Výroba vlastní embossovací šablony do BS

Text a foto Katua

Určitě to každá znáte. Vidíte na internetu krásné embossovací šablony, ale u nás nikde k sehnání. Nebo by se Vám líbil určitý motiv, ale takový se zrovna nevyrábí. Dnes Vám ukáži, jak si jednoduše a rychle udělat vlastní šablonu do BS.

Budete potřebovat jen pár věcí: lepidlo, nůžky a karton.

Já použila krabice od oplatků, které tu už léta mám a stále si říkám, že se určitě na něco budou hodit. Tak a konečně na ně došlo 🙂

Pomocí nůžek si z kartonu vystřihneme motiv. Já zvolila tyto malé lístečky. Pak nám ještě zbývá podklad, ten si uděláme také z krabice, ale pozor na rozměry, aby se nám vešel do strojku.

A dojde na lepení. Na kartonový podklad z krabice jsem nanesla decoupage lepidlo. Myslím, že Herkules by šel také, jen by dlouho schnul. Lepidlo jsem nanášela po částech.

Pak na potřenou část jsem skládala lístečky. Je zcela na Vás, jak si je tam poskládáte a jaký ornamenty z nich vytvoříte.

Pak jsem ještě vše jednou přetřela Decoupage lepidlem a nechala přes noc schnout. Po zaschnutí jsem ze zadní strany přilepila ještě jeden karton, abych zvedla jeho výšku. To už ale obyčejnou lepící páskou. Embossovala jsem s klasickou bílou čtvrtkou vysoké gramáže (280g/m2). Otisk sice není tak viditelný, ale je dosti výrazný, aby nám udělal krásnou strukturu a třeba doplnil prázdný prostor. BS jsem nastavila všude na Tab 2.

Pokud se Vám nechce stříhat a máte na výběr z plna vyřezávacích šablon do BS, stačí si motiv vyřezat. Já použila vysokou šablonu, ale snad by i ty kovové vyřezaly tento karton. Celý postup jsem zopakovala – lepidlo, motiv, znovu lepidlo, uschnout, podlepit a embosovat na Tab 2.

Pokud chcete experimentovat, nic Vám v tom nebrání. Jako poslední pokus jsem použila Grungeboard od TH a na kraj kartonu stejným postupem nalepila květinky.

Otisk ale není už tak pěkný. Lepenka je moc vysoká a v kritických místech se i tento tvrdý papír zvlnil. Otisk taky není žádná sláva.

Tak přeji příjemné tvoření a experimentování 🙂