Poupátka podle Klaudie :)

Text a foto Pettie

Nedávno jsem se díky Helxine dostala na stránky Klaudie, která vyrábí krásná papírová poupátka a kytky. Vyzkoušela jsem si je sama vyrobit a byla jsem překvapená, že i mně se poupátka povedla k mé spokojenosti 🙂

Raznicí jsem si vyrazila dvě kytky. Použila jsem papír ze skicáku, který je gramáží někde mezi klasickým kancelářským papírem a čtvrtkou.  (Tvrdší papír byl při další práci nepoddajný a špatně se tvaroval, měkčí se mi trhal a mačkal.)

Vyražené květy jsem obarvila distress inkoustem, okraje více do tmava.

Embossovacím perem s větší kuličkou (můžete použít i nástroj určený přímo na výrobu papírových kytek) jsem krouživými pohyby vytvarovala každý okvětní lístek a nakonec i střed kytky. Pracovat je potřeba na nepříliš tvrdém podkladu. Nemám bohužel tu správnou podložku, tak jsem si vypomohla asi čtyřmi vrstvami rifloviny 🙂

Podle ruky jsem si nakreslila na papír hvězdičku s šesti cípy, vystřihla a obarvila na zeleno. Na obrázku jsou dvě, ale na jednu kytku stačí jedna hvězdička.

Vytvarovala jsem ji stejným způsobem jako modré kytky. Hvězdičce i modrým kytkám jsem propíchla středy (tudy povede drátek představující stopku).

Při lepení je dobré nanést lepidlo na všechny části kytky (střed i okvětní lístky). Nanesla jsem tedy lepidlo na první kytku (použila jsem Crackel Accents, s Herkulesem mi to nešlo, okvětní lístky se hned slepily k sobě a nešly mi už upravit, aby poupátko vypadalo hezky), smotala jsem ji, doupravila okvětní lístky pinzetou a nechala chvíli v ruce zaschnout.

Lepidlo jsem nanesla na druhou modrou kytku a přilepila ji k první.

Nakonec jsem přilepila i zelenou hvězdičku.

Na stopku jsem použila drátek, který mi zbyl z nějaké koupené kytky (byl „zbytečně“ dlouhý :)). Prostrčila jsem jej skrz poupátko, na konci ohnula, nanesla na něj lepidlo a stáhla zahnutou část zpátky do květu.