Vybarvování razítek barvami Distress Ink

Foto a text Pona


Když jsem na tento blog „hurapapiru“ poslala své vánoční 3D přání s razítky Magnolia , poprosila mne Jitka, zda bych nemohla ukázat, jak razítka vybarvuji. Tak tady je postup práce.

Budeme potřebovat voděodolnou čtvrtku vysoké gramáže (250-300) – dobře se na ní barvy rozmývají, voděodolnou černou razítkovací barvu (já používám Archival Ink),  2 velmi tenké štětce (jeden tenčí než druhý), paletku na kápnutí barev a barvy Distress Ink (náhradní náplně s kapátkem) příslušných odstínů, vybrané razítko Magnolia a kelímek s vodou na případné ředění barev a omývání štětce.

Začínám vybarvovat obličej. Odstíny : walnut stain a vintage photo, tattered rose . Kápnu vždy malou kapku barvy do paletky a nejprve tenčím štětcem namaluji tenký okraj u okraje obličeje (nejprve walnut stain a hned na ni vintage photo). Malinko namočím silnější štětec ve vodě ( vždycky si ještě přebytečnou vodu otřu do ubrousku) a pomalu krouživými pohyby tenkou čáru roztírám směrem do středu obličeje. Až když mám rozetřeno téměř do běla, namaluji další kousek okraje obličeje. (celé kolem dokola to nikdy nedělám, barva zaschne a pak jde těžko rozmývat). Na závěr ještě použiji odstín tattered rose a postupuji stejně od okrajů do středu. (Tento odstín se může i vynechat).

Stejným postupem vybarvuji ruce a nohy.

Pak se vrátím na tváře – obličej stihl zaschnout a tak se tváře nebudou rozpíjet. Krouživými pohyby štětce namočeného v odstínu tattered rose.

A jdeme na boty – postup práce je obdobný. Stačí mi odstín walnut stain. Nejprve si tenčím štětcem namaluji tmavší místa a pak je silnějším štětcem namočeným pouze ve vodě roztírám .

Vlasy maluji trošku odlišným způsobem. Základ mi vytvoří odstín antique linen – tím vybarvím celé vlasy. Když barva zaschne, tenkým štětcem a odstínem walnut stain nebo i vintage photo ztmavím některá místa – ofinku a vršek hlavy, část copánků. Silnějším štětcem opět tmavší barvu rozetřu do ztracena.

Celou sukni vybarvím hodně zředěným odstínem old paper (silnějším štětcem), na některých místech, v okrajích přidám tento odstín nezředěný. Po zaschnutí malinko zvýrazním proužky na sukni odstínem stormy sky, zase trošku rozetřu do ztracena.

Také svetr vybarvuji celý velmi zředěným odstínem pumice stone, na některých místech pak nanesu barvu méně zředěnou. A stejným odstínem vybarvím ponožky.

A pustíme se do šály, bude v barvách sukně. Celou ji opět vybarvím naředěným odstínem old paper a na některá místa přidám odstín stormy sky. Touto barvou budou také mašličky na copech.

A je tu finále. V ruce hvězdičky (od prskavek) vybarvuji fixou Promerker a na závěr, aby se třpytily použiji glitrové lepidlo.

Je to práce „piplavá“, ale strašně mě baví a relaxuji při ní.