Vyzkoušeli jsme pro vás: DYLUSIONS INK SPRAY

Foto a text Pettie

Dylusions Ink Spray jsou další novinkou od RangerInk. Jsou to netoxické spreje bez kyseliny (acid-free) a jsou určené pro barvení papíru, dřeva, hlíny a dalších porézních materiálů. Vhodné jsou především na tvoření pozadí pro přání, stránky do alb a journaly. K dostání jsou ve dvanácti zářivých odstínech. Já zkoušela LEMON ZEST, LONDON BLUE, SQUEEZED ORANGE a FRESH LIME.

Použít je můžete více způsoby a já bych vám chtěla ukázat některé z nich.

Nejjednodušší je samozřejmě inkousty prostě nastříkat na papír. Díky jemnému rozstřikovači, kterým jsou spreje vybaveny, to jde velice lehce a rychle. Pokud je na papír nastříkáte těsně vedle sebe, krásně se vpijí do sebe. Vzniknou tak příjemně působící barevné přechody.

Když mezi nimi necháte více místa, vyniknou drobné kapičky barevných inkoustů.

Můžete také papír s nastříkanými inkousty otisknout na jiný papír.

Spreje však nemusíte vždy stříkat přímo na papír. Stačí velká nesavá podložka, na kterou barvu ze sprejů nastříkáte, a na tu pak papír přitisknete. Můžete ho i více či méně posunout po podložce a tím barvy promíchat podle vašich představ.

Další možností je použít spreje v kombinaci se šablonami. Mohou to být originální Dylusions Stencils, šablony od jiných výrobců, šablony, které si vyrobíte sami anebo prostě použijete něco, co doma najdete a co vám šablonu nahradí.

Šablonu jednoduše přiložíte a přestříkáte jedním nebo více spreji.

Takto použitou šablonu pak můžete otočit, a protože na její spodní straně nejspíš ulpěla část inkoustů, můžete ji takto obráceně přitisknout na podklad a opět otisknout. Vznikne tak inverzní otisk.

Pokud jako podklad použijete čtvrtku obarvenou těmito spreji, zkuste na ni přes šablonu nastříkat čistou vodu. Postříkaná místa zesvětlají, což vypadá velmi efektně.

Předpokládám, že se vám stejně jako mně nebude chtít čekat, až inkousty zaschnou. Často stačí vzít ubrousek a přitisknout ho na obarvený papír. Do ubrousku se přebytečný inkoust z papíru vsákne a můžete pokračovat v barvení a dalších plánovaných úpravách podkladu.

Se spreji se pracuje opravdu jednoduše. Jen počítejte s tím, že nepoužijete-li rukavice, budete mít nějaký ten den nebo dva obarvené ruce. A nechcete-li mít barevný celý pracovní stůl a okolí, nezapomeňte pokrýt vše alespoň novinovým papírem. Jak jdou spreje smýt z těchto povrchů, jsem si netroufla vyzkoušet.

Tyto spreje jsou opravdu jako dělané na vytváření zajímavých podkladů určených na další projekty – stránky do alb, art-journal, smash, visačky, ATCéčka a spousta dalších. Myslím, že s jejich využitím by si věděl rady každý, ať je zaměřen v rámci scrapbooku kterýmkoli směrem.

Pár video tipů…

Další najdete zde.

Jak sprejovat a nesprejovat i okolí projektu je tady…