CO POUŽÍVÁ SCRAPAŘKA… Jitka K.

Foto a text Jitka K.

Vyrábím výhradně přáníčka, a to pro celou moji rodinu (především maminka a moje moc hodná tchýně z nich mají opravdovou radost). Klasické stránky s fotkami jsem ještě nikdy nezkoušela. Nemám žádný vyhraněný styl, inspiruji se hodně na internetu. Pokud bych měla ale shrnout typické atributy přáníček, pak jsou to: Zdobení pomocí výseků z děrovaček (mám velké množství kytičkových raznic), ze kterých modeluju platické kytičky, dále pak na téměř každém přáníčku používám stuhy, mašličky, výseky z kovových šablon (BS je stále v permanenci) a horký emossing.

Řezačku používám Tonic studio (oranžovo – šedá). Řezačka mi vyhovuje pro svoji skladnost, břity se po nějaké době otupí a je nutné je vyměnit, nicméně neřežu zase tolik, a proto jsem zatím po nějaké sofistikovanější nepátrala.

Jednoznačně Distress polštářky. Mám je v cca 10 barvách a používám je snad na všech projektech 🙂  Pomocí pěnových houbiček na obarvení okrajů papírů, na stínování pozadí (od každé základní barvy mám 2 odstíny – pozadí lze stínovat a vypadá pak plastičtěji), na dotónování papírovýyh výseků, na vintage vzhled… Na razítka, která pak vybarvuju používám Staz On – mám je ve světle šedé, tmavě šedé a středně hnědé barvě. (Černá barva mi přijde příliš tvrdá). Polštářek má sytý a přesný otisk. Vyzkoušela jsem i polštářky Adirondack, mají pěkné odstíny, ale otisk není tak přesný jako u Staz On.

V 90% lepím klasickým Herkulem s tenkou hubičkou – používám na lepení papíru, drobných kamínků, na slepování kytiček a papírových výřezů u kterých nevyužívám 3D efekt. Rolátkem lepím stuhy, na 3D se mi osvědčily malé pěnové čtverečky, větší kamínky, knoflíčky (od té doby, co scrapuju, tak ze všeho oblečení, co vyhuzuju, nejprve odstřihnu knoflíky :o)) a mašle lepím gelovými tečkami. Na oboustranou lepící pásku jsem si nezvykla.

Vyrábím výhradně přání. Nejlépe mi vyhovuje formát A6 a 13,5 x 13,5. Vyšší úzká přání mi přijdou náročnější na kompozici.

Nemám vyhrazenou techniku, baví mě zkoušet stále něco nového, taky nechci, aby se moje přáníčka okoukala. Hodně se inspiruju v galeriích a v uživatelských blocích na internetu. Techniky, které však stále opakuji jsou embossing (horký a na BS), razítkování, tupování, výřezy z kovových šablon na BS… Nejvíc si však vyhraji při modelování květinek pomocí razidel. Květy dobarvuji razítkovacími barvami a pak je tvaruji na molitanové podložce (původně určená na plstění) pomocí tvarovacích nástrojů.

Většinou razítkuji českými razítky KETA. Anglické nápisy nemám ráda. Pár zajímavých razítek mám také od Lucy65.

Na embossování s pomocí BS jsou perfektní papíry Color Core, motiv přejedu pilníkovou pěnovou houbou (dobře se drží, koupila jsem si ji u manikérky, ale mají ji i v drogerii). Na horký embossing používám pistoli, toastovač jsem nikdy nezkoušela. Koupi pistole doporučuji, pracuje se mi s ní výborně a investice se pravidelným scrapařkám určitě vyplatí. Maximálmě mi vyhovují jemnější prášky Stampendous, které krásně vykreslí i drobné detaily, naopak se mi příliš neosvědčily prášky Distress, ale je to dáno spíš tím, na co prášky používám (embossuji otisky razítek). Jednoznačně u mě vede bílá barva, pak metalické (stříbrná, šedá, bronzová), které přáníčkům dodají slavnostní nádech a často používám i světle zelenou. Perfektní pomůckou je Antistatic magic bag, prášek díky němu zůstává jen tam kde má. Místo klasického emboss. polštářku používám Perfect Pearls Medium, u některých barev (např. metalických) je zajímavé využít černé medium, zapečená barva je výraznější.

Základem jsou pro začínající scrapařky určitě kytičky a krucánky. Nejšikovnější mi přijdou asi silikonová razítka, člověk má plně pod kontrolou místo, kam tiskne. Velká pozaďová razítka jsou zase výborná ta na dřevěném štočku. Velká razítka nerada odlupuju z folie a lepím na akrylový blok, mám pocit, že razítko roztrhnu. Mezi cling a dřevěnými razítky je minimální cenový rozdíl, pokud si lze vybrat, preferuji ta dřevěná. Samozřejmě záleží na motivu, když je krásný obrázek, neřeším druh razítka :o). Pozaďová razítka jsou nádherná od Hero Arts, využívám je i na orazítkování barvených papírových výseků a výřezů listů (motiv envelope pattern nebo plaid pattern), které díky tomu působí platičtěji. Nápisy jednoznačně od firmy Keta, jednoduché motivy od Kars, krásná razítka jsou také Stampendous. Razítka často vybarvuji anilinovými barvičkami, pokud chci docílit jemnějších tónů, pak používám akvarelové pastelky.