Návod na 3D narozeninovou dekoraci… z papíru :-)

Foto a text Katuan

Když jsem Aktijce psala, že bych měla návod, měla jsem jedno jednoduché ale krásné přáníčko. Odepsala mi, že by chtěla co ještě nebylo, něco originálního, tak jsem přáníčko dala bokem a vytáhla tuto starou myšlenku a zkusila ji zrealizovat 🙂

Jedná se o jednoduchou skládačku, která díky dalším vrstvám tvoří 3D efekty.

Vezmeme si papíry, které spolu navzájem ladí. Já použila žluto-hnědou kolekci papírů A4 Capsule Collection. Každou čtvrtku jsem nařezala na velikost A5. Tedy z jedné A4 jsou dvě A5.

U všech kromě poslední nejtmavší strany jsem vyřízla řezáčkem rámeček. Okraje u každé stran jsem nechala 2cm.

Pak jsem si vzala druhou polovinu čtvrtek (druhou A5) a narýsovala na ně ohyby. Ty nám budou vytvářet ten 3D efekt na dekoraci. A začla jsem měřit od okraje. 2cm; 1,5cm;1,5cm a 2cm. Po poskládání nám vyjde harmonika. 2cm jsou pro slepení této harmoniky s rámečkem. Takto jsem narýsovala i druhou harmoniku hned vedle té první.

Vystřihnout, kde jsou čáry přerušované ohnout. U každé barvy 2× – na každou stranu. Hnědé zase neděláme, ta nemá už další rámeček, tak bychom to neměli s čím spojit.

Pak si vezmeme různé papíry, z kterých uděláme dárky, motýlky, mašličky, vlaječky. Samozřejmě, že je tam můžeme lepit ke konci, ale vlaječky se nejlépe lepí v tomto kroce.

Tak teď už nám zbývá jen dát vše dohromady. Velmi jednoduchý krok, ale pro mne na vysvětlení velmi složité. Snad pomohou následující obrázky a Váš selský rozum 🙂

Můžeme si vybrat, zda bude harmonika dovnitř nebo ven. Nevím proč, dala jsem ji dovnitř a pak toto pravidlo dodržovala v celém projektu. Kde je proužek dlouhý 2cm naneseme lepidlo nebo oboustrannou pásku a přilepíme k rámečku. Toto uděláme na obou stranách. Pak vezmeme tmavší barvu a nalepíme ji na další 2cm. Těch 1,5cm nám dělá ten 3D efekt. V tomto kroce se doporučuji obrnit trpělivostí, protože mě to pořád někde lítalo, nevycházelo a dělali se mi bublinky, když jsem projekt zmáčkla na plocho.

Tento krok uděláme u všech barev. Já je lepila ihned na sebe. V další fotce krásně vidíte jak nalepit harmoniku.

Samozřejmě, že teď můžeme dekoraci ještě přidat pár dárečků, vlaječek a ozdob. I já v tomto kroce přidávala, protože díky 3D efektu mi přišla prázdná. Takto vypadá celá dekorace po složení. Chce to vážně trpělivost, aby vše na sebe sedělo a šlo to krásně zmáčknout bez problémů.

Označeno tagem