CO POUŽÍVÁ SCRAPAŘKA…Jitka Š.

1. Jaký projekt vystihuje vaši tvorbu – ukázka

Já vůbec nevím, jestli jsem scrapařka. Když vidím kolem, co všechno dokážete, tak jsem opravdu dlouho váhala, jestli se přidám do scrapařského kolektivu. Pořád si říkám, že mám co dohánět. Tím hlavním a nejmilejším jsou asi přáníčka. I když dělám vše, co běží okolo papíru – albumy, záložky, receptáře, deníky, peněženky, visačky, obrázky, boxy a já nevím, co ještě. Miluju vintage styl, ale když je třeba, zvládnu i barevné a veselé náměty. Ale převažuje nostalgický pohled zpět, něžné barvy, retro obrázky, příroda. Zdobení mám možná trochu umírněnější, než by se na vintage slušelo. Takhle mi to víc sedí. Kytičky používám někdy své, někdy koupené, které dohotovuji – dobarvuji, domuchlávám, skládám a vrstvím. Doplňuji stužkami, krajkou, provázky, gázou, sisálem, prostě skoro vším, co se mi dostane pod ruku. Dobarvuji akrylovými barvami a strukturovacími pastami. Taky používám hřebíčky, průchodky, knoflíky, někdy koupím v KIK různé drobnosti, které se hodí. Jako pomůcky pak v první řadě BS, raznice, ničiče, ale taky párátka, napichovátka a další možné a spíše nemožné drobnosti.

IMG_2132

2. Jakou řezačku, typ a zkušenosti

Jako první jsem si objednala řezačku Xcut – žiletkovou. Prostě se mi líbila. Fakt byl, že žiletky moc dlouho nevydržely, ale jinak mi moc pěkně padla do ruky. Když měla to nejlepší za sebou, tak jsem se začala pídit, kterou bych měla koupit. Hledala jsem zkušenosti, názory. Ale každá má nějaký svůj osvědčený „recept“ a je to hodně individuální. Koupila jsem tedy kotoučovou Clever. A nějak to nebylo ono. Možná zvyk nebo nešikovné ruce. Tak jsem se vrátila zpět k žiletkové – tentokrát Fiskars. A zase mi to vyhovuje. Nezatracuju žádnou, každé padne do ruky něco jiného. Jinak samozřejmě ještě nůž, nůžky, nůžtičky, teflonové nůžky.

3. Nejoblíbenější razítkové barvy – značka a barva

Určitě distressky. Mám skoro všechny odstíny. Jde s nimi dobře stínovat, tupovat a barevná škála je fajn. Taky mám nějaké Stazon a sem tam nějaké jiné. A nejoblíbenější barva? Iced spruce, pumice stone, vintage, victorian velvet. Ty jsou asi nejvíc ošoupané.

4. Jaké používáte lepidlo

Lepidlo jsou dlouho hledala. Aby jsem mázla a drželo to, tak to byl oříšek. Náhodou jsem objevila gelové lepidlo v tyčce – německá výroba, přiměřená cena. Pak používám pěnové čtverečky, pěnovou oboustranou pásku, pak obyčejnou oboustranou pásku. Drobnosti lepím gelovými tečkami. Tekuté lepidlo mám PVA a herkules. Občas taky použiju chemopren, ale ten jen na to, když potřebuju přilepit razítko.

5. Jaký preferujete typ alba a velikost

Právě ta alba moc nedělám a když už jsem dělala, tak to bylo 20×20. Ale to nemůžu mluvit o preferenci…

6. Jaké techniky používáte

Já snad ani nevím, zda to nazvat honosně technikou. Škrábu, trhám, otrhávám, šiju, šmudlám, muchlám, vrstvím. Pak taky embossuju na teplo i na studeno, stínuju, tupuju, barvím, šmirgluju. A určitě jsem ještě na něco zapomněla.

7. Jak píšete texty

Většinou používám jen krátké texty. Na přáníčka se toho mnoho nevejde. Na to používám PC, razítka od Kety a pár jich taky v ruce napíšu.

8. Embossování – co na něj používáte

Určitě BS. A horké emb. pak s distress sypáním a pak mám ještě jemnější, značku na nich nemám, tak už jsem ji zapomněla. Horkovzdušnou pistoli jsem zabavila manželovi v dílně. Teď si ji chodí půjčovat.

9. Jaká razítka máte nejraději, motivy, texty

Razítka – to je nemoc (hned po papírech). Mám potřebu vlastnit skoro všechny a nutně je potřebuju. Těch není nikdy dost. Značky, které jsem si oblíbila – asi La Blanche, Stampendous, Marianne D., StampingBella a Keta. A jsou další a další. Vždyť to znáte… Motivy – ani nemusím přemýšlet a jak jsem vintagsky zaměřená, tak je to jasný – květiny, ornamenty, motýli, vážky, prostě romantika. Ale mám taky dopravní prostředky, nějaká za pozaďová razítka, vtipné odvázané dámy (teď si nevzpomenu na typ, ale určitě víte). Texty preferuju spíš jednoduché, neutrální, všeříkající – všechno nej apod.

 

IMG_1935

IMG_0845

IMG_2200

IMG_1595

IMG_2078

IMG_2118

IMG_2238

Je těžké vybrat pár ukázek, abych se nějak charakterizovala. Snad se budou líbit. Omlouvám se za kvalitu fotografií, mám určitě rezervy. A taky za ten román. Nějak mi to nešlo zkrátit. Můj obdiv všem, které vymýšlíte, zkoušíte, prezentujete a dělíte se o své nápady. Je z čeho čerpat a co obdivovat. Jitule (Jitek je tu fakt hodně)

———————————————————–

Zapojíte se i Vy? Představíte svoji tvorbu a odpovíte na naše otázky? … těšíme se!!!