Paper Piecing

Text a foto Pettie

S razítky se dá pracovat mnoha způsoby. Jedním z nich je velice zajímavá technika, která se jmenuje Paper Piecing. Je to jakési skládání obrázku z jednotlivých kousků papíru, takže se výborně hodí i k likvidaci zbytků papírů, kterých má určitě každý dost 🙂

Potřebovat budete:

  • Podkladovou čtvrtku.
  • Odstřižky papírů.
  • Razítko, jehož otisk jde rozstříhat na jednotlivé části.
  • Razítkovací barvu.
  • Pastelky nebo fixy na dotvoření pozadí.
  • Nůžky, nejlépe malé, nebo alespoň takové, se kterými se vám budou dobře stříhat malé části.
  • Lepidlo. Vhodné je tužkové lepidlo nebo jiné lepidlo, kterým se vám dobře lepí malé kousky papírů.

Nejprve si připravíme podkladový papír a otiskneme na něj razítko (já jsem na to použila černý Staz On). Na tento papír (respektive otisk razítka) budeme později lepit jednotlivé části obrázku.


Na vybrané odstřižky natiskneme razítko tak, aby z papíru šla vždy vystřihnout část otisku razítka, kterou chceme z tohoto papíru mít. Nemusíme tedy otiskovat celé razítko, ale jen příslušnou část, takže nám stačí opravdu malé odstřižky papírů.


Pokud je potřeba, dotvoříme pozadí. Já jsem si vybrala razítko, u kterého jsem chtěla použít techniku Paper Piecing jen na žábu v popředí. Na pozadí jsem tedy vybrala bílou čtvrtku a vybarvila jsem je akvarelovými pastelkami tak, aby bylo hodně světlé a žába na něm později vynikla.


Malými nůžkami vystřihneme jednotlivé části z orazítkovaných odstřižků papírů. Plánujte pečlivě, co a jak budete vystřihovat. Podle toho, jaké razítko použijete a jak se vám bude pracovat lépe, můžete při vystřihování postupovat dvěma způsoby. Jednotlivé části můžete vystřihovat naprosto přesně a skládat je pak podobně, jako se skládá puzzle (jeden dílek vedle druhého). Anebo budete počítat s tím, že jednotlivé části budete skládat přes sebe, a nemusíte tedy detailně vystřihovat ty části, které budou překryté jinou částí. Tento druhý způsob jsem si vybrala i já.


Před samotným lepením na podkladový papír je samozřejmě lepší zkusit si části seskládat bez lepení, jestli vše opravdu sedí.  Já jsem takto při svém prvním pokusu zjistila, že moje žába nemá nohy 🙂 …a tak jsem jednu část vystřihovala znovu 🙂


Nakonec už jen stačí jednotlivé části postupně nalepit na podklad.


A na závěr ještě několik videí: