Silhouette – část čtrnáctá aneb VÁNOČNÍ VISAČKY

Text Pettie

Pomocí Silhouettu a tiskárny si můžete poměrně rychle nachystat spoustu visaček na dárky. Připravila jsem pro Vás návod, podle kterého to snad bude i jednoduché 🙂

christmas-tree3 bm

JEDNODUCHÁ VISAČKA

Na internetu si najděte obrázek, který chcete na visačce použít. Já jsem zabrousila na tyto stránky: http://www.clipartlord.com/ . Pokud chcete vánoční obrázky, hledejte v pravém menu slovo „Christmas“ 🙂 Vybraný obrázek si rozklikněte a uložte (kliknout pravým tlačítkem myši a dát „uložit obrázek“).

Když máte obrázek uložený, můžete si ho otevřít v programu Silhouette Studio: klikněte na Open, zvolte All Files, vyberte uložený obrázek a zvolte OK.

01 a01

 

02 a01

Klikněte na obrázek a upravte jeho velikost tak, jak vám to vyhovuje (buď pomocí čtverečků kolem obrázku nebo pomocí předvoleb v okně Scale).

03 a01

04 a01

Otevřete si Trace Window, dále zvolte Select Trace Area a tažením myši nad obrázkem označte celý obrázek.

05 a01

Vyberte Trace Outer Edge a tažením myši přetáhněte obrázek ze vzniklého obrysu.

06 a01

Kliknutím vyberte vzniklý obrys, otevřete si Offset Window, zvolte Offset a zvolte Offset Distance podle potřeby.

07 a01

Původní obrys přesuňte stranou a smažte (stranou přesunuji proto, abych měla jistotu, že mažu to, co opravdu smazat chci 🙂 ) a do nového – většího obrysu přesuňte barevný obrázek.

08 a01

09 a01

 

VISAČKA S OČKEM

Na visačce se vám může hodit i očko na zavěšení. V tom případě přesuňte barevný obrázek opět mimo obrys a vytvořte kroužek pomocí Draw an Ellipse (kruh namalujte podržením klávesy SHIFT).

10 a01

Kruh označte klinkutím, zvolte Internal Offset a nastavte Offset Distance podle potřeby.

11 a01

Menší – vnitřní kruh přesuňte stranou, větší – vnější kruh umístěte na obrys stromku tak, aby se mírně překrývaly, a oba označte přetažením myši.

12 a01

Otevřete Modify Window a objekty sloučíte pomocí volby Weld.

13 a01

Na vzniklý obrys přemístěte menší kruh a obrázek stromečku.

14 a01

 

OTEVÍRACÍ VISAČKA

Pokud si přejete visačku otevírací, budeme ještě pokračovat 🙂 Barevný obrázek přesuňte stranou a přetažením označte obrysy.

15 a01

Otevřete si Replicate Window, zvolte Mirrow Above a horní obrys, který máte ještě stále označený, posuňte o kousíček dolů tak, aby se překrýval se spodním.

16 a01

Kliknutím označte horní obrys a pak kliknutím společně se stisknutou klávesou SHIFT označte ještě dolní obrys. Otevřete Modify Window a obrysy sloučíte pomocí volby Weld.

17 a01

Barevný obrázek umístěte do obrysu.

18 a01

 

HROMADNÉ KOPÍROVÁNÍ OBRÁZKŮ

Máte-li připravený jrden obrázek, ale chcete ho vytisknout a vyřezat víckrát, můžete použít okno Replicate. Už podle obrázků lehce poznáte, kolikrát, jak a kterým směrem se obrázky zkopírují:

–          Duplicate – vytvoří ještě jeden stejný obrázek,

–          Mirror – zkopíruje a zrcadlově otočí obrázek,

–          Rotate – zkopíruje a otočí obrázek,

–          Row – vytvoří řádek několika stejných obrázků,

–          Column – vytvoří sloupec několika stejných obrázků,

–          Fill page – zaplní obrázky celou plochu.

20 a01

 

TISK A ŘEZÁNÍ (PRINT AND CUT)

A nakonec už jen tisk a řezání. Na pracovní ploše programu teď vidíte barevný obrázek a červený obrys kolem něj. Podle tohoto obrysu bude obrázek vyřezán. Jak vytisknout a vyřezat takovýto obrázek najdete v tomto článku

Krásné předvánoční přípravy přeju! 🙂