Vyzkoušejte… MIXED MEDIA POZADÍ

Foto a text Pavla H.

Dobrý den, jmenuji se Pavla a jsem papírový závislák. Musím říct, že mi občas rve srdce, když mám nádherný papír rozstřihnout a použít na nějaký projekt. [Přiznejte se, kolik z vás to taky tak má…]

Naštěstí klasické stránky nedělám, přáníčka jenom zřídka, takže je má „kolekce“ celkem v klidu. A nejen z tohoto důvodu. Já si totiž, jako fanda art journalingu a mixed media, hrozně ráda ty barevné papíry sama vyrábím. Ono to vůbec není složité. A navíc pak máte z celého toho tvořivého procesu větší radost.

PicMonkey Collage

Já bych vás ráda seznámila se svou osvědčenou metodou, která je jednoduchá a hlavně rychlá. Pokud budete sušit horkovzdušnou pistolí (a nebudete mezi vrstvami čučet na biatlon jak já), tak máte za hodinku hotovo.

Budete potřebovat nějaký podkladový papír. Já používám obyčejný tvrdý papír. V první fázi chceme na pozadí vytvořit nějaký vzor. Můžete papír popsat ručně, polepit novinami nebo stránkami z knih, papírovými kapesníčky, nebo vzít nějaké pozaďové razítko. Je to jedno, stejně většinu zakryjete…

Já jsem si v tomto případě vybrala washi pásky a hedvábný papír s textovým vzorem. Protože nevím, jakou barvu budu používat v dalším kroku, držím se neutrální černo-bílo-šedé palety.

 01

I když jsou washi pásky lepící, stejně pod ně vždy máznu lepidlo. Znám se, používám hodně vody, tak nechci, aby se něco odchlipovalo… Ostatní lepím lepidlem na découpage nebo matte/gloss médii rozličných značek.

02

Varianta 1

V další fázi přidáme nějakou barvu. Zde máte na výběr ze spousty možností – já mám nejraději akrylové barvy, takže většinou sáhnu po tomto médiu. Pro náš první příklad jsem zvolila Distress Paints.

03

Tyto barvy jsou tekuté a aplikují se pomocí houbičky, která je přímo na lahvičce. Jejich výhodou je, že stejně jako příbuzné Distress Inks a Stains, reagují s vodou. Takže stačí pokropit a jenom korigovat, jak se mezi sebou míchají.

04

Drobnou nevýhodou Distress Paints je, že pomaleji schnou. Nerada používám horkovzdušnou pistoli, když mám na pozadí washi pásky – protože ne všechny jsou „tradiční“ japonský rýžový papír, některé se za působení tepla začnou scvrkávat 😉

V další fázi použijeme pozaďové razítko – razíme jenom tu a tam, není potřeba, aby bylo poznat, co je tam obtisknuté.

05

Pak je možné přidat další vzory pomocí šablon. Patlat můžete až do té doby, než jste spokojení s výsledkem. Pokud jste 3D, můžete vzory aplikovat i pomocí strukturovacích past.

06

 Já ještě na konec přidávám jednu svou vlastní vychytávku – „drippage“. Trochu nechám po stránce stékat barvu – není to nutné, ale já mám pocit, že to po zaschnutí lépe sjednotí barvy. Používám akrylové inkousty od Daler Rowney. Ty u nás nemají, dají se sehnat inkousty od Liquitexu, ale není to zrovna levná záležitost. Jako náhradu je možné použít již zmíněné Distress Paints, nebo si trochu naředit běžné akrylové barvy. Dají se použít i různé spreje – ale ty moc nedrží na akrylových barvách, navíc pak reagují s vodou, a je nutné výsledné dílo zafixovat.

07

Varianta 2

V druhém případě jsem na nalepené pozadí ještě aplikovala trochu gessa. To jsem mohla udělat i v prvním případě, ale Distress Paints jsou hodně krycí, tak by to bylo zbytečné.

 

08

Budu používat spreje. Nevadí mi míchat značky – vždycky se snažím, aby aspoň jedna barva byla metalická.

 

09

Vzhledem k tomu, že jsem použila lepidlo a gesso, nebudou se inkousty do papíru vsakovat. To znamená, že konečný výsledek bude nutné zafixovat, jinak riskujete, že se kdykoliv při působení vody může inkoust rozpít. [můžete použít drahé profesionální fixativy – anebo levné spreje na vlasy…]

Existují profesionální média, něco na způsob gessa, které z vašeho pozadí udělají podklad pro akvarelové barvy, ale o těchto „kouzelných“ médiích jsem jenom slyšela, vyzkoušené je nemám. [např. Absorbent Ground do firmy Golden]

10

Nyní můžete pokračovat jako v prvním případě – razítkovat nebo použít šablony (pozor – drippage jenom po zafixování!). Nebo můžete využít toho, že je možné nasprejovanou barvu setřít. Vezmete šablonu a navlhčeným ubrouskem začnete barvu stírat.

Jak se může stát, že se vám výsledek tak líbí, že už nebudete chtít přidávat žádné další vrstvy…

11

12

Výsledné pozadí pak můžete uložit do šuplíku pro budoucí použití, nebo ho rovnou využít (zejména pokud ho děláte v barevné kombinaci pro nějaký konkrétní projekt).

Já je většinou používám na přáníčka nebo ATC kartičky:

13

 

Můžete si také vyrobit své vlastní Project Life kartičky:

14

A pokud jste jako já, ještě si pro jistotu pozadí naskenujete, abyste si ho mohli kdykoliv zase vytisknout…