky  abecedy, mám jich několik a používám je hlavně na nadpisy nebo krátké texty. A poslední dobou přicházím na chuť i pozaďovým razítkům.

Docela se mi teď zalíbilo i vybarvování a vystřihování razítek a jejich použití k dozdobení projektu.

Keta + zimní razítka:

Keta + abeceda:

Keta + vystřižené a vybarvené razítko:

Keta + pozaďové razítko:

Když bych měla závěrem shrnout, bez čeho se při scrapování opravdu neobejdu, pak jako první jsou to samozřejmě papíry a razítka (u papírů bych si do začátku pořídila nějakou sadu, kde jsou papíry jak jednobarevné, tak i vzorované, a ideálně k tomu ještě nějaké barevně a tematicky sladěné samolepky nebo výseky a abeceda). Pak nutně potřebuju řezačku, malé špičaté ostré nůžky, raznice koleček a řezačku na kruhy, pár okrajových raznic, černý StazOn, hnědou a zelenou razítkovací barvu, brads. A samozřejmě pravítko, tužku a lepidlo. To je pro mě takový nejnutnější 🙂