Vyzkoušela jsem… DISTRESS MARKERS aneb fixy Tima Holtze

Foto a text Pettie

Velkou novinkou letošního roku jsou Distress Markers – fixy Tima Holtze. Měla jsem to štěstí, že jsem je od Aktijky dostala na vyzkoušení, a musím říct, že mě nadchly.

Nejdříve trocha teorie a popisu:

  • Fixy mají dva hroty.  Jeden vypadá jako štětec a výborně se hodí na vybarvování obrázků a razítkování. Druhý hrot je tenký a je vhodný na doodling, žurnaling a jemné detaily.
  • Fixy jsou na vodní bázi, takže jdou rozmývat, ideálně pomocí vodního štětce.
  • Jsou ve všech 36 Distress barvách, na které jste už zvyklí, a navíc tu je ještě jedna speciální bílá fixa, o které se ještě rozepíšu dál. Na stránkách RangerInk si můžete stáhnout praktickou tabulku a udělat si vlastní vzorník.

Když už jsem je měla v ruce, rozhodla jsem se vyzkoušet všechno, co mě napadne. Něco mi šlo s větším úspěchem, něco bohužel s menším. Některé techniky zkrátka potřebuji cvik.

Vybarvování

Vybarvovat pomocí Distress Markers můžete buď přímo štětcovitou špičkou, nebo s využitím vodního štětce, kterým barvu nabíráte. Pokud chcete mít barvy sytější a výraznější, použijte první způsob. Při mých pokusech bylo občas vidět, kde tah fixy navazuje na předchozí, ale to hravě skryla další vrstva. Ta se hodí i v případě, že chcete obrázek vystínovat. Čím víc vrstev, tím je barva tmavší. A pokud by vám opět zbyly viditelné přechody, použijete vodní štětec, který je krásně rozmyje a zneviditelní. Mimochodem s použitím vodního štětce docílíte i měkčího přechodu z jedné barvy do druhé a to tak, že po vybarvení jednoduše párkrát přejedete vodním štětcem přes hranici mezi barvami. Při vybarvování přímo fixami není sice přechod tak plynulý (opravdu jen měkčí, ale i to za to stojí). S využitím vodního štětce k nanášení barvy už ale dosáhnete opravdu velice pozvolného přechodu barev. Při tom je asi nejlepší nanést (načmárat) barvu na hladký povrch (já jsem použila plastovou část jakési krabičky) a odtud už vodním štětcem nabírat a vybarvovat. Barvy jsou pak jemnější a světlejší. Pokud chcete sytější, naberete při vybarvování barvu častěji a můžete opět vesele stínovat.

Razítkování

Fixy Distress Markers jsou skvělé i na razítkování. Jednoduše pomalujete razítko podle svých představ a otisknete. Pokud by vám malování na razítko trvalo delší dobu a měli byste pocit, že barva může zaschnout a neotisknout se (což se může stát hlavně u vícebarevného razítkování), dýchněte na ně těsně před otisknutím. A pokud se vám stane, že se špička některé světlé fixy při kontaktu s tmavší barvou, kterou jste na razítku použili dřív, obarví, nelekejte se jako já. Stačí otřít hrot fixy o papír nebo namalovat pár čárek a špička má rázem barvu původní.

Použití tenkého hrotu

Tenký hrot je opravdu tenký a ideální na doodling, žurnaling a jemné detaily. Píše i kreslí se s ním moc příjemně. Jen chci upozornit na to, že některé fixy je potřeba pořádně rozepsat. Stalo se mi totiž, že psaly jako by už byly vypsané, ale po chvíli čmárání a rozepisování už psaly výborně.

Bílá fixa

Ta mě tedy opravdu překvapila J Je to fixa, která má opět dva hroty. Štětcovitý je stejný jako u ostatních, ale tenký není jako u popisovačů, ale spíš jako u obyčejné fixy z papírnictví. Když touto bílou fixou něco napíšete, chvíli není nic vidět, ale po chvíli čára zbělá. Čím tmavší je podklad, tím lepší je výsledný efekt. Lepšího krytí navíc dosáhnete při více vrstvách na sobě. Bílá fixa se vám může hodit při konečném dokreslování obrázku a při stínování, protože bílá čára je hezky viditelná i na barevných plochách obrázku, které jste předtím vybarvili pomocí Distress Markers. Tuto bílou fixu můžete použít i na razítkování, ale to je jedna z věcí, která mi zrovna moc nešla.

Fixy jsou opravdu skvělé a nabízejí spoustu dalších možností. Můžete je použít spolu s Distress Ink nebo Distress Stain, s rozprašovačem, s embossováním atd. Další inspiraci najdete například zde: