Vyzkoušeli jsme pro vás: Co kromě jiného dokáže GELOVÁ PODLOŽKA

Foto a text Pona

Jitka mě poprosila, zda bych nevyzkoušela gelovou podložku, kterou dovezla z veletrhu v Anglii. Trošku jsem se bála a tak jsem si na pomoc pozvala kamarádku a dva dny jarních prázdnin jsme strávily ve společnosti téhle „pomocnice“.

Jako všechno, i tohle chce trochu cviku. Takže drobné chybky se vyskytly, ale dají se zamaskovat nebo brát jako přednost.

foto 9

Co budeme potřebovat. Gelovou podložku, váleček ( ne pěnový )  na roztírání barvy, razítkovací barvy Adirondack (jakékoliv alespoň 3 odstíny), razítka – my jsme zvolily Lavinia.

 

foto 1

Na váleček naneseme dostatečné množství razítkovací barvy a natíráme ji opakovaně na gelovou podložku, dokud se plynule nerozetře. Postupujeme od shora dolů, jednou barvou natřeme asi třetinu podložky. Pak váleček otřeme a vezmeme si druhou barvu, postupujeme stejně a nakonec i  barvu  třetí.

 

foto 2

 

Jakmile je celá podložka natřená, vezmeme si připravené vystřižené  narazítkované motivy  ( v našem případě domečky) a na námi zvolené místo je umístíme narazítkovanou stranou dolů na podložku .

Pak si okolo domečků vytvoříme pozadí z jiných razítek ( my jsme zvolily větvičky s květy a lístečky). Razítkujeme na podložku  jako kdybychom  tiskali na papír, ale jen lehce. Jakmile přitlačíte, zaboří se razítko příliš hluboko a pak bude vidět i otisk akryl.bloku, na kterém je razítko přilepené. Na pozadí můžete zvolit jakékoliv razít.barvy. Sami jsme zjistily, že některé vyniknou více, jiné méně.

 

foto 3

 

A na takto připravenou podložku dáme bílou čtvrtku ,  na kterou chceme vše z podložky otisknout. Aby se dílo povedlo, uhladily jsme čtvrtku válečkem.

 

foto 4

 

A takový byl výsledek. Tím ale práce nekončí.

 

foto 5

Teď přijde nejtěžší fáze projektu. A sice, je potřeba na bílé plochy domečků  co nejpřesněji narazítkovat originál. Jsme holky šikovné, docela se nám to povedlo.

 

foto 6

 

A teď si pod domečky uděláme jednoduše kopec ( nebo náznak kopce).  Utrhneme si kus papíru mírně do obloučku. Okraj utrženého papíru  ( vršek kopce) položíme pod domečky a opět pomocí jedné barvy Adirondack a polštářku nebo tupovací houbičky obarvíme  okraje utrženého papíru ( pokud bychom chtěly vybarvit celý kopec, pak musíme touto barvou vybarvit celou plochu pod domky. Také jsme zkusily, uvidíte na závěr).

 

foto 7

 

A nyní se pustíme do vybarvování bílých místeček okolo domků, kde jsme úplně netrefily otisk razítka. A také mírně vybarvíme samotné domky. Zvolily jsme akvarelové pastelky. Také se nám větvičky v pozadí zdály málo výrazné, tak jsme ještě některé orazítkovaly. A celý obrázek kolem dokola jsme ztmavily razítkovací barvou., stejnou, jakou jsme dělaly kopec.

 

foto 8

 

Na závěr jsme přidaly okolo domků malinko třpytek a dílo je hotovo. Můžeme použít na přáníčko, na desky nějakého bločku,…

 

foto 9

 

Přidáváme ještě jiné varianty, které jsme vyzkoušely.

 

foto 10

 

Pak jsme zkusily jednodušší obrázky. Kde jsme nemusely otiskávat žádná bílá místa. To nás bavilo moc.

 

foto 11

Velkou výhodu gelové podložky vidíme v plynulém pozadí, které se pomocí ní dá vytvořit. Pro srovnání jsme zkusily rozetřít stejnou barvu válečkem a výsledek vidíte vlevo dole. Na podložku můžete použít i jiné barvy, např. akrylové. Udělat do barvy na podložce vzory ( např. vidličkou), vše se pak na papír otiskne. Využití je určitě širší, než jsme my stihly vyzkoušet.

foto 12

***********************

Gelové podložky nyní skladem nemáme, ale slibujeme, že brzy opět budeme 🙂 Firma Stampendous  začala nově podložky nabízet za velmi pěkné ceny. Budou v nabídce během března 2014.

Máte už tuto podložku doma? A zkoušeli jste jinou techniku? Pochlubte se! Článek s fotografiemi a popisem odměníme 200,-Kč slevou v našem e-shopu.