Minialbum z ruliček toaletního papíru… návod

Foto a text Pettie

Pokud máte v plánu opravdu malé minialbum a nevíte, jak vytvořit jeho základ, který by byl nejen levný, ale také pevný, zkuste použít ruličky od toaletního papíru.

Potřebovat budete tolik ruliček, kolik „listů“ má mít vaše album. Dále papíry nebo čtvrtky na jejich polepení a něco na svázání (knihařské kroužky, kloboukovou gumu, stuhy, kroužkovou vazbu…).

Každou ruličku splácneme rukou a důkladně uhladíme např. pomocí knihařské kosti. Pokud máte ruličky stejně jako já opravdu hodně pevné a nechtějí vám držet plochý tvar, můžete je zatížit například několika encyklopediemi. Budou se vám pak lépe polepovat.

Naměříme si obdélníky papíru na polepení. V tuto chvíli máte dvě možnosti. První z nich je, že si obdélníky vyměříte přesně podle rozměrů ruličky a nalepíte jednoduše z každé strany ruličky jeden. Druhá varianta je složitější, ale podle mě efektnější. Protože jsem v určitých věcech puntičkář, nelíbilo by se mi, že by byly ohnuté části a okraje ruličky vidět. Naměřila jsem si proto obdélník dvakrát větší a přidala asi 1,5 cm na každé straně. Naplánovala jsem si a naznačila, kde budu papír při lepení ohýbat, a pak teprve polepila oboustrannou lepicí páskou. Papír jsem na ruličku nalepila tak, aby vznikl na každé straně ruličky přesah.

Aby přesahy lépe vypadaly a nemačkaly se uvnitř ruličky, vystřihla jsem na okrajích kousky ve tvaru trojúhelníčků.

Pak jsem teprve přesahy vmáčkla dovnitř do ruličky. Po přilepení je opět dobré okraje uhladit knihařskou kostí.

Stejným způsobem si polepíme i ostatní ruličky.

V každé ruličce vznikl prostor vhodný pro vsunutí kartičky s dalšími fotografiemi, journalingem apod. Kartičku si naměříme podle velikosti ruličky a rozměry přibližně o půl centimetru zmenšíme, aby se lépe vytahovala. Je dobré použít něco, co poslouží jako ouško při jejím vytahování. Já jsem si vybrala průchodku a stuhu. Můžete ale použít i brads v kombinaci se stuhou, stuhu přichycenou pomocí sešívačky, přivázaný provázek nebo jen nalepené kolečko z pevnějšího papíru.

Na závěr jsem ještě všechny „strany“ minialba včetně těch vložených oinkoustovala šedým inkoustem Color Box.

Svázat můžete podle libosti a hlavně podle svých možností. Já jsem na dírky použila kleště Crop-A-Dile a album svázala pomocí knihařských kroužků.

Sami vidíte, že minialbum z ruliček není zas tak složité vyrobit. A i když do konce 20. soutěže s Hurá papírem zbývá už jen pár dnů, určitě to ještě stihnete  🙂