Korálky ve scrapbooku

Korálky sice nejsou právě nejtypičtější scrapbookový materiál, ale úplně je nepřehlížejte. Na stránkách se s nimi dá vykouzlit všelijaká paráda. Jen si vybírejte raději menší korálky, aby vám pak vystoupla místa nedělala nepořádek v albech.

Takové nejtypičtější použití je, že korálky na stránku přilepíte. Na to je potřeba použít lepidlo, které po zaschnutí zprůhlední, tedy Diamond Glaze, Herkules nebo něco podobného. Známá korálkářka Jíťa korálky do kapky lepidla přenáší na špičce jehly nebo kružítka, já si na to beru pinzetu, prstama to jde podstatně hůř, ale prý taky jde. Jo a pozor na černý papír, na tom je každá čmouha od lepidla hrozně vidět L

Korálky můžete po stránce jen tak „poházet“ – úplně náhodně nebo do nějakého tvaru …

… vytvořit z nich kruh nebo ozdobit linie …

… a výborné jsou také na středy kytiček.

Další způsob, jak dostat korálky na stránku, je přišít je. A to jak klasicky korálek po korálku, každý  samostatně přišít, tak třeba po třech nebo po čtyřech najednou. Druhý způsob je, že korálky nejprve navlečete na nit a pak už jen na několika místech nití přichytnete celý řetízek, nebo ho rovnou přilepíte.  A také můžete korálky navléknout na natáhnuté nitě a nechat je jen tak volně, případně kousek ruční šití, pak navléknout korálek a zase šití …

Třetí možnost je vám již dobře známé chrastidlo. Tvořit můžete nejen chrastidlo jako klasický zdobný prvek, ale i chrastidlo přes fotku. Oblíbené jsou vodní a zasněžené fotky, kde blýskavé korálky udělají opravdu pěkný efekt.

A ještě bonusovka. Na různých korálkářských stránkách určitě najdete návody, jak z korálků a drátku vytvořit kytičky, motýlky, andílky, čtyřlístky a další ploché ozdoby. Nebojte se, vůbec to není složite a na stránce to pak moc pěkně vypadá. Tyto ozdůbky přichytávám tak, že udělám dírku na drátky (které vedou většinou zprostředka ozdoby) a pak je na druhé straně papíru zafixuju lepidlem nebo lepicí páskou.

Máte ještě nějaký další korálkový nápad? Napište nám komentář, pošlete ukázku, nápadů není nikdy dost.

Článek včetně ukázek stránek pro nás nachystala Astarte… děkujeme.