Vodní efekty s DISTRESS razítkovacími barvami

Na podobné vodní hrátky, jaké vám předvedu v ukázkovém přáníčku, potřebujete zejména distress razítkovací barvy. Nejlepší jsou přímo originální Distress Ink (Ranger), ale zjistila jsem, že stejně fungují i moje vícebarevné Marvy. Křídové Colorboxy nefungují, zbytek si budete muset vyzkoušet každá na svém.

Důležitý je také nějaký aplikátor na razítkovací barvy, já jsem si vystačila s malými houbičkami. Musím říci, že dlouho jsem aplikátorem pohrdala a barvy nanášela přímo polštářkem, ale jak potřebujete nějaké jemnější tóny, stínování a míchání odstínů, je aplikátor k nezaplacení. Zbytek už jsou takové běžně dostupné věci – razítka, miska s vodou, fén. Snad jen Smooch barva se štětečkem, kterou jsem použila na zvýraznění detailů, zatím ještě nepatří do běžné výbavy scrapbookařky, ale dá se nahradit třeba metalickou gelovkou. Papír jsem použila akvarelový, aby byl pěkně savý (jinak je žádaný efekt nevýrazný) – takže nic hladkého lesklého.

Ze savého papíru si připravte kartičku na ozdobnou část přáníčka. Houbičkou (aplikátorem) ji pěkně vybarvěte a vystínujte distress razítkovacími barvami, pohrejte si s odstíny barev (v mém případě nudně jen několik odstínů zelené J.

Na kartičku si narazítkujte žádaný motiv.

A přichází čas na první vodní efekt. Hranu kartičky namočte v misce s vodou a vysušte (vyfénujte). Můžete si dle libosti pohrát se stékající vodou, aby hrana namočení nebyla nudně rovná. Totéž proveďte se zbývajícími hranami, aby bylo orámování kompletní.

Pokud jako já nechcete nechat kraje vybledlé, stačí vzít zase do ruky houbičku a usušené kraje dobarvit, případně inkoustovat tmavším odstínem.

A vodní kouzlo číslo dva. Namočte prsty do vody a kartičku zlehka pocákejte – a klidně i několikrát, chcete-li kapek více. Hned zase vysušte fénem. Kapky během sušení krásně vystoupí a jsou až překvapivě výrazné.

Pokud chcete přáníčko opravdu vymazlené, zkuste některé detaily otisku razítka zvýraznit Smoochem nebo metalickou či třpytivou gelovkou. Nejsem příznivcem přlíš lesklých věcí, ale malé výrazné byť i blýskavé detaily dodávají jistý šmrnc.

Ještě přidat barevná kvítka a nalepit na podklad přáníčka – a je hotovo. Takovéhle přáníčko je zaručené jedinečné a každé originál J

A ještě připojím inspiraci focenou tentokrát s originálními distress razítkovacími barvami. První kartička je jen vystínovaná houbičkou, na druhou jsem vzala vlhčený ubrousek a pošmudlala  s ním, na třetí zapracoval rozprašovač a čtvrtá kombinuje cákanec z injekční stříkačky s klasickým pokapáním. Tady bych ještě upozornila, že akvarelové (i scrapbookové) papíry mají různé struktury a výsledný efekt bude na dané struktuře částečné závislý – máte tedy další prostor k vlastnímu experimentování.

Přeji pěknou zábavu a a pokud se vám některý efekt obzvláště vydaří, zašlete nám fotografii i popis, jak bylo efektu dosaženo. Rádi je tady uveřejníme i pro další nadšené scrapařky.

Článek včetně ukázek pro nás nachystala Astarte… děkujeme.