CO POUŽÍVA SCRAPAŘKA… Pona

Foto a text Pona

1. JAKÝ PROJEKT VYSTIHUJE VAŠI TVORBU…

Mám velmi ráda vintage styl, ale nepoužívám výhradně jen ten. Papír na stránku do alba nejraději využívám už s nějakým motivem, který mě vybízí k dokončení , k doladění, k dozdobení… Na ukázku volím fotografie ne zcela rodinné ( zkrátka ještě jsem k tomu v Čechách nenašla odvahu), snad to ale ničemu nebude vadit.

A co mě nejvíce vystihuje? Na ukázku jsem zvolila tzv.shadow box, který jsem si pro sebe vytvořila o letních prázdninách.

A ještě alespoň jedna „stránka“ do alba.

2. JAKOU POUŽÍVÁTE ŘEZAČKU, TYP A ZKUŠENOSTI?

Mám řezačku Tonic studios (šedo oranžovou) s žiletkovými řezáky, která mi pro mé potřeby plně vyhovuje.

Její menší nevýhodou je to, že musím častěji vyměňovat náhradní řezáky. Ale má i výměnný jezdec na rýhování a a to se také často hodí.

3. NEJOBLÍBENĚJŠÍ RAZÍTKOVACÍ BARVY…

Mou nejvyužívanější razítkovací barvou je černá Archival Ink , neboť je voděodolná, což potřebuji, když razítka vybarvuji. Pak opravdu hodně používám razítkovací barvy Distress Ink – v polštářcích i náhradní náplně v lahvičkách (opět při vybarvování). V polštářcích je využívám k docílení vintage stylu.

Na razítkování nápisů opět používám Archival Ink a nebo mám několik odstínů menších razítkovacích polštářků  Versafine (také voděodolné).

4. JAKÉ POUŽÍVÁTE LEPIDLO?

Výběr vhodného lepidla byl pro mne dlouho velký oříšek. Nyní nedám dopustit na oboustrannou lepící pásku v roleru z papírnictví (permanentní) nebo z DM drogerie (nepermanentní). Nepermanentní páskou lepím fotografie, neboť se dají několikrát přemístit, když s umístěním nejsem spokojená. Koupila jsem si také lepidlo Glosy Accents (na lepení dekorací), ale nějak s ním neumím pracovat. Strašně mi v lahvičce zasychá a já nemám nervy na neustálé čištění. Takže na dekorace beru tavnou pistoli. Občas se hodí také lepidlo v tyčince, mám ráda Stick it (od Docrafts).

5. JAKÝ PREFERUJETE TYP ALBA, VELIKOST ?

Nemám vyhraněný typ alba – vždy se mi hodí jiný druh. Pokud chci do alba vtěsnat delší časový úsek (několik let), pak volím album 12“ . Takové jsem dělala např. pro mou maminku ke kulatinám. Vždycky mám problém, aby se mi do alba vešly všechny fotky, které chci použít. Proto jsem zatím na stránky nepoužila průhledné složky (obaly), ale často dělám stránky s různými kapsičkami, do kterých se schová, co by se na stránku jinak nevešlo.

Velmi ráda dělám alba malá, vlastnoručně vyrobená ( zvláště na archivaci fotek svých nebo manželových zálib). Chystám se na alba svých dětí a tam bych chtěla poprvé použít stránky v obalech.

… tady je stránka z 12“ alba

… stránka z malého alba

6. JAKÉ TECHNIKY POUŽÍVÁTE?

Využívám různé techniky. Např. embosování – horké i s big shotem (foto viz. dále).

Pak mám ráda různé šablony, masky a k nim vezmu houbičku a barvy distress ink a „tupuju a tupuju“.

Hodně obšívám na šicím stroji a otrhávám okraje tzv. ničičem papíru.

A v poslední době mě zcela pohltilo vybarvování razítek (Magnolia) – ty už jsem u Aktijky na blogu ukazovala barvami  Distress Ink a tvorba různě dekorovaných přáníček, visaček,…

7. JAK PÍŠETE JOURNALING (TEXTY)?

Tak to je docela problém. Velmi ráda využiji již hotová písmenka (nalepovací). Přístroj jsem si koupila jiný než Silhoutte a sice Slice. Písmenka jsou na elektronické kartě a jen se nastaví určitá velikost, ale příliš jsem se s ním neskamarádila . Takže často píši ručně, třeba kaligrafickým perem. Nebo si text napíši na PC a pak jen nalepím.

…. Nápis přístrojem Slice

…. Nápis mou rukou a z hotově zakoupených písmen

8. EMBOSOVÁNÍ … CO NA NĚ POUŽÍVÁTE?

Na horké embosování používám horkovzdušnou pistoli a prášky – preferuji barvu bílou, stříbrnou, měděnou a černou. Většinu prášků mám s výsledným jemným vzhledem, ale černý mám hrubý.

A samozřejmě využívám embosovací kapsy do big shotu, nejčastěji s papíry Colorcore. (přejedu pak papír pilníkem a výsledek je velmi efektní).

9. JAKÁ RAZÍTKA MÁTE NEJRADĚJI? (MOTIVY, TEXTY)

Razítek mám spoustu – dřevěná, kling i silikonová. Textová mám ráda od Kety, neboť má české nápisy. Z ostatních motivů upřednostňuji hodiny, gramofony, stará jízdní kola, šicí stroje, noty,  … Mám ráda značku Kaisercraft nebo Crafty individuals.

Ale mou velkou srdeční záležitostí jsou razítka Gorjuss  a   Magnolia – na těch mám přímo závislost.

…Gorjuss a razítko Keta

…Magnolia

Takhle „scrapuji“ já a jsem moc ráda, že jsem se do toho někdy před dvěma roky pustila. Je to ohromný relax.