Minialbum trochu jinak

Text a foto Ekulka

Letošní rok nám v dovolené moc nepřál, nakupily se nám pracovní i rodinné záležitosti a tak jsme se nakonec místo na plánované tři vydali jen na jednu dovolenou. Ale myslím, že o to víc jsme si ji užili. A protože to byla opravdu perfektní dovolená, zaslouží si být zdokumentovaná ve svém vlastním albu.

Na speciální dvacítkové nebo nedejbože třicítkové album opravdu čas nemám, ale zase nalepit fotky na čtyři kartonové listy by byla škoda. Potřebovala jsem zpracovat hodně fotek a hodně textu, potřebovala jsem prostě takové malé velké album 🙂 Když jsem dělala pořádek v šuplících u pracovního stolu, našla jsem malý pořadač (na listy A6), který jsem si kdysi schovala, že se bude hodit. Hodil se teď 🙂 ! A protože jsem opravdu chtěla, aby bylo album co nejhezčí, dokonce jsem na něho obětovala úžasné malé sady od Simple Stories.

Album jsem nejdřív polepila papírem. Bohužel to nebyla taková sranda, jak se zdálo, ale poprala jsem se s tím statečně. K polepování jsem používala oboustrannou pásku a důležité bylo nešetřit. Začala jsem hřetem. Důležité bylo všechny hrany zahnout dovnitř desek a přilepit. To stejné jsem následně udělala s venkovními deskami – hodně lepicí pásky, hrany přehnout dovnitř a uhladit.

Horší byly vnitřní desky, protože kovová vazba nešla vymontovat. Musela jsem nalepit vnitřní hřbet, levou stranu (papír byl o něco menší než levá strana, abych levou stranu začistila. Přilepení pravého listu (začištění desek) bylo horší – musela jsem přesně vyměřit otvor na kroužkovou vazbu a ten vyříznout. Nakonec se podařilo i tohle a vypadá to dokonce lépe, než jsem čekala.

Pak jsem se pustila do výroby vnitřních listů. Každému dni  jsem věnovala rozdílný počet listů, podle toho, kolik bylo fotek nebo textu. Papírové kartičky – listy, na které  jsem natiska v PC text, jsem prokládala fotkami nebo kolážemi z fotek. Koláže jsem vytvářela v programu Picasa –  jednoduché a efektní – fotky se vám naimportují samy do programu, potom jen označíte, které přesně chcete mít v koláži a zvolíte možnost Vytvořit koláž – fotky se samy seskládají do jedné a navíc v různých formátech a velikostech. Fotky pak jde různě přemisťovat, dokud nejste spokojení a koláž neuložíte. Tu si pak necháte jednoduše vyvolat spolu s dalšími fotkami. Když jsem měla hotové fotky i kartičky s texty, všechno jsem si seskupila, udělala jsem si otvory na kroužky a na řadě bylo zdobení.

Chtěla jsem mít celé album sjednocené, takže jsem používala názvy dní ze Simple Stories kartiček (angličtina mi nevadí a jsem ráda, že jsem je tak smysluplně využila), datum je razítko od Kety a černé proužky s bílým textem jsem si vyrobila v PC. Každá karta, na které je den a datum, má své katalogové ouško, abych jednotlivé dny od sebe oddělila. Nakonec jsem kartičky dozdobila – chipboards, brads, nálepkami, obrázky a kartičkami od Simple Stories, výstřižky z letáků apod. Udělala jsem i kapsy na vstupenky, jízdenky a další důležité artefakty. Podařilo se mi zapracovat i mapky a plánky, některé mají vlastní dvoustranu. Kroužková vazba je dost vysoká, takže jsem se navíc vůbec nemusela hlídat ve 3D zdobení a některé stránky jsou fakt tlusťoši (používala jsem Pebbles, kovové komponenty atd.).

Nakonec jsem si nechala desky, které jsem udělala v podobném stylu jako vnitřní stránky. Vlevo a vpravo jsem nalepila dvě malé fotky a dozdobila stejně jako listy. Vlevo jsem navíc vyrobila chrastidlo se solí, kterou jsem si vlastnoručně pravěkým způsobem v solném dole rozemlela na prach. Celá dovolená se vlastně točila kolem soli, takže v albu být prostě musela. Na přední stranu jsem už nalepila jen pár zbytků, jednu fotku a nadpis a několik razítek a brads a do hotových desek jsem vložila listy. A výsledek? Do alba jsem se samozřejmě úplně zamilovala a díkybohu, že jsem ho dělala pro sebe, protože bych se s ním nedokázala rozloučit 🙂 !