SMASH – RUB-ON DECAL KIT… aneb jak na vlastní propisot + SOUTĚŽ

Foto a text Ekulka

S propisoty jsem nikdy nebyla kamarádka. Motivy jsou krásné, ale vždy bojuji s přenesením na papír. Vždy to dopadne tak, že po propisotu jezdím dřívkem pět minut a stejně nemůžu horní folii dostat dolů, aniž bych si potrhala motiv. A to pominu to, že mám pod propisotem promáčknutý papír. Ale jelikož mám ráda scrapbookové novinky, neváhala jsem si objednat jeden list ze sady SMASH – RUB-ON Decal kit.

PicMonkey CollagePřipravení vlastních propisotů není vůbec nic těžkého. Ve složce najdete jak matné jakoby průhledné papíry, tak i bílé papíry se zeleným textem (pokud nekoupíte celou složku, ale jen jeden arch, dostanete také samozřejmě oba papíry). Pro vlastní propisoty budeme samozřejmě potřebovat oba dva.

jjj

Prvním krokem je připravit si motiv, který budeme chtít použít jako propisot. Může to být cokoliv, nápisy, obrázky, fotky, prostě co vás napadne a co zrovna na tvoření potřebujete. Já sama jsem si připravila propisoty se zimní tématikou. Několik vloček a pár koleček s texty. Buď si vše vložíte do textového editoru, ale je možné tisknout např. z rozhraní Windows, např. z Prohlížeče obrázků a faxů a nebo ze všech grafických editorů. Prostě si připravte propisoty v programu, který máte rádi.

Druhý krok znamená si propisoty vytisknout. Nejdůležitější na tomto kroku je vytisknout obrázky ZRCADLOVĚ! Buď si obrázky překlopíte v programu nebo to bude umět vaše tiskárna. Pozor, je to velmi důležité, protože jinak byste měli texty a obrázky zrcadlově obrácené! Já jsem nepotřebovala obrázky překlopit v textovém editoru. Moje tiskárna je chytrá a umí například tisknout na nažehlovací listy (obrázky na trička). Pokud tedy zvolím typ média „Nažehlovací listy“, tiskárna si sama obrázky překlopí a vytiskne zrcadlově.

kkk

Obrázky tiskneme vždy v nejvyšší kvalitě tisku a na MATNOU stranu poloprůhledného papíru.

4

Po vytištění ustřihneme motiv (pokud jsme papír nepotiskli celý) a ustřihneme si stejný kus (klidně o malinko větší) z papíru bílého. Z bílého papíru sejmeme vrstvu, která je průhledná a je na ní zelený nápis. Tuto průhlednou vrstvu s textem přilepíme na poloprůhledný papír s potiskem, na MATNOU STRANU, na tu, která vyjela z tiskárny. Lepíme opatrně, pod průhlednou folií nesmí zůstat bublinky.

Po zkušenostech doporučuji po nalepení průhledné vrstvy na matný papír POŘÁDNĚ průhlednou folii se zeleným textem přejet například knihařskou kostí. Je opravdu důležité, aby se pořádně přilepila (ušetříte si mnoho dalších problémů).

5

 

Poté už máme propisot připravený a můžeme ho použít. Odstřihneme motiv, který budeme chtít přenést na papír a opatrně z něj sloupneme průhlednou folii se zeleným textem. Protože já jsem dopředu pořádně folii nepřilepila (nepřejela knihařskou kostí, kterou nemám :), obrázek se mi lepil právě na tu folii s textem a začal se mi trhat. Nicméně se mi podařilo folii sloupnout a lepivou stranou jsem motiv položila na papír. A poté následovala fáze, na kterou jsem byla nejvíc zvědavá, jak dobře půjde motiv přenést a sloupnout horní ochrannou folii. A můžu říct, že jsem byla velmi příjemně překvapená! Stačilo několikrát přejet dřívkem a folie šla krásně sloupnout.

Beze jména

Propisoty jsem použila v zimním minialbu. Vypadají krásně a jsem s nimi spokojená. S čím spokojená nejsem, to je to, že jsem pořádně nepřilepila průhlednou folii se zeleným textem a když jsem poté tuto vrstvu chtěla oddělit, propisot se k folii lepil a trhal se a vlnil, a proto na některých místech jsou vločky a kolečka trošku šišatá. Věřím, že to chce ale jen cvik. Mně zbyly ještě 2/3 archu a už se těším, až si zase vyrobím vlastní ozdoby, třeba na léto nebo podzim.

1

 

Pokud by ještě někoho zajímalo, jak jsem vytvořila minialbum, tak je to jen obyčejný karton, na který jsem položila starou krajkovou dečku a přestříkala jí rozředěnou bílou akrylkou. Fotky jsem podlepila bílou čtvrtkou a okraje jsem jim poťupkala bílou akrylkou a houbičkou na nádobí. Pak už jen odstřižky papírů, propisoty, moje nejoblíbenější razítka přidala jsem ještě dřevěné vločky, opět natřené na bílo.

2

3

SOUTĚŽ!!!

Tak co, měl by někdo z vás zájem o sadu na výrobu vlastních propisotů? Pokud ano, pošlete na email jitka()hurapapir.cz fotku vašeho projektu, na kterém jste použili JAKÝKOLIV propisot. Může být vyrobený doma, nebo koupený. 15.4. vylosujeme jeden projekt, a třeba budete ten šťastlivec, kterému Aktijka jednu celou sadu věnuje jako výhru. A já sama potom ještě vyberu jeden projekt, který nejvíc zaujme mě a připravím pro autorku(autora?) malý handmade dáreček.