RETRO KALENDÁŘ… návod jak na něj

Foto a text Jíťa

Kalendáře k dotvoření určitě  znáte, většina z nás dává k jednotlivým měsícům aktuální fotky svých blízkých, z výletů a oslav. Mám pro Vás tip na dárek, který měl u nás velký úspěch – je to  „retro kalendář“. Poprvé jsem je darovala před dvěmi lety mým rodičům a bratrovi, kteří u nás bývají u rozbalování dárečků na Štědrý večer a reakce byly naprosto úžasné, nad fotkami jsme vzpomínali a smáli se celý večer. Ukázky jsou z kalendáře pro rodiče mého muže, který dostali letos pod stromeček a jsem ráda, že se taky líbil.

Příprava fotek pro takovýto kalendář je kapku náročnější, protože se jedná o fotografie staršího data, a ty v elektronické podobě nemáme. Nikdy nepoužívám originály, ty opatruji jako oko v hlavě, každou fotografii si před vyvoláním naskenuji a upravím v počítači. Tradičně si kupuji u Aktijky nástěnné kalendáře, kde je plocha k dotvoření 17x23cm. Pro kalendářovky se mi nejvíce osvědčily jednofotkové kompozice stránek a tvořím přímo na jednotlivé listy kalendáře. Vyhovuje mi totiž bílý podklad. Pro mě je ideální velikost snímků 10x15cm, protože jsou dobře vidět a zbývá i dostatek místa pro dozdobení. Titulní stránku i fotky k jednotlivým měsícům zpracovávám jako klasické stránky do alb, tzn. včetně nadpisů, dat a když se to hodí, použiji i journaling.

Kompozice jsou jednoduché, aby daly vyniknout fotografiím. Tím, že kalendářů dělám každoročně víc (loni jsem jich dělala dokonce 11 kousků), kreslím si návrhy a nápady na stránky v průběhu roku do sešitu, nechávám se ale také inspirovat stránkami ostatních českých scrapblušek (tak nám říká náš Štěpánek :-)) a pokud inspirace dojde, kouknu do zahraničních galerií nebo na sketche, které si pak uložím v počítači. Mám samozřejmě své oblíbené kompozice, ke kterým se v určitých obměnách vracím. Snažím se ale, aby každá stránka byla jiná a kalendář byl pestrý a barevný. Mám ráda barvy, myslím, že se k černobílým fotkám hodí a krásně je oživí. Ke zdobení používám různá razítka, jednoduchý doodling, brads, výseky z raznic, stužky, samolepky a písmenka, letos jsem si hodně oblíbila ty od Simple Stories – Sn@p!, přesně můj „šálek kávy“ 🙂 .