CO POUŽÍVÁ SCRAPAŘKA… Jíťa

Foto a text Jíťa

1. JAKÝ PROJEKT VYSTIHUJE VAŠI TVORBU… + ukázka

Mám ráda jednoduchost a barvy. Nejčastěji tvořím na bílý nebo černý podklad, protože barvy krásně vyniknou. Mám ráda stránky, kde prim hraje fotka, takže zdobím decentně. Ráda si vyrábím vlastní ozdoby, které mi ladí se zbytkem stránky.

2. JAKOU POUŽÍVÁTE ŘEZAČKU, TYP A ZKUŠENOSTI?

Od svých scrap začátků používám řezačku Tonic studio, ale úplně spokojená nejsem, zdá se mi, ale možná je to jen rukama :-), že neřeže úplně přesně. Takže se budu poohlížet po nějaké kvalitnější.

3. NEJOBLÍBENĚJŠÍ RAZÍTKOVACÍ BARVY… značky + barvy?

Nejčastěji používám černou a hnědou barvu kočičích oček – Color box, v začátcích jsem si pořídila i lahvičky s „refilly“, a když už polštářek nebarví, jednoduše ho oživím. Ráda inkoustuji, takže očka jsou pro mě ideální, na razítkování, ale používám Staz on (hlavně na fotky) a černý razítkovací polštářek od Dovecraft.  Zaujaly mě ale video ukázky u disdressek u Aktijky v obchůdku, tak na ně mám docela zálusk.

JAKÉ POUŽÍVÁTE LEPIDLO?

Téměř na všechno (fotky, papíry, stužky) používám roler z DM, je s ním čistá práce a  vyhovuje mi i proto, že jsem schopná jednu fotku několikrát přilepit, odlepit, posunout o 1mm vedle. Na minialba se mi osvědčila oboustranná lepicí páska, dobře drží a neodlepuje se ani, když ji použiji na kapsy, do který vkládám další fotky. Ovšem, tam už nějaké přelepování opravdu nehrozí, musí to být na první dobrou :-). Na korálky pak používám Diamond Glaze.

4. JAKÝ PREFERUJETE TYP ALBA, VELIKOST?

Dělám různé typy stránek – rodinné album a alba pro děti mám 30-tkové s foliemi. Album z výletů a dovolených dělám na klasické A4, důvod je čistě praktický … v tomto albu používám poměrně hodně textu a A4 se vleze do tiskárny :-). Tyto stránky mám v šanonu a v eurosložkách. A protože mám hroznou sklerózu a dlouhé dodací lhůty, pořídila jsem si smash, kde si píšu zápisky z výletů. Dále mám 20-tkové na stránky Moje nej… stejně jako Aktijka. V poslední době  dělám i hodně kartonových minialb, ale ty jsou většinou dárky pro kamarády. Svazuji je buď kroužky nebo Zutterem.

5. JAKÉ TECHNIKY POUŽÍVÁTE?

Tvořím hlavně stránky a přiznám se, že jsem taková scrapbluška  na baterky :-), moc totiž s technikami neexperimentuji. Používám hlavně takové ty jednoduché jako inkoustování, šití, doodling,  mám ráda razítkování a ručně vyráběné ozdoby.

Šití :

Doodling :

Ručně vyrobené vlčí máky :

Inkoustování a jednoduchý doodling (šrafování) :

6. JAK PÍŠETE JOURNALING (TEXTY)?

Píšu ručně nebo na počítači, podle toho, co se mi na stránku víc hodí. Ale pohodlnější je asi počítač, když člověk udělá chybu, dá se to snadno napravit. Vzhledem k tomu, že už máme doma  samé školáky, tak někdy text napíšou i moje děti, ono to kostrbaté písmo má své kouzlo :-).

7. EMBOSSOVÁNÍ… CO NA NĚJ POUŽÍVATE?

V poslední době jsem si s embossování pohrávala více, ale spíš než na stránky ho používám na přáníčka. Mám embossovací pistoli, s jinou alternativní pomůckou „na zapékání“ zkušenost nemám. Vyzkoušela jsem bílý, průhledný, star dust, zlatý a vínový embossovací prášek. Super pomůcka je i Magic anti-static bag, embossovací prášek se pak nezachytává tam, kde nemá.

Embossování zlatým, bilým a vínovým práškem :

Embossování průhledným práškem – javorové listy :

8. JAKÁ RAZÍTKA MÁTE NEJRADĚJI (MOTIVY, TEXTY…)?

Hodně používám textová razítka, je fajn, že je možnost si koupit i ty s českým textem, ale nemám problém ani s anglickými. Využívám je hodně jak na stránkách, tak do smashe. Co se týká motivů, spíš preferuji jednoduchost, mám ráda tématická razítka – např. cestovatelská, na zimu vločky, podzim listy … Vyloženě oblíbenou značku nemám.