CO POUŽÍVÁ SCRAPAŘKA… Lenka N.

Foto a text Lenka N.

1. JAKÝ PROJEKT VYSTIHUJE VAŠI TVORBU…

Mám ráda jednodušší styl – možná proto, že více zdobené nebo vintage stránky ani neumím :-). Na těchto stránkách proto mohou vyniknout barevné kontrasty, nadpisy…

Sama ještě děti nemám, takže tvořím především pro svého mladšího bratra a velkou inspirací je i moje dvouletá neteř. Oblíbené jsou kalendáře a minialba. Tradicí už se stala vánoční přání a přání k narozeninám.

2. JAKOU POUŽÍVÁTE ŘEZAČKU, TYP A ZKUŠENOSTI?

Od začátku mám žiletkovou řezačku Tonic studio (tyrkysovo šedá). Velkým plusem je pravítko (v palcích i centimetrech), ohýbací jezdec a přesné řezání. S čím už jsem méně spokojená, je kvalita řezu. Proto jsem si asi před rokem pořídila kotoučovou řezačku z Lidlu. Na té jsem řezala zatím jen jednou – chce to asi určitý grif, aby se řezalo přesně. A hodně mi na ní chybí pravítko. Ale věřím, že její čas přijde.

Řezačka je pro mě věc, bez které bych se už vůbec neobešla. Strašně jsem si na ni zvykla, takže v ruce už téměř nestříhám (kromě detailního vystřihování).

3. NEJOBLÍBENĚJŠÍ RAZÍTKOVACÍ BARVY… značky + barvy?

Nejraději razítkuji černou barvou od Versafin. Pěkně se s ní pracuje a razítka se dobře čistí (na čištění používám dětské ubrousky). Od Versafinu mám ještě několik dalších odstínů – ty už se vyrábí v menší velikosti.

Na okraje papíru mám dvě sady „oček“ od ColorBoxu a ráda používám i Distress inkousty.

Nyní mám zálusk na nové barvy od Hero Arts.

4. JAKÉ POUŽÍVÁTE LEPIDLO?

Na lepení mám několik šampionů. Vede rolátko z DM drogerie, ráda lepím i oboustrannou lepící páskou. Pro prostorový efekt používám 3D lepící polštářky a někdy místo lepení pouze papír přišiji na stroji J. Pokud přilepuji knoflíčky, provázky apod. používám Diamond Glaze. Udrží snad všechno.

5. JAKÝ PREFERUJETE TYP ALBA, VELIKOST?

Tak tady moc neporadím. Zatím jsem dělala pouze minialba – svázaná kroužky. Po zkušenosti s tvorbou kalendářů si myslím, že mi budou vyhovovat spíše 8“ alba. Ale uvidíme..

6. JAKÉ TECHNIKY POUŽÍVÁTE?

Musím přiznat, že v tomto nejsem moc velký experimentátor a používám jen základní techniky.

Šití – letos jsem si v 50% slevě koupila malý šicí stroj v Tescu (cena 500 Kč). A vyšívání jsem úplně propadla. Téměř každá moje stránka, kterou jsem letos dělala k Vánocům, byla prošitá. Líbí se mi hlavně prošívání kontrastní nití oproti podkladu.

Distress inkousty – ráda vyrábím podklad (hlavně u přáníček), který vznikne natupováním barvy a rozprášením vody.

A k dalšímu tvoření také používám pinzetu (bez té bych nemohla existovat), raznici rohů, ničič okrajů, knihařskou kost (zejména na ohýbání přáníček), akvarelové pastelky v kombinaci s vodními štětci a kleště crop-a-dile (dokážou udělat i dírku do koženého pásku! J). Na dozdobení mám ve velké oblibě knoflíky, brads, stužky a perličky.

Ještě jednu věc využívám velmi často – přenosnou tašku. Byla to snad první věc, kterou jsem si pro scrapbook koupila a této koupi vůbec nelituji. Na začátku jsem všechny pomůcky dala pouze do této tašky, teď tam mám pouze to nejpoužívanější.

Také je mnoho věcí, které jsem nakoupila v počáteční euforii a které téměř vůbec nevyužívám – jsou to papírové kytičky, různé raznice, vyřezávač kruhů a vlnovek, barevné prášky na embossing…..

7. JAK PÍŠETE JOURNALING (TEXTY)?

Sice mám celkem pěkné vlastní písmo, ale na nadpisy používám pouze Silhouette. Snažím se vyřezávat ze samolepící folie (jednak se tím netupí nůž a taky odpadá čas s nanášením lepidla na vyřezaná písmenka). Tuto folii kupuji v běžných stavebních marketech, a nechávám si uříznout pouze 25 cm, tak aby mi přesně pasoval do Silhouette.

Silhouette využívám na vyříznutí jakýchkoliv jiných tvarů. Určitě je to věc, která u mě nezahálí.

8. EMBOSSOVÁNÍ… CO NA NĚJ POUŽÍVATE?

Používám pouze horký embossing. Z prášků nejvíce využiji bílý, černý a průhledný. A na zatavení mám v oblibě horkovzdušnou pistol. Ta se navíc hodí i k dosušení razítek a mokrého papíru.

9. JAKÁ RAZÍTKA MÁTE NEJRADĚJI (MOTIVY, TEXTY…)?

Nejvíce u mě vedou gumová razítka. Je mi celkem jedno, jestli jsou cling, nebo na dřevěném štočku (cling jsou skladnější, ty na dřevěném štočku zase elegantnější). Mám i nějaké silikonové, nemají ale tak přesný ostisk.

Nejraději mám razítka od Hero Arts – zvláště „pozaďová“. Razítkování především využívám při tvorbě přáníček.