CO POUŽÍVA SCRAPAŘKA… Hanka K.

Foto a text Hanka K.

1. JAKÝ PROJEKT VYSTIHUJE VAŠI TVORBU…

Miluji dokonalé stránky! Musí být čistě provedené, mít nějaký řád a musí tam být spoustu malých drobností, které můžu objevovat vždy znovu, když se na ni podivám. Né vždy se mi taková stránka povede, ale snažím se o to 🙂

2.  JAKOU POUŽÍVÁTE ŘEZAČKU, TYP A ZKUŠENOSTI?

Zkusila jsem několik řezaček. Na kurzu – přímo určené pro scrapbook, v práci – grafické řezačky na papír i školní řezačky. Žádná mi však nepadla do ruky. Pořád raději používám obyčejný řezák a kovové pravítko, sic je to časově náročnější. Na řezačku na svém stole ani nemám místo 🙂

3. NEJOBLÍBENĚJŠÍ RAZÍTKOVACÍ BARVY… značky + barvy?

Než jsem objevila embosing, razítkovala jsem docela dost. Teď mi razítkovací barva přijde málo výrazná. Barvy používám už jen na tupování okrajů, hlavně hnědou a červenou (značky Windflower a Versa color). Už jsou na pokraji životnosti, chtěla jsem je jen oživit inkoustem..ale podívám se po kvalitnější značce, hlavně voděodolné.

PS: Včera jsem poprvé zkusila vybarvování razítek, a je to úžasné :). Mam jen akrylové pastelky, barev Distress Ink se ještě bojím (jednou bych je ale chtěla vyzkoušet).

4. JAKÉ POUŽÍVÁTE LEPIDLO?

Lepidel už jsem také vyzkoušela celou řadu, od kancelářských po scrapbookové. Opět jsem ale zůstala u klasického lepidla Herkules a vytahovacího lepidla Kores. Na korálky, kamínky apod. se mi osvědčilo lepidlo Diamond Glaze, se kterým jdou dělat i jiné kousky. Dále pro mě bylo nepostradatelné lepidlo v roleru, jednotlivé lepicí kolečka (značku si nepamatuji). Bohužel lepidlo z trhu zmizelo a už ho nemůžu nikde sehnat. Dále používám tavnou pistoli a lepicí čtverečky na 3D efekty, s kterýma hodně pracuji ať už na stránkách či přáníčku.

5.  JAKÝ PREFERUJETE TYP ALBA, VELIKOST?

Alb už jsem pár vyrobila. Od minialba z krabičky od sirek, přes ruliček od TP (to mě velmi bavilo), až po třicítky. Miluji třicítkové alba, mají pouze jednu nevýhodu a to je uskladnění. Kupuji si třicítková alba s průhlednými obaly, kde jsou stránky chráněné a neničí se.

Na třicítkovém formátu mnohem lépe vynikne fotka i samotná dekorace. U menších alb musíte něco z toho ubrat a už to není ono. Nicméně moc ráda dělám alba „přímo na míru“, jen je mi pořád líto rozstříhat ty krásné scrapbookové papíry 😀

6. JAKÉ TECHNIKY POUŽÍVÁTE?

Líbí se mi prošívání na stroji, ale abych mohla vytáhnout stroj, musela bych vyklidit pracovní stůl, takže ho používám minimálně. Dále horký embossing jak se zmiňuji níže. Díky jedné soutěži na těchto stránkách jsem si poprvé vyzkoušela maskování, které mě ohromilo. Rosetty jsem také vyzkoušela až s Vámi a od té doby je cpu kam můžu :D. Nových technik se vždy obávám, trvá mi dlouho než něco nového vyzkouším.

7.  JAK PÍŠETE JOURNALING (TEXTY)?

Nejsem žádná spisovatelka, takže se na stránkách moc nerozepisuji. Stačí mi jedno slovo, které okamžik vystihuje, datum, místo, jméno, apod. Občas napíšu i větu a to je moje maximum :D. Mám doma razítka s písmenky i nějaké textové razítka od Kety, hotová nalepovací písmenka nebo si potřebné slovo vytisknu z počítače a vystřihnu. Ráda bych si jednou koupila Silhouette, ale kdyby byl k dostání v ČR za rozumnou cenu.

8.  EMBOSSOVÁNÍ… CO NA NĚJ POUŽÍVATE?

Je to asi moje nejoblíbenější technika. Samozřejmě mám horkovzdušnou pistoli a spousta prášků. Nejvíce využiji průhledný se třpytkami ale hodně používám i stříbrný, zlatý, bílý a hnědý .. :D. V Německu jsem si o Vánocích koupila úžasný zelený (Zing!), který jsem spolu s červeným hned využila na vánoční přání. Pudry mám od různých značek (Papermania, Rayher, Aladine, Stampendous), používám ale jen jemnější prášky, které jdou snadno zapékat. Měla jsem prášek od firmy DISTRESS s hrubším povrchem, nakonec jsem ho ale darovala. Než se mi povedlo zapéct obrázek spálila sem papír, neměla sem na to trpělivost a ani se mi to moc nelíbilo.

9. JAKÁ RAZÍTKA MÁTE NEJRADĚJI (MOTIVY, TEXTY…)?

Z razítek nejvíce používám krucánky líbí se mi jejich rozmanitost každé takové razítko je úplně jiné. Dále se mi moc líbí razítka s českými texty..hlavně vánoční a narozeninové přání, které používám neustále. Dřevěné razítka jsou úchvatná, leč dražší. Také se s nimi hůř pracuje, pořádně nevidím kam je tisknu a někdy je i málo otisknu. Nejvíc mám doma asi silikonových razítek. Líbí se mi sady od Aladine, dále razítka od firmy, Kars, Cart-us a Keta. Jak už psala Aktijka, razítka spíše sbírám. Mám spousta razítek, které se kupuji jen proto že se mi líbí, než s úmyslem že bych je někdy použila.

Na internetu jsem objevila razítka, které jsem u nás nesehnala. Předělala jsem je na křivky, upravila a poslala do firmy na razítka, už je mám doma :).