Rychlé minialbum … třeba do kabelky …

Foto a text Aktijka, publikováno 14.9.2010

Často mi chodí e-maily, jak vyrobit různé scrapbookové projekty. A protože se tomuto blogu věnujeme už od roku 2010, máme v zásobě spoustu „historických“ článků 🙂 Tady oživujeme jeden na přání paní Evy na rychlé minialbum, které zvládnou i začátečníci!!!

Nemám trpělivost na zdobení minialb a babička chtěla něco malého do kabelky na chlubení …

Potřebujete

– sadu fotografií … já použila fotky o formátu 10 x  13 cm

– 2 lepenky na desky 10 x 13,5 cm (desky jsem na šířku udělala o půl cm delší než jsou fotografie)

– scrapbookový papír na polepení lepenky (desek)

– čtvrtku na vnitřní stranu desek

– stužky

– 2 knihařské kroužky

– lepidlo, nůžky, Crop-A-DileII (Big Bite), knihařská kost …

1)  Nejdůležitější jsou desky … nic jiného tam vlastně kromě fotografií není 🙂 Lepenku jsem polepila scrapbookovým papírem. Ten si nachystáte o 1 cm delší na každé straně. Pokud máte desky velké jako já 10 x 13,5 cm … potřebujete papír o velikosti 12 x 15,5 cm. Můžete použít i čtvrtku, ale ta se hůř ohýbá. Lepenku nalepíte doprostřed papíru a odstřihnete rožky … POZOR … stříhejte cca 2 mm od rohů !!!

2) Teď je na řadě ohýbání … já mám vyzkoušeno, že je lepší si pod desky dát klasický papír, za který to přitáhnete pořádně k sobě a uhladíte knihařskou kostí. Tím docílíte krásnou ostrou hranu. Nejdřívě ohýbáte strany delší … Přitahujte hodně, silou …

3) Aby byly rožky krásně začištěné, nehtem je na kratší straně jakoby přilepte …

4) V případě, že tam máte větší přesah, tak jej opatrně odstřihněte …

5) … a stejný postup, jak jsem vysvětlovala v bodě 2, zahněte zbývající dvě kratší strany …

… pokud jste rohy zastřihli správně, vzniknou vám krásné rožky 🙂

6) Je na řadě stužka … slouží na zavazování. Je na to více způsobů, já ji přidělala pomocí proražené dírky. Použila jsem na to kleště Crop-A-DileII … lehce prorazily oboje desky najednou.

7) Na začištění desek použijte čtvrtku. Pokud by jste desky polepili jen papírem, rýsovala by se tam stužka … Já vnitřní polep udělala o 3mm na každé straně kratší.

8) A je tu předposlední část … svázání … Pokud máte také kvalitní kleště na dělání dírek, uděláte dirky na svázání najednou, desky včetně fotografií. V případě, že je budete dělat průbojníkem, vyzkoušejte si vše na cvičných papírech.

9) Vše „svážete“ knihařskými kroužky“. Pokud je nemáte, můžete je nahradit kroužky na klíče nebo stužkami, gumičkou …

10) Dozdobíte přední stranu a máte hotovo 🙂 Já na přední stranu dala letopočet z chipboardových číslic … a pomocí Dima jsem udělala nápis „náš rok“. Dimo nemá háčky, čárky … ty případně dopište bílou gelovkou.

A je hotovo … jde to samozřejmě udělat ještě jednodušší … nebo taky mnohem zdobenější … záleží na vaší fantazii.

Krásný scrapbookový den i noc přeje Aktijka

PS: Ještě dodatek … pokud lepíte Herkulesem nebo jiným tekutým lepidlem, musíte desky zatížit … nejlépe přes noc. Jinak by se zkroutily. Já lepila lepidlem v tyčince a vše je ok, nekroutí se.