Návod na papírové růže…

Foto a text Pettie

Ráda si prohlížím cizí stránky, přáníčka a další scrap-výrobky. Mám tak disk plný různých nápadů, návodů a postupů. Myslím, že to taky znáte. Už dlouho mám uložený i tento návod na výrobu růžičky od Tracey Lynn Miller a teď na ni konečně přišla řada.

Růžička je ze tří částí – dvou větších a jednoho menšího květu. Já jsem je vystřihovala ručně, ale můžete samozřejmě použít i různé výseky a výřezy z různých kouzelných mašinek. Jestliže budete muset vystřihovat, vůbec se toho nebojte. Nejsem žádný mistr na stříhání, takže okraje jsem měla vcelku kostrbaté. To ale vůbec nevadilo a myslím, že růžička vypadá ve finále docela dobře.

Protože jsem měla zrovna od Aktijky půjčené Distress Markers, vybarvila jsem květy pomocí nich a vodního štětce. Použít můžete samozřejmě cokoli jiného – Distress Ink, anilinové barvy, akvarelové pastelky a další různé fixy, barvy, inkousty nebo křídy. Pokud na všechny tři části (květy) použijete stejnou barvu, doporučuju je vystínovat – střed tmavší a k okrajům zesvětlovat. Jednou jsem zkusila růžičku nevystínovanou, celou tmavou, a není to ono. Zdálo se mi, že jednotlivé části zaniknou a nevypadá to tak hezky (je to ta tmavě modrá růžička na předposledním obrázku). A pokud nechcete barvit vůbec, můžete zkusit použít přímo vzorované čtvrtky.

Květy jsem nastřihla v místech mezi jednotlivými okvětními lístky. U menšího květu a jednoho ze dvou větších květů jsem jedno nastřihnutí udělala až do středu květu.

Květy jsem otočila rubovou stranou nahoru a položila na korkovou podložku. Pentelkou bez tuhy jsem vyryla na každém okvětním lístku několik čárek – žilek květu. Podložka nemusí být přímo korková, ale měla by být měkčí, aby žilky hezky vynikly. Lépe vybavení samozřejmě mohou použít originální podložku na embossování a embossovací (reliéfní) pero.

Květy s větším nastřihnutím jsem slepila tak, aby vznikly jakési kornoutky. Přelepila jsem dva okvětní lístky přes sebe a ještě před tím jsem pro jistotu „zadní“ lístek ze dvou lepených zastřihla, aby nepřečníval.

Opačným koncem háčku na háčkování jsem zakroutila jednotlivé okvětní lístky u všech tří květů. Použít můžete opět cokoli vhodně širokého – štětec, silnější kovovou špejli na špízy, jehlici na pletení…

Květy jsem nalakovala lakem na nehty s třpytkami. Růžička se pak nejen hezky třpytí, ale navíc je pevnější a lépe drží tvar.

Jednotlivé květy jsem slepila pomocí Crackle accents, aby růžička opravdu dobře držela pohromadě. Zbývalo už jen dozdobit střed. Přímo se nabízí různé výseky, kamínky, perličky, korálky, třpytky atd.

Růžičky jsou trochu vyšší, takže s tím pak počítejte, když je budete chtít použít na nějaký projekt.