CO POUŽÍVÁ SCRAPAŘKA… Iva K.

Foto a text Iva K.

1. JAKÝ PROJEKT VYSTIHUJE VAŠI TVORBU… + ukázka

Mám ráda jednoduché kompozice, aby vynikl obsah stránky (rozhodně ne ve Vintage stylu, krajky apod….)., spíš dbám na sladěnost barev a pečlivé provedení.

2 . JAKOU POUŽÍVÁTE ŘEZAČKU, TYP A ZKUŠENOSTI?

Řezačku mám už asi 5 let TONIC studios – s žiletkovými řezáky. S řezačkou jsem velmi spokojená, lze na ní řezat i rýhovat, má měřítko i v cm. Jediná nevýhoda je, že řezák se musí občas měnit, jinak nemá hezký ostrý řez (já měním asi 2-3x za rok-ale řežu opravdu hodně).

3. NEJOBLÍBENĚJŠÍ RAZÍTKOVACÍ BARVY… značky + barvy?

Barvičky zkouším různé a srovnávám…skvělé jsou VersaFine, mají přesný otisk a hezkou barvu. Teď mě oslovily barvy HeroArts- zkouším křídové a jsou nádherné, samozřejmě Distressky na nejrůznější razítkovací techniky a vybarvování razítek. Na razítkování obrysů používám voděodolnou Ranger-Archival Ink.

4. JAKÉ POUŽÍVÁTE LEPIDLO?

Nejčastěji používám oboustrannou lepicí pásku, kterou kupuji v prodejně lepidel a tmelů – zn. TESA. Opravdu dobře drží. Pak používám i PVA lepidlo na lepení drobnějších dekorací, i korálků a perliček. Velice ráda používám 3D gelové lepicí kapky (Design Objectives ). Na zvýraznění 3D projektů mám pěnovou oboustrannou lepicí pásku VIBAC (rovněž ze spec. prodejny lepidel a tmelů) – tato pásky naprosto perfektně drží!!

5. JAKÝ PREFERUJETE TYP ALBA, VELIKOST?

Alba jsem zkoušela různá – od vlastnoručně vyrobených listů vlepených do „harmonikového“ hřbetu, přes klasické s kroužkovou vazbou. Nejlepší, a u toho určitě zůstanu, je klasické 12“ album s kapsami pro vložení stránky. Na stránku se Vám opravdu vejde vše, co potřebujete, máte větší možnost uplatnit Vaši představu a hlavně je bezpečné pro opakovaném prohlížení. Navíc pokud chcete listy chronologicky řadit, můžete je dle libosti posunovat dle toho, jakou stránku zrovna vyrobíte.

6. JAKÉ TECHNIKY POUŽÍVÁTE?

Techniky zkouším různé, ale nejvíce mě oslovilo strojové i ruční prošívání (ať už do alba či na přáníčka)-můžete měnit barvy nití, druh stehu, nebo jen prošít bez nití – opravdu doporučuji vyzkoušet a nebát se experimentů!! Oslovily mě i barvičky Distress, takže zkouším různé vlastní podklady (barvičky s hubkou nebo ve spreji) a do toho třeba horký embossing….a vůbec razítkování a vybarvování razítek je skvělá technika. Z jednoho razítka můžete vyrobit i několik desítek různých projektů.

Podklad barvičky Distress + horký embossing….

Strojové prošívání……

Strojové dírkování (šití bez nitě)…..

7. JAK PÍŠETE JOURNALING (TEXTY)?

S texty stále bojuji….doposud jsem používala buď samolepicí písmenka(spíše na nadpisy) nebo jsem si texty (pokud byly delší) napsala na počítači a různě dolepovala do stránek. Ideální mi přijde  Silhouette, ale ten nemám. Občas se přikloním i k ručnímu popisku – je to zase originální a hlavně osobní!! Místo Silhouette jsem si koupila „levnější“ náhradu – a to šablonu do BigShotu. Má to výhodu, že si písmenka vyřežete přesně z takové barvy papíru, který se hodí na Váš projekt. Také jsou fajn razítka –abeceda. Rovněž můžete přizpůsobit barvu Vašemu projektu.

8. EMBOSSOVÁNÍ… CO NA NĚJ POUŽÍVÁTE?

Embosování je úžasná technika. Preferuji horký embossing – takže prášky a horkovzdušná pistol.  Prášky zkouším různých značek, osvědčil se mi i levněšjí od EFCO, moc mi nevyhovuje Ranger-Antiquities – má takovou zvláštní hrubší strukturu. Skvělé jsou prášky v sadě od Stampendous. Kromě toho, že mají krásné barvy se i velice krásně zapékají – to jsou asi moje favoritky!!!  Od tého značky jsou výborné i hrubší prášky na různé „dodekorování“, kterými se projekt posype a zapékají se zespodu.

Nesmím ale opomenout klasické embosování pomocí kapes na Bigshotu. Pokud k tomu použijete colorcore papír a vysmirkujete, vznikne Vám krásný projekt.

Emos. kapsa BigShot + horký embossing

Embosovací kapsa na BigShot+papír colorcore

9. JAKÁ RAZÍTKA MÁTE NEJRADĚJI (MOTIVY, TEXTY…)?

Vzhledem k tomu, že vyrábím hodně přáníček, tak jsem nakupovala hlavně květinky a takové univerzální motivy. Cling razítka mi přijdou kvalitnější a s lepším otiskem než silikonová. Objevila jsem razítka od KETY s českými nápisy a ta jsou skvělá –  jsou moc hezká a hlavně velice kvalitní, obrovský výběr ať už do alb či na přáníčka. Teď jsem si oblíbila razítka HeroArts – cling i na dřevěném špalíku. Mají nádherný přesný detailní otisk. A moje další oblíbená a myslím, že i kvalitní razítka jsou silikonová LaBlanche. Trošku drahší záležitostí jsou razítka Ranger-Dylusions, ale mají originální provedení a těžko se jim odolává.

KETA…

Hero Arts +LaBlanche +KETA

PS: Chcete se o Vaše zkušenosti s námi podělit i Vy? Více info zde.