Vazba HIDDEN HINGE BINDING… aneb vazba se skrytým závěsem/pantem

Foto a text Pavla H.

Před časem jsem objevila na internetu scrapařku jménem Kathy Orta alias PaperPhenomenon – její mini-knížečky a jiné kreace jsou naprosto úžasné. Pokud si ji chcete vyhledat, rezervujte si minimálně volné odpoledne nebo zrovna celý den, když náhodou zabrousíte na její YouTube nebo na její živé lekce na U-Streamu.

Kathy je velkou propagátorkou (a snad i autorkou) vazby mini-knížek zvané „hidden hinge binding“ neboli vazba se skrytým závěsem/pantem. Výhoda této vazby není jen v tom, že hezky vypadá, je také velmi praktická v tom, že se stránky dobře otáčejí.

Nejjednodušší verze mini-knížečky je s použitím už hotových obálek. Budete potřebovat: obálky, nějaký tvrdší karton na desky (v největší nouzi můžete použít krabici např. od cereálií), papír na ozdobení desek, lepidlo a proužek papíru na vyrobení „hidden hinge“ závěsu.

Jelikož velmi nerada cokoliv měřím, takže následující návod bude také bezrozměrový. Velikost celé knihy se odvíjí od velikosti zvolené obálky, můžete si vybrat, jestli bude naležato nebe nastojato. Přední (a zadní) deska by měla být mírně větší než velikost obálky. Šířka hřbetu se pak odvíjí od množství obálek a jejich vzdálenosti od sebe.

Onu zázračnou „hidden hinge“ vazbu vytvoříte následovně:

(1) Přichystáte si proužek papíru – šířka podle velikosti a orientace zvolené obálky a délce (vždyť jsem říkala, že nic neměřím). Pokud máte Scor-pal nebo jinou zázračnou podložku na dělání rýh, tak ji v tomto případě využijete. Udělejte rýhy tak, aby vám vyšly vždy 2 širší proužky (cca 1 cm) a jeden užší (cca 0,5 cm). Počet dvojic širší proužků se rovná počtu obálek (na mém obrázku je to 5 obálek).

(2) Poskládejte takovou harmoniku, aby rýha uprostřed dvou širších proužků směřovala nahoru.

(3) Slepte širší proužky k sobě.

(4) Mírně sestříhněte rohy vzniklých závěsů (aby se obálky lépe nasouvaly).

(5) V tuto chvíli si podle takto vytvořených závěsů odměřím velikost hřbetu. Šířka hřbetu je vlastně součet všech „mezer“ plus něco navíc na každé straně (podle vlastní zkušenosti je dobré, aby krajní stránky nebyly přímo ve zlomu).

V tuto chvíli můžete začít tvořit desky. Položte si je vedle sebe (přední strana – hřbet – zadní strana), ale nechejte mezi nimi mezeru asi na tloušťku použitého kartonu (cca 2-3 mm). Většinou si hřbet podlepím kobercovou páskou, abych zabránila případnému roztržení při opotřebení hřbetu (Kathy používá Tyvek folii, která se běžně používá ve stavitelství a v USA také na neroztrhnutelné poštovní obálky). Pak nalepím užší pásek papíru na hřbet a jinou barvu na přední/zadní stranu (papíry přesahují přes sebe). Papíry pak zahnu směrem dovnitř. Doporučuji použít tenčí karton, protože tvrdší papír má tendenci popraskat, a navíc jde pak kniha hůře zavírat. (viz má fotografie – modrý papír byl moc tlustý a musela jsem ho vyměnit)

Trochu s deskami „pocvičte“ – zkuste je ohnout, ale jen tak do pravého úhlu, nikdy ne až úplně ke hřbetu (tak byste knížku za normálního provozu neohýbali).

Připevněte vytvořenou „hidden hinge“ vazbu nějakým silným lepidlem. S jednotlivými panty/závěsy také pocvičte, aby se dobře hýbaly na obě strany.

Pak můžete připevnit obálky. Podle toho, jak budete chtít, aby se obálka otvírala, budete možná muset některou stranu rozstřihnout. Nasuňte obálku na pant, který má na obou stranách lepidlo (používám suché lepidlo v pásce nebo přímo oboustrannou pásku).

V závěru ještě nalepte na vnitřní stranu desek papír, abyste zakryli všechny spoje. Zdobení desek a vnitřních obálek je už pak jenom na vás…

Možnosti této vazby jsou neomezené – místo obálek můžete použít pouze listy a vytvořit tak například fotoalbum. Nedávno jsem si takto udělala pořadač s průhlednými eurosložkami velikosti A5 místo obálek na různé drobnosti.

P.S. Kathy má teď na svém YouTube návod, takže můžete přeskočit tuto instruktáž a jít přímo ke „zdroji“… 😉