POHLEDNICE S VČELÍM VOSKEM… aneb jak jsme kurzovaly :-)

Foto a text Jitka Dušáková

V sobotu 22.11. u nás proběhl další z kurzů, který lektorovala Naty. Naučila nás skvělou a pro nás neznámou techniku s včelým voskem. Tato technika patří mezi MIXED MÉDIA … patláte co máte a nakonec zalejete voskem a vyleštíte :-). Bohužel výsledné pohlednice nešly vyfotit. Tím, jak se vosk hadříkem vyleštil, tak se moc hezky lesknou.

IMG_3155

A tady je fotoreportáž 🙂

Od Naty jsme dostaly dřevené pohlednice. Dají se sehnat v Levných knihách, mají na hlavní straně natisknutý dětský obrázek /ten smirkovým papírem jemně zbrušte. Na straně druhé mají klasické poštovní linky na adresu.

IMG_3094

Na stranu, kde budeme tvořit obrázek, jsme nanesly gesso, aby původní obrázek neprosvítal a lépe chytla barva.

IMG_3096

Pak jsme si vybraly obrázek, který použijeme (tyto obrázky jsme vytiskly na obyčejný kancelářský papír na laserové tiskárně). Na tento obrázek jsme na „potištěnou“ stranu nanesly transfer médium (čeká na naskladnění v našem e-shopu).

IMG_3098

IMG_3100

Obrázek potištěnou stranou dolů jsme nalepily  na na dřevěnou pohlednici, jemně uhladily plastovou kartou, aby dobře přilnul…. a pořádně usušily horkovzdušnou pistolí.

IMG_3102

A pak začala zajímavá práce … obrázek jsme houbičkou namočily a jemně drolily papírovou vrstvu. Musíte mít stále vlhké prsty, aby šel jen papír bez potisku!

IMG_3103

IMG_3107

IMG_3105

Další postup byly vodové barvy. Okolo přeneseného obrázku jsme barvily světlými tóny …

IMG_3112

IMG_3110

… a pak jsme přitvrdily 🙂 Používali jsme akrylové i alkoholové barvy.

IMG_3114

IMG_3120

IMG_3116

IMG_3125

Jak se dostaly na řadu razítka, získaly naše pohlednice šmrnc 🙂 Razítkovaly jsme černých archivalem.

IMG_3130

IMG_3135

IMG_3138

Také jsme embossovaly…

IMG_3136

IMG_3137

Krásný efekt udělá i bílá nebo černá gelovka… popíšete, pokreslíte…

IMG_3149

IMG_3134

Nakonec přišel na řadu vosk. Pravý včelařský vosk (koupíte jej ve specializovaných obchodech) jsme jemně nastrouhaly na naše pohlednice a horkovzdušnou pistolí rozpustily a jakoby „rozlily“ po pohlednici.

IMG_3141

S voskem to nepřehánějte! Stačí opravdu jen jemná vrstva 🙂 Pokud přeženete, celkem nic se neděje, jemně seškrábnete a opět trochu zahřejete pistolí.

IMG_3143

Na úplný konec se pohlednice jemně vyleštila hadříkem.

IMG_3150

A to je vše 🙂 Vyzkoušely jsme si další zajímavou techniku. Hodí se i na plátna, dokážu si ji představit na deskách deníků … voskem projekt získá takový vintage vzhled.

 

Už teď se moc těším, co pro nás Naty zase vymyslí.  Moc děkujeme za krásné dopoledne!!!  A jak jsme se tam všechny shodly… pohlednice NIKOMU nepošleme :-)))