CO POUŽÍVÁ SCRAPAŘKA… Aktijka

Foto a text Aktijka

1. JAKÝ PROJEKT VYSTIHUJE VAŠI TVORBU… Když jsem scrapovala naplno, tvořila jsem z 99% stránky pro moje děti. Mám moc ráda stránky hodně barevné s nějakým, třeba i skrytým vtipem.

Stránka, která mne asi i tak trochu vystihuje je tady ta…

Je na černém podkladu a přitom je veselá 🙂 Mám černou podkladovou barvu moc ráda. Málokdy mám už dopředu jasnou představu, jak bude stránka vypadat. Většinou mám v hlavě nebo nějaké galerii  stránku, která se mi líbí a mám chuť si ji liftnout. Ale jak začnu stránku dělat, většinou použiji jiné množství fotek a začne upravování okoukané kompozice… a stránka je z toho nakonec jen podobná nebo úplně jiná.

2. JAKOU POUŽÍVÁTE ŘEZAČKU, TYP A ZKUŠENOSTI? … Začínala jsem s klasickou kotoučovou řezačkou, která byla hodně stará a stále ostrá. Koupila jsem si ji tehdy ve fotopotřebách… hmm, ani nevím proč, protože jsem nescrapovala 🙂 S tou jsem pak scrapovala od roku 2005 do 2010… to synovi upadla a ulomilo se na ni to hlavní… vedení kotouče. Od té doby mám plno dalších řezaček a stále tápu. Mám velkou žiletkovou fiskarsku… ta je celkem ok, jen se žiletky musí relativně často měnit. Mám žiletkovou Tonic, tam mi vadí, že má míry pouze v palcích… a také se samozřejmě tupí. Mám CLEVERCUT 5in1… z té jsem ze začátku byla naprosto nadšená… ale také má ALE… musím se soustředit na řezání a papír držet pevně, protože jinak ke konci ujede a řez je křivý :-(… další negativa u téhle řezačky zatím nevidím. Mám ji víc jak rok a stále řeže velmi pěkně, čistě. Pákových řezaček se bojím, protože moje děti jsou prostě všude a všechno musí vyzkoušet… Stále tu nej řezačku hledám.

3. NEJOBLÍBENĚJŠÍ RAZÍTKOVACÍ BARVY… Nejoblíbenější černá barva na razítkování je pro mne Versafine. Tisk je opravdu černý, ostrý… Pak používám StazOn, ten poslední dobou využívám jen na tisk na fotografie a lesklé povrchy… tam je nepřekonatelný. Jinak mi na něm vadí, že tak trošku jakoby lepí. Když jsem začínala, pořídila jsem si od Colorboxu petalky, podzimní sadu… ty mi dobře slouží dodnes, používám je hlavně na rychlé oinkoustování okrajů. Mám také samozřejmě hodně odstínů distress barev… ty si myslím, že také patří do základní scrap výbavy. No a teď začínám pociťovat závislost na Hero Arts barvách, jsou nádherné.


4. JAKÉ POUŽÍVÁTE LEPIDLO?
… Nejvíc lepím oboustrannou lepící páskou z běžného papírnictví  a pak rolátkem z DM drogerie, co objevila před lety Jíťa… Z tekutých lepidel používám Glossy Accents (to hlavně na lepení korálků… špendlíkem nebo párátkem stačí „tečka“ na projektu a na to pinzetou usadit korálek … nebo tím lepím na stránku provázky… zas párátkem udělám jakoby čáru a na to provázek položím. Stačí i jen pár „bodů“ lepidla… Skvělé je i tyčinkové Tombow (super drží a papír se nevlní).

Tady je přilepený provázek…


5 . JAKÝ PREFERUJETE TYP ALBA, VELIKOST? … zatím stále preferuji 12″ album se složkami. Alba nejvíc prohlíží moje malé děti a stránky proto musí být v bezpečí.
6. JAKÉ TECHNIKY POUŽÍVÁTE?… Když jsem tvořila jen scrapbookové stránky, moc technik jsem k tomu nepotřebovala. Teď, co zkouším různé pomůcky a materiály hledám a zkouším stále nové techniky.

Na stránkách hodně ručně vyšívám…


Taky šiji na stroji…

… nebo čmárám gelovkama…

Pokud se pozastavujete nad stejným námětem stránky, tak jsem si v roce 2008 začala se scrapařkama „vyměňovat“ stránky MOJE NEJ. Jsou to 8″ stránky, kde je přezdívka a nejlépe i fotografie autorky. Beru to jako „památník“ a krásnou vzpomínku na holky. Některé z nich už třeba ani nescrapují… a já si je díky těmto stránkám ráda připomenu 🙂

7. JAK PÍŠETE JOURNALING (TEXTY)? … na stránkách pro děti nejraději píšu ručně. Když je textu více, tak jej tisknu a rozstříhám na proužky. Mám Silhouette a ten používám hlavně na písmenka ze samolepící fólie/tapety. Zvládne vyřezat i velmi tenká a malá písmenka… jen to pak chce trpělivost na lepení (zatím nebylo kdy vyzkoušet fólii na přenos samolepek). Pak je také super Big Shot… vůbec mi nevadí, že řeže jen podle použité šablony jeden typ a velikost písmenek, protože mám ráda album „graficky propojené“.

Tady jsou písmenka vyřezaná ze samolepící fólie…

Použití písmenek z Big Shotu…

Teď nevím přesně kdo s tím přišel, ale myslím Astarte…. jeden čas jsem používala i otisk písmenek z fólie… něco jako domácí propisot. To si koupíte v papírnictví fólii na tisk do laserových tiskáren (je hladká) a tisknete na ni na tiskárnách inkoustových. Písmo musíte v počítači přetočit, aby po otisku bylo čitelné (dole je tak natištěný text o kamenech)… po natištění nechám chviličku zaschnout, pak položím na projekt a přejedu prsty nebo hadříkem. Po natištění, pokud na fólii ještě zůstane barva, tak ji setřu hadříkem a fólie je připravena na další použití. Fólii můžete používat stále dokola.

8. HORKÉ EMBOSSOVÁNÍ… CO NA NĚJ POUŽÍVATE? … začínala jsem se zapékáním nad toustovačem, ale velmi brzy jsem si pořídala horkovzdušnou pistoli a nelituji 🙂 Používám ji i na dosušení razítkovací barev a pod. Z prášků doporučuji určitě pořídit bílou barvu, pak průhlednou a nějakou tmavou. Skvělé jsou i cenově výhodné sady více barev.
9. JAKÁ RAZÍTKA MÁTE NEJRADĚJI (MOTIVY, TEXTY…)? … stává se ze mne sběratelka razítek. Prostě neodolám 🙂 … Když jsem neměla obchod, začínala jsem se základníma kytkama, pak nějaké ornamenty, cestovní razítka… ale na stránkách jsem nikdy moc nerazítkovala. Asi jsem se bála, že stránku nakonec pokazím 🙂 Anglické texty na stránkách nepoužívám, jsem moc ráda, že se Keta pustila do českých razítek… ty mám skoro všechny a hodně je používám na přáníčka, v denících a i na stránkách. Z konkrétních značek jsou pro mne ty nej samozřejmě Hero Arts, pak „šílená“ razítka od Stampotique a co začaly děti trošku tvořit, tak u nás vedou AladinE razítka. O ty se dokonce s dětmi dohaduji, kdo je bude mít ve svém pokoji 🙂 Měla jsem možnost zahlédnout novou AladinE kolekci pro rok 2013 a řeknu Vám, že se máme na co těšit… budou parádní novinky 🙂

Stampotique

razítka Keta…

A to je zatím ode mne vše. To, co jsem tu napsala nemusí vyhovovat všem. Ale třeba si tu najdete něco, co Vás bude inspirovat 🙂

Přeji všem krásné tvoření!!! Aktijka

PS: Chcete se o Vaše zkušenosti s námi podělit i Vy? Více info zde.